07 Aralık 2021 07:22

Sivillere yaban hayvanları öldürmenin yolu açıldı

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle sivillerin "zararlı" yaban hayvanları ateşli silahla vurup öldürmesinin önü açıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

“Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"te değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle sivillerin "zararlı" yaban hayvanları ateşli silahla vurup öldürmesinin önü açıldı.

Yönetmeliğin; “Yaban hayvanlarından zararlı olanlarla mücadele” başlıklı 54. maddesine, şu düzenleme eklendi:

“İnsan yaralanması ve ölüm olaylarına sebep olan zararlı ayı ve kurt gibi yaban hayvanları, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 4'üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü kapsamında her türlü ateşli silah ve ihtiyaç duyulması halinde menedilen avlanma yöntemleri de kullanılarak acilen alandan çıkartılır, bunu takiben zararlı hayvan ile ilgili prosedür tamamlanır.”

YETKİ MAHALLİ TEŞKİLATLARDAYDI

Yönetmelikte söz konusu yetki daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının mahalli yetkililerine veriliyordu.

Yönetmeliğin "Yaban hayvanlarından zararlı olanlarla mücadele" başlığıyla düzenlenen 54. maddesi şöyleydi:

Madde 54 — Koruma altında olan yaban hayvanlarından;

a) Popülasyon büyüklüğünün aşırı artması nedeniyle yaşama ortamlarını tahrip edenler,

b) Tedavisi mümkün olmayan sakatlık ve hastalığı bulunanlar,

c) Halk sağlığını tehdit edenler,

d) Yaban hayvanlarına ve doğal yaşama ortamlarına zarar verenler,

e) Genetik deformasyona uğramış, nesli bozabilecek olanlar,

zararlı olarak kabul edilir.

Koruma altında olmayan yaban hayvanlarından;

a) Tarım alanlarına, tarım ürünlerine, hayvancılığa, balıkçılığa ve diğer arazi kullanım şekillerine yönelik ciddi zarar verenler,

b) Evcil hayvanlara zarar verenler,

c) Ormanlara zarar verenler,

d) Sulara zarar verenler,

e) Mala ve cana kastedenler veya saldıranlar,

f) Güvenlik, hava güvenliği ve kamu yararını tehdit eder duruma gelenler,

ile benzeri durumlara sebebiyet verenler zararlı olarak kabul edilir.

Yaban hayvanlarının zararlı olanları ile mücadele; ilgili kişi, kurum veya kuruluşların talebine istinaden, bu maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri ile ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilenler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın mahalli teşkilatından, ikinci fıkrasının (e) bendinde belirtilenler için İçişleri Bakanlığı Mahalli teşkilatından, ikinci fıkrasının (d) ve (f) bentlerinde belirtilenler için ilgili kurum veya kuruluşun mahalli teşkilatından bir yetkili ile il müdürlüğü görevlilerince, birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentleri ile ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilenler için sadece il müdürlüğü görevlilerince, mahallinde inceleme yapılarak hazırlanacak rapor doğrultusunda, ulusal ve uluslar arası mevzuat kapsamında Genel Müdürlük tarafından çıkarılacak usul ve esaslar çerçevesinde mücadele yapılır.

DOĞADER: BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMESİ GEREKİYOR

Yönetmelik değişikliğini değerlendiren, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Sedat Güler, “Yaban hayatının çoğaltılması ve korunması gerekiyor o bölgeye insanların girmemesi gerekir” dedi.

Doğadaki yaban hayvanlarının, insanlar tarafından zararlı görülen ayı, kurt gibi hayvanların öldürülmesinin izni çıktığını söyleyen Güler, “Yaban hayatın ortasına girmediğiniz sürece yaban hayatın insan yaşam merkezlerine nadirdir saldırısı veya zarar vermesi. Fakat bu izin verme ile eline silah alıp ormana giren bir şekilde yabani domuz, yabani kurt ya da ayı vurup ve bana zararı dokundu deyip bu işin içinden sıyrılma durumu ortaya çıkacak. Bu kontrol edilebilir bir şey değil. Yabani hayatımız tehlikede ve ormanlarımızın idame etse için bizimle yaşayan döngünün idame etmesi için yaban hayatına ihtiyacımız var. Yaban hayatının tam tersi çoğaltılması ve korunması o bölgeye insanların girmemesi gerekiyor. Burada çok büyük bir yanlış var ve bundan bir an önce dönülmesi gerekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da fırtına ve sağanağın bilançosu: 71 su baskını, 29 ağaç devrilmesi, 7 çatı uçması…

SONRAKİ HABER

Kobanê davasını takip etmek isteyen gazetecilere "turkuaz kart" engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa