Bursa'da AKP'li milletvekili ve Bursa Osmangazi Belediye Spor Kulübüne otopark geliri kıyağı
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 4 mahallede 7 sokağı AKP'li milletvekilinin hastanesine ve Bursa Osmangazi Belediye Spor Kulübü'nde otopark olarak tahsis etti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi | Fotoğraf: Google Streetview
Cihan ÇELİK
İstanbul
Bursa’da belediyenin 4 mahallede 7 sokağı AKP'li milletvekilinin hastanesine ve Bursa Osmangazi Belediye Spor Kulübü'ne otopark olarak tahsis ettiği ortaya çıktı. Aynı belediye 1 milyon 250 bin vererek "Uzay ve Havacılık" şirketine de ortak oldu.
Sayıştay, Büyükşehir Belediyesinden yetki almadan Osmangazi ilçe sınırlarında bulunan 4 mahalledeki 7 sokak ve caddenin Bursa Osmangazi Belediye Spor Kulübü ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin’e ait Doruk Özel Bursa Hastanesi tarafından park yeri olarak kullanıldığını tespit etti. Sayıştay, yetkisiz olarak park ücreti alan veya almaya teşebbüs edenlerin 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmasının kanunda yer aldığını vurguladı. 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporunda bu konuya yer verildiğini ancak mevzuata uygun olmayan uygulamaya devam edildiğinin görüldüğünü kaydetti.
SANAYİ ODASINA TAŞINMAZ TAHSİSİ
Sayıştay ayrıca belediyenin taşınmaz tahsis süresine riayet etmediğini tespit eden Sayıştay, 67 adet taşınmazın “hizmet süresince” ibaresi ile bazı arsa ve özel bahçelerin Gürsu Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Hakimevi’ne 25 yıllık süreyi aşan şekilde tahsis edildiğini kaydetti.
BELEDİYE HAVACILIK ŞİRKETİNE ORTAK OLDU
TÜBİTAK ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında 4 Şubat 2014 tarihinde “Bursa’da Bilim Merkezi Kurulmasına Dair Proje Sözleşmesi” imzalandığını, sözleşme ile Bilim Merkezinin yer tahsisi ve bina yapımı, merkezi işletecek yapının kurulması yükümlüğünün Bursa Büyükşehir Belediyesine verildiğini, Belediye Meclisinin 20 Aralık 2018’de verdiği kararla Büyükşehir Belediyesinin yüzde 33 pay karşılığı (1.250.000 TL) 3.750.000 TL sermayeli (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi diğer iki ortak) Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi Anonim Şirketi’nin (GUHEM) kurulduğunu belirten Sayıştay, belediyenin görev ve hizmet alanlarıyla ilgisi olmayan bir alanda kurulan bu şirkete ortak olmasının mevzuata uygun olmadığını ifade etti.
Belediyenin bazı İhalelerin ihale dokümanında hafriyat döküm alanını belirlemeyip, yüklenicinin inisiyatifine bırakması ve takibini yapmaması da Sayıştay raporuna yansıdı.
Belediyenin 2020 yılı içerisinde hazine taşınmazlarının satışından elde edilen payı 1 milyon 929 bin 829 TL olarak gösterdiğini ancak bu tutarın doğruluğunu teyit eden herhangi bir olguya rastlanılmadığını belirten Sayıştay, kaç adet hazine taşınmazının satıldığının ve ne kadar tahsilat yapıldığının tespit edilerek gönderilen payların doğruluğunu teyit edecek bir takip sistemi tesis edilmesi uyarısında bulundu.
İşsizlik Fonuna aktarılması gereken toplam 10 milyon 69 bin 308 TL tutarındaki asgari ücret destek primi fona aktarılmadı, Emanetler Hesabında tutuldu. Bu da 2020 yılı bilançosunun hatalı veri üretmesine neden oldu.