07 Aralık 2021 07:19

Ordu Belediye Başkanı HES’leri "can suyu bile bırakmadı" diye eleştirdi, ancak 8 HES projesi yolda

Ordu Çevre Derneği, "HES’lerde hesapsız, kitapsız işler yapıldı" açıklaması yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'i "Söylediğiyle uygulamaları birbirini tutmuyor" diyerek eleştirdi.

Mehmet Hilmi Güler | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Coşkun ÖZBUCAK
Ordu

Ordu Çevre Derneği, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in "HES’lerde maalesef hesapsız kitapsızca işler yapıldı. HES talanı oldu. HES’ler can suyu bile bırakmadılar. Bunlara artık son verildi" açıklamasını eleştirerek, "Enerji Bakanı iken HES’leri teşvik eden ve Ordu’da devam eden HES projeleri varken Sayın Güler bu sorumluluğundan kurtulamaz" dedi. Ordu Belediyesinin yaptığı rüzgar enerjisini hatırlatan santralleri hatırlatan Ordu Çevre Derneği, "Sayın Başkan rüzgar enerjisi santralleri (RES) ve güneş enerjisi santralleri (GES) projelerinin altyapısını mı oluşturuyor?" diye sordu.

"SÖYLEDİĞİYLE UYGULAMALARI BİRBİRİNİ TUTMUYOR"

Geçtiğimiz günlerde, Bahçeşehir Koleji Enver Yücel Kampüsünde gerçekleştirilen “Yenilenebilir Enerji-Yerel Yönetimlerde Enerji, İklim Sorunları Ve Çözümler” başlıklı sempozyumda konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, HES’leri eleştirerek, “HES’lerde hesapsız, kitapsız işler yapıldı. HES talanı oldu. HES’ler can suyu bile bırakmadılar. Bunlara artık son verildi. Ancak artık HES furyası bitti. İyi ki de bitti. Çünkü derelerde ve doğada büyük yanlışlar yapılmıştı” demişti.

Konuyla ilgili Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına bir açıklama yapıldı. "Sayın Başkan, Enerji Bakanı iken HES’lerin yapılması için yaptıkları kolaylıkları unutmadık. Şimdi çıkıp HES’leri eleştiriyor. İnandırıcılığı yok” denilen açıklamada Güler’in söylediğiyle uygulamalarının birbirini tutmadığı, önayak olduğu HES projeleriyle şöyle hatırlatıldı: "Yeni HES projeleri için Ordu Büyükşehir Belediye’nin görüşleri hep olumlu olmuş, HES yapımında sakınca görmemişlerdir. Melet Irmağı üzerindeki HES’ler için yol yapmakla övünen Başkan’ın yaptığı eleştiri günü kurtarma ve yeni politikalarına zemin hazırlamaktır. Korgan ve Gölköy ilçelerinde HES’ler için imar değişikliği yapmak isteyen de kendileri. Ancak Ordu Çevre Derneği ve yöre halkı olarak açtığımız davalarla Ordu Büyükşehir Belediyesinin imar değişikliği girişimini engelledik. Sayın Başkan HES furyasının bittiğini söyleyerek algı operasyonu yapıyor. Şu an Melet ırmağı üzerinde 3, Gölköy’de 1, Bolaman ırmağı üzerinde 4 HES projesi ve planlaması var. Başkan bunları biliyor ama bilmezlikten geliyor.”  

GES VE RES PROJELERİNİN ÖNÜ MÜ AÇILIYOR?

Ordu Belediye Başkanı Hilmi Güler’in sözlerinin yanıltma amaçlı olduğu vurgulanan açıklamada, “Sayın Başkan rüzgar enerjisi santralleri (RES) ve güneş enerjisi santralleri (GES) projelerinin altyapısını mı oluşturuyor” diye sorularak şunlar söylendi: “Şu an enerji üretim tesislerimizin çalışma kapasitesi yüzde 40. HES’ler haftada bir-iki gün çalışıyor. Elektrik üretilmese de nasılsa parası ödeniyor. Yapılan enerji yatırımları nedeniyle halk ucuza elektrik tüketme olanağı bulamıyor. Bu tür açıklamalar, yanıltıcı. Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hilmi Güler’in söyledikleriyle uygulamaları çelişkili. İnandırıcılığı yok."

ÖNCEKİ HABER

Veri sızıntılarıyla gündeme gelen Yemeksepeti'nin sitesine erişim sağlanamıyor

SONRAKİ HABER

AKP Genel Başkan Yardımcısı Canikli: İBB, 732 milyon TL'lik yolsuzluk yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa