"Plastiksiz kargo istiyoruz!"
Kargolamada kullanılan plastik ambalajların plastik kirliliğini artırdığına dikkat çekmek için bir grup yaşam alanı savunucusu “Plastiksiz Kargo İstiyoruz” kampanyasını başlattı.
Fotoğraf: Pixabay
Pandemide evde geçirilen sürenin artmasıyla tüketici online alışverişe yöneldi. Sağladığı konfor, iade kolaylıkları gibi nedenlerle 37 milyon kişi online alışveriş yapıyor. E-ticaret hacminde 2020’nin ilk altı ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 64 artış yaşandı. Bu artış kargolamada kullanılan plastik kargo poşetleri ve ambalaj malzemeleri plastik kirliliğini de artırdı. Son araştırmalara göre denizlerde 150 milyon tondan fazla plastik var. Mevcut gidişat değişmediği takdirde, 2025’e gelindiğinde denizler her 3 ton balığa karşılık 1 ton plastiğe ev sahipliği yapacak. 2050’de denizlerde ağırlık bakımından balıktan çok plastik olacak.
Kargolamada kullanılan plastik ambalajların plastik kirliliğini artırdığına dikkat çekmek için bir grup yaşam alanı savunucusu “Plastiksiz Kargo İstiyoruz” kampanyasını başlattı. Kampanyayı şu ana kadar 4 binden fazla kişi imzaladı. Pandemide online alışverişlerin plastik kullanımını artırdığını belirten grup, büyük e-ticaret sitelerine sorumluluk almaları için çağrıda bulundu. Grup tarafından yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi:
Kargo şirketleri veya üretici firmalar siparişleri kargolarken kısa vadede ucuz olduğu için plastik kullanmayı tercih ediyorlar. Üreticiye ulaştığında ise yırtılıp açılan plastik ambalajlar/paketler evsel atıklarla birlikte çöpe atılıyor, katı atık depolama sahalarında diğer atıklara karışıyor. Ancak bu plastikler doğada yüzyıllar boyunca kalarak çevre kirliliği yaratıyor, deniz ve okyanuslar kirleniyor ve canlılar zarar görüyor Ayrıca kargo poşetleri boyar madde içermeleri ve kalitesiz yapıları nedeniyle geri dönüştürülemiyor.”
"DOĞAYA ZARAR VERMEYEN SEÇENEKLER KULLANILSIN"
Doğa dostu ambalaj malzemelerinin ve sistemlerinin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren yaşam alanı savunucusu grubun talepleri ise şöyle:
Bu tüketim ve üretim dinamikleriyle plastik kirliliği krizini büyütmekten başka bir yere varmak mümkün değil. Bu sorunda en çok payı olan Trendyol, Gittigidiyor, Hepsiburada, N1, Morhipo, Çiçeksepeti, Amazon, D&R, Kitapyurdu, İdefix gibi e-ticaret şirketlerinden bu konuda adım atmalarını ve bünyelerindeki satıcılara da öncü olmalarını talep ediyoruz.
Geri dönüşmeyen, kompost edilemeyen, doğada atık olarak kalıp yüzyıllarca kirliliğe sebep olabilen plastik kargo atıkları yerine doğaya zarar vermeyen seçeneklerin sunulmasınız istiyoruz.
Biz tüketiciler, iklim krizinin farkında ve giderek artan plastik kirliliğinden rahatsız durumdayız. Bu sorunun bir parçası olmak istemiyoruz. Sıra sizde! Bu plastik tüketimini bize seçenek bile vermeden zorunlu kılan alışveriş sitelerinde. Artık elinizi taşın altına koyup sorumluluk almanın vakti geldi.
Kampanyaya bu adresten destek olabilirsiniz. (HABER MERKEZİ)