Putin ve Biden salı günü Ukrayna’yı konuşacak
ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in salı günü video konferansla görüşeceği açıklandı. Görüşmenin ana gündem maddesinin ABD ve NATO'nun beslediği "Ukrayna-Rusya krizi" olması bekleniyor.
Arşiv fotoğraf: David Lienemann/Beyaz Saray
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisini “Ukrayna’yı işgal etme planı yapmakla” suçlayan ABD’li mevkidaşı Joe Biden ile salı günü video konferans yoluyla görüşecek.
Rus haber ajanslarına göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, görüşmenin salı akşam saatlerinde gerçekleşeceğini ve süreyi iki liderin belirleyeceğini söyledi.
"UKRAYNA’YA SALDIRI PLANI" İDDİASI
ABD yönetimi son birkaç haftadır Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yaptığı ve saldırı hazırlığında olduğu açıklamaları yapıyordu. ABD Başkanı Biden da son olarak geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini “çok, çok zor” hale getireceğini söyledi ve gelecek ay için büyük çaplı bir saldırı planlanabileceği konusundaki iddiasını yineledi. Biden, Washington’da gazetecilere verdiği demeçte, “Putin’in ilerlemesini ve insanların onun yapabileceğinden endişe duyduğu şeyi yapmasını çok, çok zor hale getirmek için en kapsamlı ve anlamlı girişimleri bir araya getirdiği” ifadelerini kullandı.
Washington ve Kiev, Moskova’nın Ukrayna sınırları yakınına asker yığdığını söylüyor ve Rusya’yı işgal planlamakla suçluyor. Rusya ise, herhangi bir saldırı planını reddediyor ve Batı’yı, özellikle etki alanının bir parçası olarak gördüğü Karadeniz’deki askeri tatbikatlarla provokasyon yapmakla suçluyor.
Moskova, 2014 yılında Kırım’da düzenlenen referandumun ardından Ukrayna’ya ait bu bölgeyi ilhak etmek ve Ukrayna’daki AB destekli darbenin ardından ayaklanarak Kiev ile savaşan Donbass bölgesini desteklemekle suçlanıyor. Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin ilan edildiği bölgedeki çatışmalar 13 binden fazla insan yaşamını yitirmişti.
RUSYA, NATO’DAN GARANTİ İSTEDİ
Öte yandan Moskova da, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Doğu Avrupa’nın büyük bir kısmının ittifaka katılmasından sonra NATO’nun doğuya doğru genişlemesine son vermek istiyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov perşembe günü ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’ı NATO’nun Rusya sınırlarına yaklaşmayacağına dair “güvenlik garantisi” vermeye çağırmıştı.
Putin ve Biden’ın geçtiğimiz haziran ayında Cenevre’deki bir zirvede ilk kez bir araya gelmesinden bu yana iki lider arasındaki temaslar artmasına rağmen, gerilim yüksek olmaya devam ediyor.
İki ülke arasında Ukrayna dışında, siber saldırı iddiaları gibi diplomatların sınır dışı edilmesine kadar varan anlaşmazlıklar da sürüyor.
PUTİN’İN HİNDİSTAN ZİYARETİ
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye gidecek. Ziyarette savunma iş birliği ve Çin’e karşı ortaklık konularının öne çıkması bekleniyor. Putin’e ziyaret sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu eşlik edecek.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Putin, 2014’ten bu yana 19 kez bir araya gelirken bugünkü zirvede, iki ülke silahlı kuvvetlerinin lojistik destek anlaşmasının yanı sıra savunma sanayisi, teknoloji ve ticaret alanlarında da anlaşmaların imzalanması bekleniyor.
Son dönemde ilişkilerin en dikkat çekici gündem maddesi ise Rusya’nın Hindistan’a yaklaşık 5 milyar dolar tutarındaki S-400 füze sistemi satışı oldu.
Rusya, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana yakın ilişki içinde bulunduğu Hindistan’ın savunma sanayisi ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 60’ını temin ederek Yeni Delhi yönetiminin önde gelen savunma tedarikçisi oldu.
Hindistan son yıllarda ABD ve diğer Batı ülkeleriyle yakınlaşma politikası izlemesine karşın Rusya ile bağlarını korumaya özen gösterirken Rusya ile Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) gibi çok sayıda uluslararası oluşumda aynı safta durdu.
Çin ve Hindistan arasındaki sınır anlaşmazlığının yaşandığı Ladakh krizinde ise Rusya, iki tarafı Eylül 2020’de Moskova’da buluşturarak krizi fırsata çevirme ve gerilimi düşürme ortamı yaratmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a göre, ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya’nın oluşturduğu Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) ittifakı, Asya Pasifik bölgesindeki tarihsel ve evrensel iş birliği formatına zarar veriyor. Hint ordusu, Quad ittifakı kapsamında ekim ayında Bengal Körfezi’nde yapılan “Malabar 2021” ortak tatbikatında da yer aldı. ABD, ilk kez Atom Enerjisi Yasası’nda bir istisna yaparak Hindistan’ın sivil nükleer teknolojiye tam erişimine imkan sağlamıştı.
2020 yılı küresel silah ithalatının yüzde 9,5’ini yaparak Suudi Arabistan’dan sonra en fazla silah alımı yapan Hindistan, ABD, Fransa ve İsrail gibi savunma sanayisi ihracatçıları açısından önemli pazarlar arasında yer alıyor. (DIŞ HABERLER)