05 Aralık 2021 23:51

Herkesin gündemi aynı, eski alışkanlıkları değiştirmeliyiz

Sağlık emekçileri iktidarın ayrımcı zam teklifine karşı ortaklaşma çağrısı yapıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aydın EROL
SES Aksaray Şube İş Yeri Temsilcisi

Pandemiyle sağlık emekçilerinin çalışma koşulları, mali ve özlük hakları, mobbing, personel eksikliği, iş sağlığı güvenliği önlemlerinin yetersizliği vb. daha görünür oldu. Bu olağanüstü şartlarda verilen sağlık hizmeti kamuoyunda takdir edildi, alkışlar TBMM’de, balkonlarda yankılandı. Bu süreçte sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi için yürüttüğü mücadele ivme kazanarak devam ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca alkışlar dışında yıllardır birikmiş sorunların çözümü konusunda beklenti yaratmaktan başka bir iş yapmadı. Koca’nın AKP grup toplantısı sonrası gazetecilere verdiği röportaj sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmaya müdahalesi aslında bütün süreci anlatan bir diyalogdu.

Kamu kurumlarında sağlık işçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri, ardından kamu emekçilerinin toplu sözleşme süreci hastanelerde sağlık işçilerinin ve kamu emekçilerinin yan yana gelme koşullarını oluşturdu. Bazı iş yerlerinde örnek olabilecek eylemler yapıldı. ‘Geçinemiyoruz’ eylemlerinde görüldü ki sağlık emekçilerinin gündemi de ülke gündeminden farklı değil.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde ‘Geçinemiyoruz’ eylemi hazırlıkları sırasında işçi, emekçi, öğrenci… hepsinin benzer tepkileriyle karşılaştık: Eriyen maaşlar, geleceksizlik kaygısı. Kliniklerde, polikliniklerde, laboratuvarlarda çalışanlara eylem duyurusu yapmaya başladığımızda büyük ilgiyle karşılaştık. Her gittiğimiz yerde ‘Biz de tam bunu konuşuyorduk’ diyerek söze girdiler.

Başta tüm çalışanların işçi memur ortak hareket etmesi gerektiği yoğunlukla ifade ediliyor. Hekim ücretlerine zam yapılmasına ilişkin tepkiler ise önce hükümete yönelirken müdahale etmediğimizde hekim karşıtlığına dönüşüyor. Kısa sürede yapığımız bilgilendirme çalışmalarıyla eylemimize hastanedeki bütün meslek gruplarından katılım sağlandı.

Açıklamaya farklı sendikalara üye ya da sendikasız emekçilerle sağlık işçileri katıldı. Açıklama sonrası kurumda örgütlenen üç memur ve üç işçi sendikasının ayrılıkları kenara bırakıp bir araya gelmesinin hak alma mücadelesini güçlendireceği ifade edildi.

Emekçiler, “Bu kadar bölünmüşlük karşısında iktidar istediği yasaları çıkarıp bizleri köle gibi kullanmaya devam edecektir” dedi. İşçiler memurlar sağlık hizmeti verirken hak alma mücadelesinde neden ayrı sendikalara üye oluyorlar, neden ayrı sendikaların eylemlerine birlikte gidip katılmıyorlar? Mesele bu işte, çalışanları tek bir sendikada örgütleme ve örgütlendikleri sendikada aktif görev almalarını sağlama. Şimdi birliği sağlamanın somut koşulları var. “O kişi şu anlayışta, bizi dinlemez, çağrılarımıza cevap vermez” gibi alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor.

Yukarıdan alınan kararlara dahil edilmediği sürece emekçiler yapılacak eylemlere destek vermiyor. WhatsApp ve SMS duyurularını kimse üstüne alınmıyor. Bu örgütlenme yöntemleri kullanılabilir ama en önemlisi insanlarla temas etmek, onlara dokunmak gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Çalışırken beraber; eylemde neden ayrıyız?

SONRAKİ HABER

Erdoğan kadınları AKP'nin özgürleştirdiğini savundu, AKP'den öncesini suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa