06 Aralık 2021 19:30
Son Güncellenme Tarihi: 07 Aralık 2021 00:35

EMEP GYK Üyesi Levent Tüzel’in 15 yılla yargılandığı duruşma bugün

Emek Partisi( EMEP) GYK Üyesi Levent Tüzel’in 15 yıl hapis istemiyle yargılandığı dava bugün görülecek. Avukat Leyla Han Tüzel: Beraat dışındaki her karar hukuki değil, politik olacaktır.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Levent Tüzel’in DTK delegesi olduğu iddiasıyla 15 yılla yargılandığı davanın karar duruşması bugün görülecek. Dava öncesi konuşan Levent Tüzel’in Avukatı Leyla Han Tüzel, dosyada suçlamaya konu edilecek hiçbir delilin olmadığının altını çizdi. Leyla Han Tüzel, “Dosyada hiçbir şey yok, 4 yıldır bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu dosyanın ilk duruşmada beraatla sonuçlanması gerekirdi. Ancak dört yıldır devam ediyor. İşin ilginç olan tarafı bu dava dayanak gösterilerek HDP kapatma dosyasında Levent Tüzel hakkında da siyaset yapma yasağı isteniyor. Buradan verilecek karar da AYM dosyasına eklenecek. Bu açıdan dosya kapsamına göre beraat dışında verilecek hiçbir karar hukuki olmayacaktır. Herhangi bir mahkumiyet kararının tamamen politik bir karar olacağı açıktır” diye konuştu.

"SİYASİ FAALİYETLER SUÇ SAYILIYOR"

Emek Partisi (EMEP) GYK Üyesi Levent Tüzel’in bugün duruşması var. 7 yıldan 15 yıla kadar hapsi istenen Tüzel’e yöneltilen suçlama ise "terör örgütü üyesi olmak." Suçmalamaya gerekçe yapılan şey ise Tüzel’in Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili olduğu dönemde Demokratik Toplum Kongresi (DTK) kurullarında yer aldığı ve DTK'nin çalışmalarına katıldığı iddiası.

Bugün Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek karar duruşması öncesi Evrensel’e konuşan Tüzel’in Avukatı Leyla Han Tüzel, “Dava 2017 yılında Levent Tüzel’in DTK delegesi olduğu iddiasıyla açıldı. Biz savunma avukat olarak bu dosyada davanın başından beri iki temel tartışma yürüttük. Bunlardan birincisi DTK'nin bir silahlı terör örgütü olarak değerlendirilmemesi gerektiği. İkincisi de müvekkilimiz Levent Tüzel’in DTK delegesi olmadığını anlatmaya çalıştık. İddianamede DTK delegeliğine dayanak olarak 2012 yılında DTK’ya yapılan bir ziyareti gösterilmiş. Onun dışında Emek Partisi Genel Başkanı ve milletvekili olduğu dönemde Diyarbakır’a yaptığı ziyaretler belli ki Google’den taranarak bulunmuş. 2010-2011-2012 yıllarından Diyarbakır ziyaretleri ve miting alanında çekilmiş fotoğraflar, KCK ana davasını izlemek için gittiği Diyarbakır Adliyesi önünde çekilmiş fotoğraflar… Yani bir parti genel başkanı ve milletvekilinin yaptığı siyasi faaliyetler 'örgüt üyeliği' suçlamasına dayanak yapılmaya çalışılmış” dedi.
İddianameyi hazırlayan savcının ‘nedense’ Emek, Barış, Özgürlük Bloku’ndan milletvekili seçilenleri DTK'nin doğal delegeleri kabul eden bir anlayışa sahip olduğunu aktaran Leyla Han Tüzel, “Bunun dışında dosyada hiçbir şey yok. Müvekkil hiçbir dönemde DTK delegesi olmamış, hiçbir DTK çalıştayına, kongresine de katılmamıştır. Bunlar suç olduğu için söylemiyorum, müvekkilin durumunu aktarıyorum sadece. Levent Tüzel DTK binasına da sadece 1 defa 2012 yılında miting için Diyarbakır’a gittiğinde ziyarette bulunmuş. Bu ziyaret dahi Sanki örgütsel bir faaliyet gibi değerlendirilerek müvekkilin cezalandırılması talep edilmektedir" dedi.

"4 YILDIR MAHKEMEYE TÜZEL’İN DTK DELEGESİ OLMADIĞINI ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Davanın açıldığı 2017’den bugüne geçen 4 yılda dosyaya hiçbir yeni bilgi-belge de girmediğinin altını çizen Avukat Leyla Han Tüzel sözlerini şöyle sürdürdü: “Dosyada toplanmasını istediğimiz deliller var. Yeniden çözülmesini talep ettiğimiz bir ses kaydı var. Mahkeme bu yöndeki taleplerimizi reddederek dosyada karar vermek istiyor. Yaklaşık dört yıldır devam eden bu dosyada davanın açıldığı tarihten bugüne kadar dosya gelen yeni bir delil yok. Yani biz 4 yıldır soyut , hiçbir delile dayanmayan DTK delegeliği  konusunu mahkemeye anlatmaya çalışıyoruz. Ve bugün karar çıkacak gibi. Mahkeme taleplerimize yanıt vermeden karar vermek konusunda acele ediyor. Levent Tüzel HDP kapatma dosyasında siyasi yasak istenen isimlerden biri. Bu acelenin de HDP kapatma dosyasına ‘karar yerleştirmek’ için olduğunu düşünüyoruz.”

"HUKUKİ OLAN TEK KARAR BERAAT OLACAKTIR"

Dosyanın açıldığı günden bu yana siyasi faaliyetleri suç kabul eden iddianamenin reddedilmesini talep ettiklerini söyleyen Avukat Leyla Han Tüzel, “İddianame olması gereken hiçbir unsuru taşımıyor, baştan savma. Yani dava açmak için yazılmış bir iddianame. Dolaysıyla derhal beraat kararı vermesini talep ettik. Mahkeme de bunu yapmadı. Ve biz neticede bu iddianame ile bugüne kadar geldik. Bugün mahkeme mahkumiyet kararı verirse bunun tamamen politik bir karar olacağı açık ve nettir" dedi.

Dosyada beraat kararı dışında bir karar verilmesinin hukuki olmayacağını söyleyen Leyla Han Tüzel, “Elbette en başından beri kabul edilmemesi gereken bir iddianame ile yargılandığımızı düşünürsek, bu hukuki düzlemde kararı öngöremiyoruz. Ama bu dosyada mahkumiyet kararı çıkarsa tamamen politik bir karar olacaktır, bu kesin” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Eyüp Devlet Hastanesinde sağlık çalışanları neden iş bıraktıklarını anlattı

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Aziz Konukman: Bütçe kadük; ek bütçe hazırlığı hemen şimdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa