6 Aralık 2021 06:54
/
Güncelleme: 16:11

Hendek'teki havai fişek fabrikası patlaması davasında istenen cezalar belli oldu

Havai Fişek fabrikasında 7 işçinin öldüğü 128 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada savcı mütaalasını açıkladı. 7 sanık hakkında 2 yıl 8’er aydan, 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi.

Hendek'teki havai fişek fabrikası patlaması davasında istenen cezalar belli oldu


Fotoğraf: Evrensel

Sakarya Hendek'teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 7 işçinin ölümüyle sonuçlanan patlamaya ilişkin davada savcı, esas hakkındaki mütaalasını açıkladı. "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla 7 sanık hakkında 2 yıl 8’er aydan, 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi. Duruşma 31 Ocak 2022'ye ertelendi.

Patlama ile ilgili davanın 6'ncı celsesi, Sakarya 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi Ferizli Kampüsünde görüldü. İş katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri ile yaralananlar ve onlara destek için gelenler duruşma öncesinde açıklama yaptı. Grup daha sonra duruşmayı izlemek üzere salona girdi. Tutukluluk hallerine devam edilen Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu duruşmaya SEGBİS yoluyla katıldı.

ESAS HAKKINDA MÜTAALA

Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, 7 sanığın "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8’er aydan, 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Ayrıca savcı, sanıklardan fabrika sahibi Yaşar Coşkun ile fabrika müdürü Hasan Ali Velioğlu’nun tutuklu yargılanmalarının devamını istedi.

Savcının mütaalasında "Sanıklar Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun'un olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu, Sanık Hasan Ali Velioğlu'nun resmi olarak fabrika müdürü olmasa da fabrikada fiilen bu sıfatla görev yaptığı, Sanık Erşan Öztürk'ün fabrikada yetki ve söz sahibi olduğu, Sanık Asiye Angın ve katılan sanık Ahmet Çağırıcı'nın işveren vekili sıfatı bulunduğu, olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu, Sanık Aslı Bozkurt'un ihmal ve kusurunun bulunduğu" belirtildi. Savcı, tüm sanıklar hakkında TCK'nin 85/2, 22/2, 53/6, 63. maddeleri gereğince 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan cezalandırılmalarını istedi.

AVUKATLAR, "BİLİNÇLİ TAKSİR" DEĞİL, "OLASI KASIT"LA CEZALANDIRMA İSTİYOR

İş katliamında yaşamını yitirenlerin yakınlarının ve yaralananların avukatları, mütalaaya katılmadıklarını sanıkların "olası kasıt" suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti. Müştekiler vekili Av. Can Atalay "Fabrikada patlayıcı oranı ne olursa olsun, ne kadar işçi ölürse ölsün denilerek çalışma yapılmasına rağmen, olası kast değerlendirilmemiştir. Olası kast değerlendirilmeden esas hakkındaki mütalaa doğrultusunda karar verilmemelidir" dedi.

Sanık avukatları ise esas hakkındaki savunmalara hazırlanmaları için süre talep etti.

Sanık Yaşar Coşkun müdafii Av. Abdullah Tekneci'nin müşteki vekillerine yönelik el hareketleri yapması üzerine duruşma salonunda gerginlik yaşandı. Duruşma salonunda yaşanan gerginlik sırasında müştekilerden fenalaşanlar oldu, sağlık ekipleri müdahale etti. Duruşma gerginlik nedeniyle verilen aranın ardından devam etti.

Mahkeme tutuklu sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Yeni duruşma günü 31 Ocak 2022 tarihine verildi.

NE OLMUŞTU?

7 işçinin yaşamını yitirdiği 128 kişinin de yaralandığı iş katliamı, 3 Temmuz 2020'de Hendek'teki havai fişek fabrikasında meydana geldi. Sicili daha önce de meydana gelen çok sayıda patlama nedeniyle kabarık olan, Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası, risklere dair uyarıları gözardı etmiş, defalarca isim de değiştirerek üretime devam etmişti.

Göz göre göre gelen patlamanın ardından Hendek Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı soruşturma kapsamında, patlamada ihmali olan patronlar Yaşar Coşkun ve babası Ali Rıza Ergenç Coşkun, Fabrika Müdürü ve Genel Ustabaşı Hasan Ali Velioğlu, Genel Ustabaşı Erşan Öztürk, İş Güvenliği Uzmanı Aslı Bozkurt, Sorumlu Müdür Ahmet Çağırıcı hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2'şer yıl 8'er aydan 22'şer yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Sanıklar ile avukatlarının patlamanın sabotajtan kaynaklandığını iddia etmesi üzerine, Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) yazı yazarak bilgi istenmişti. MİT'ten mahkemeye verilen cevapta, patlamayla ilgili kendilerine ulaşan sabotaj ihbarı olmadığı belirtildi.

Öte yandan aralarında A sınıfı iş güvenliği uzmanı, kimya mühendisi, inşaat mühendisi ve bilgisayar mühendisinin bulunduğu 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, fabrika yetkililerinin elektrik tesisatı, depolama alanlarının güvenliği, fabrika yetkililerinin risk değerlendirmesi, işçi sağlığı ve güvenliği gibi birçok alanında kusurlarının olduğu belirlenmiş ve hazırlanan rapor mahkeme heyetine sunulmuştu. Ayrıca bilirkişi raporunda fabrikada gerçekleşen 4 ayrı patlamadan biri olan misket deposundaki patlamanın 13 bin 396 kilogram TNT’ye (5700 kilo gök bombası) eş değer miktarda patlama olduğu belirtilmişti.

DURUŞMA ÖNCESİNDE AÇIKLAMA: "İŞÇİYE ÖLÜMÜ RAZI GÖREN KANLI ZİHNİYETE DÜŞMANIZ"

Duruşma öncesi "Hendek için adalet" pankartı açan aileler adına konuşan Merve Nur Yılmaz, "Bizler kaybettiğimiz yakınlarımızın haklarını aradığımız için patron düşmanı, sermaye düşmanı, şovmen, provokatör ilan edildik. Ama bizler ne onlara ne de sermayelerine düşmanız. Biz onların işçiye ölümü razı gören kanlı zihniyetlerine düşmanız. Bu saatten sonra hakarete, tehdite maruz kalsak da bu işin peşini bırakmayacağız" dedi. Hatun Tepeçınar ise, "Sonuna kadar bu yoldayız. İşçi hakkını alana kadar, adalet yerini bulana kadar, son nefesimize kadar bu yoldayız" diye konuştu.

Duruşma öncesi yapılan açıklamaya CHP, Emek Partisi, TİP ve KESK üyeleri de destek verdi. Yapılan açıklamaların ardından aileler davayı takip etmek için duruşma salonuna girdi. (Sakarya/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et