İzmir'de Dr. Kadir Songür'ü jiletle yaralayan sanık 18 yıl hapis cezası aldı
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Asistan Doktor Kadir Songür'ü jiletle boğazından yaralayan sanık Bayram Kaynak’a 18 yıl hapis cezası verildi.
Fotoğraf: DHA
2019 yılında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Servisi'nde görevli Asistan Doktor Kadir Songür'ü boğazından jiletle yaralayan tutuklu sanık Bayram Kaynak 18 yıl hapis cezası aldı.
Daha önce İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi sanık Kaynak için öldürmeye teşebbüs suçundan 20 yıl hapis cezası vermişti. Ancak istinaf incelemesi yapan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, bu kararın bozulmasına karar verdi.
İzmir BAM 4. Ceza Dairesi’nin sanık hakkında verilen cezanın indirilmesi yönündeki kararı sonrası bugün İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görüldü.
Duruşmada tutulu sanık Bayram Kaynak hazır bulunurken, Kadir Songür’ün ailesi, İzmir Tabip Odası, SES İzmir Şube, İzmir Aile Hekimleri Derneği de izleyici olarak katıldı.
Esas hakkında savunmaları yapan Songür’ün avukatları olayın basit bir yaralama olmadığını, yaşam hakkı ihlali olduğunu ve sanığın en üst seviyeden ceza alması gerektiğini söyledi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, iyi hal indirimi uygulamaksızın, mahkeme başkanının 20 yıl olması kanaatine rağmen oy çokluğu ile 18 yıl hapis cezası verdi.
“ÜST SINIRDAN CEZA ALMALIYDI”
Dava sonrası Evrensel’e konuşan Dr. Kadir Songür’ün annesi Dr. Nergis Songür, “Bugün görülen duruşmada biz yeniden 20 yıl verileceğini umuyorduk. Şu an oğlum hayatta olmayabilirdi. Tabi ki karara itiraz edeceğiz” diyerek sanığın en üst cezayı almasını istediğini söyledi.
Dava ilişkin bilgi veren İzmir Tabip Odası avukatı Mithat Kara, “Mahkeme 20 yıl cezayı 18’e indirdi. Biz bu karar itiraz edeceğiz. Üst sınırdan ceza verilmesi gerektiğini düşünüyor. Çünkü bu durum yaşam hakkına bir saldırı ve müdahale söz konusu. Dolayısıyla bunun bu kadar basit değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
“SAĞLIKTA ŞİDDETİN İNDİRİMİ OLMAZ”
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise, “Sağlıkta şiddetin indirimi olmaz. Doktoru öldürmeye gelen ve eylemi yaptıktan sonra pişmanlık duymayan sanık hakkında neden indirim yapıldığını anlamış değiliz. Şiddetin bitebilmesinde caydırıcı cezaların, etkin yasaların çıkması çok önemli. Ama bu etkin yasaların uygulanması da çok önemli. Tüm sağlık emekçileri olarak şiddet sona erene kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.
“SAĞLIKTA ŞİDDETE KARŞI ETKİN YASA ÇIKARILMALI”
SES İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy da sağlıkta şiddetin tesadüf olmadığını söyleyerek, piyasalaşan ve yanlış politikalarla verilen sağlık hizmetinden kaynaklı olduğunu belirtti. Şiddet dilinin bu durumu körüklediğini ifade eden Yücesoy, “Burada yaşam hakkı ihlali vardır. Sağlıkta şiddete karşı etkin yasa çıkarılmalı ve uygulanmalıdır. Güvenli çalışma alanlarımızın oluşturulmasını istiyoruz. Etkin yasa ve güvenli çalışma ortamı için mücadelemiz devam edecek” dedi.
“HUKUKİ YAPTIRIMLAR EN AĞIR ŞEKİLDE OLMALI”
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Müftüoğlu ise, “Sadece Kadir için değil biz hekimleri sarsan bir durum. İnsan hakkını tehdit eden bir durum vardır ve bu anlamda cezanın en üst sınırdan verilmesi gerekiyordu. Bizim için bu cezada yetersiz. Benzer olayların yaşanmaması için güvenlik önlemleri alınmalı ve hukuki yaptırımlar en ağır şekilde olması gereklidir” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)