Liman işçileri ücretlerdeki eşitsizlikten şikayetçi
Aralarında ücret eşitsizliği olan liman işçileri, bu eşitsizliğin giderilmesini istiyor.
(Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay
Liman işçileri TL’nin döviz kuru karşısında değer kaybetmesiyle ücretlerinin her geçen gün eridiğini ve geçinmekte zorlandıklarını ifade ediyor. İşçiler “Sahada yaptığımız her hareketin karşılığı dolar. Konteyner gelir limana girer, depolama alanına indirirken döviz alınır, saha içerisinde taşınırken, gemiye bindirilirken, yani her hareket karşılığı dolar olarak patronların kasasına girer, ancak bize maaşlarımız TL olarak ödeniyor. Dolayısıyla döviz arttıkça patronların kârı da artıyor ancak biz işçiler yoksullaşıyoruz” dedi. Bir yandan da ücretler arasındaki makasın çok açık olduğunu belirten işçiler, ücretlerin en yüksek seviyeye çekilmesini istiyor.
Liman işçileri arasında ücretlerin dengesiz olduğunu ifade eden bir işçi, “SSG operatörleri 7 bin 500 ila 9 bin lira arasında alırken, bu rakam RTG’lerde daha düşük, maficilerde daha da düşüyor. En az alan ise asgari ücretten biraz fazla alıyor. Bu eşitsizlik sadece kıdem farkı ya da vasıflı/vasıfsız işçi meselesi olarak açıklanamaz. Aynı işi yapan, aynı riski paylaşan işçiler arasında iki kat, üç kat maaş farkı olamaz” dedi. İşçiler ücretlerinin en yüksek alan işçilerin ücretlerinin seviyesine çekilmesini ve uygulanacaksa bu seviye üzerinden kıdem ve bölüm farkı uygulanmasını talep ediyor.
‘BİRÇOK KİŞİNİN ÜCRETİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALACAK’
Başka bir işçi de “Biz hiçbir ek ödeme almadan kuru maaşla geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Üstelik yılın başında değil beşinci ayda zamlı maaş alıyoruz. Şimdi asgari ücret açıklanınca birçok arkadaşımızın maaşı asgari ücretin altında kalacak. Maaşlara yapılan zam oranları, aradaki makas nedeniyle az alana az, çok alana çok şeklinde yansıyor. Maaşlar en yüksek alanlarımıza göre yeniden düzenlenmelidir” diye konuştu.
Ücret farklılıklarının işin niteliğine göre farklı olmasına itiraz etmediklerini ancak böyle büyük farkların olmasına itiraz ettiklerini belirten işçi, “Bu fark aslında bizi bölmenin bir aracı olarak kullanılıyor. Limanda herkes yaptığı işe ve aldığı maaşa göre farklı gruplar oluşturuyor. Oysa yükü hep birlikte kaldırıyoruz ve riski de hep birlikte yaşıyoruz. Bu farklar bizi bölüyor” dedi.
İşçiler, “Şimdi Ambarlı Limanında bir firma aralık ayında maaşlara ek ödeme yapıyor, bir firma da yılbaşında tam maaş ikramiye vereceğini duyurdu. Bunlar hep geçici tedbirler. Biz maaşlarımızın yükseltilerek yeniden düzenlenmesini ve sosyal haklarımızla ikramiyelerimizin olmasını istiyoruz” dedi.
‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ÖRGÜTLENMEKTEN GEÇİYOR’
Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz de “Örgütsüz limanlarda ne yazık ki maaş uygulamaları oldukça farklı. Kalifiye işçi ve kalifiye olmayan tartışması değil bu, aslına bakarsanız operatörler arasında dahi ciddi ücret farklılıkları var. Bu uygulamanın asıl nedeni işçileri bölerek ağır çalışma koşullarını sürdürmek. Ambarlı’da işçiler ne zaman sendika dese kesenin ağzını açan patronlar sendika tehlikesini atlattıklarında ise işçilere eziyet etmeye devam ediyorlar. Bir işçi, 9 bin alırken diğerinin 3 bin lira alması kalifiye ile açıklanamaz. Ya da limanlarda maaş zamları neredeyse yılın ortasına doğru yapılmış oluyor. Yani işçi yıllık enflasyona ezdiriliyor. Limanda her hizmet aşaması dolar ve avro karşılığında yapılır. Yani bir konteyneri indirmek 60 dolarsa döviz yükseldiğinde bu miktar değişmiyor, yine 60 dolar alınıyor. Yani liman patronları döviz dalgalanmalarından kâr elde ediyor. Çünkü işçilere TL ile maaş veriyor. İşçilerin maaşları sürekli azalırken patronun maliyetleri de düşmüş ve kârı artmış oluyor. Bu adil değil ve bu sorunların çözümü de arkadaşlarımızın bir araya gelmesinden geçiyor. Kalıcı haklarımızı ancak böyle elde edebilir. Dengeli maaşlar, ikramiyeler ve sosyal haklarla birlikte güvenceli çalışma şartları ancak sendikalaşma ile mümkün oluyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)