06 Aralık 2021 19:15

Emekli asker, 'Hayata Dönüş Operasyonu'nun sorumlularını açıkladı

Emekli asker Ali Aydın, ifadesinde katliamın sorumlularını sıralayarak, “Bir numara Bülent Ecevit, iki numara Sadettin Tantan, üç numara Hikmet Sami Türk, dört numara da Aytaç Yalman'dır” dedi.

19 Aralık Cezaevi Operasyonu sonrasında Bayrampaşa Cezaevi. (Fotoğraf: Ali Can Bulut/AA)

Paylaş

“Hayata Dönüş Operasyonu” sırasında Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı olan Ali Aydın, Bayrampaşa Cezaevi’ne 19 Aralık 2000’de “Tufan” planı kapsamında düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili davanın görüldüğü Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatıyla ikinci kez ifade verdi. Bu ifade işlemine davanın müdahil avukatları alınmadı, sorularını mahkeme aracılığıyla iletildi.

Aydın, dava kapsamında verdiği ikinci ifadesinde, “Her birimin ayrı komutanı vardı ama illa bir numara diye sorulacaksa merhum Bülent Ecevit, iki numara İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, üç numara Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dört numara da Aytaç Yalman'dır. Operasyon sorumluları bunlardır. O dönem Jandarma Genel Komutanımız Aytaç Yalman'dı” dedi.

Avukatlardan Güçlü Sevimli, Bianet’ren Ayça Söylemez'e yaptığı açıklamada, “Ali Aydın’ın verdiği ifadelerden, operasyonla ilgili karar alma süreçlerinde önemli rol aldığı belli, dava kapsamında tanık olarak dinlendi ancak ifadesinden, belge ve bilgilerden bu kişinin tanık değil sanık olması gerektiği çok açık” dedi.

Davanın gelecek duruşması 9 Aralık 2021’de, Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

SİYASİLER, GENERALLER VE BÜROKRATLAR YARGILANMADI

Sevimli, Bayrampaşa Cezaevi’ndeki “Hayata Dönüş” operasyonu kapsamında erler ve bazı rütbelilerin yargılandığını ama üst düzey askerler ve dönemin bakanları ile bürokratlarının yargılama süreçlerinin dışında tutulduğunu belirterek, “Ali Aydın’ın ifadelerinden, hukuki sorumluluğu çok daha fazla olan kişilerin üst düzey askerler, generaller, dönemin bakanları ve ceza ve tevkifevleri müdürü olduğu çok net ortaya çıkıyor.Yıllardır da bunun altını çizmeye çalışıyoruz. Bazı rütbelilere dava açıldı ancak üst düzey generaller, bakanlar, bürokratların da yargılama süreçlerine dahil olması gerekir, sanık olmaları gerekir. Tanık olarak ifade veren Aydın’ın beyanlarından bu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Karar alma sürecinden operasyonun yürütülüşüne kadar kriz masasındaki operasyon emir ve talimatları bu kişilerin verdiği anlaşılıyor. Bu kişilerin, Ali Aydın da dahil sanık olmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

“ONLARIN DA SANIK SANDALYESİNE OTURMASI GEREKİR”

Sevimli, Ali Aydın’ın bildiklerinin tümünü anlatmasa bile emir ve talimatların Ankara’daki “kriz merkezinden” verildiği bilgisi ile o merkezde kimler olduğunu anlattığına dikkat çekerek, “Operasyon sırasındaki bilgiler kriz masasına geldiğine göre, emir ve talimatlar da burada veriliyordu. Ali Aydın bunları açıkça anlatmıyor, hatırlamıyorum diyerek geçiştiriyor ama kendisi de dahil olmak üzere komuta görevindeki generallerin, Ceza ve Tevkifevleri Müdürü Ali Suat Ertosun’un, Adalet ve İçişleri bakanlarının o masada bulunduğunu ve başsorumlular olduklarını söylüyor. Onların da sanık sandalyesine oturması gerekir” dedi.

‘KRİZ MERKEZİ’ NEREDEYDİ, MASADA KİMLER VARDI?

Ali Aydın, operasyonun İçişleri Bakanlığı’ndaki kriz merkezinden yönetildiğini anlattı. Beyanlarına göre, 20 cezaevinden anlık bilgiler bu kriz masasına geliyordu. Aydın, operasyon sırasında İçişleri Bakanlığı Kriz Merkezi’nde bulunduğunu, olup biteni buradan takip ettiğini söyledi.

Avukat Sevimli’nin mahkeme aracılığıyla ilettiği “Operasyonlar sürerken, operasyon yapılan cezaevleriyle ilgili bilgiler ve raporlar nereye geliyordu? Siz de orada mıydınız? Bilgilerin ve raporların geldiği yerde kimler vardı?​” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Kriz merkezine geliyordu. Ben de oradaydım. Bilgilerin ve raporların geldiği yerde biz vardık, biz derken Jandarma Genel Komutanlığı personeli, ayrıca Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı personelleri vardı.”

Aydın tüm operasyonun buradan komuta edildiğini de söyleyerek, “Birden fazla komuta ve takip yeri yoktu. İller kendi bölgesinde ayrıca kriz merkezi oluşturdular” dedi.

OPERASYONDAN 21 YIL SONRA TANIK SANDALYESİNDE

19 Aralık 2000’de başlatılan “Hayata Dönüş Operasyonu’nun” görüldüğü davalardan birinde, Ali Aydın’ın ancak 21 yıl sonra tanık sandalyesine çıkartılması sürecini, Avukat Sevimli şöyle anlattı: “Tantan ve Aydın imzalı harekat planı mahkemeye sunulduğundan beri, yıllardır Ali Aydın’ın dinlenmesini talep ediyoruz. Daha önceki heyet taleplerimizi reddetmişti. Bu yeni heyetle bir kez daha talebimizi yineledik, bu kez kabul edildi.

Ancak tanığa soru sorabilmek için SEGBİS’le dinlenmesini veya huzura gelmesini istiyorduk. Mahkeme ise bunu kabul etmedi ve Ali Aydın 28 Haziran 2021’de Ankara’da talimatla dinledi. Mahkeme kendisi bile dinlememiş oldu, talimatla Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nce dinlendi.8 Temmuz’daki duruşmada bunu kabul edemeyeceğimizi, bizim de soru sorma hakkımızın olduğunu söyledik, SEGBİS ile dinlensin dedik. Ancak Aydın’ın ‘can güvenliği’ mazeretini kabul eden mahkeme bu kez de sorularımızı istedi, kendisinin soracağını belirtti. Mahkeme 20 Eylül’de sorularımızı iletti ve yukarıdaki cevapları aldık. Ancak yine de cevap bekleyen çok fazla soru var, gelecek duruşmada kovuşturmanın genişletilmesi talebimizi yeniden ileteceğiz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hasta tutuklular için Adalet Nöbeti tutan aileler: Çocuklarımızın cezaevlerinde ölmesini istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Adana Merkez Park’ta yapılaşmaya dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa