MESS’in teklifi işçileri öfkelendirdi: Sendikalar harekete geçmeli
Mercedes, TEMSA ve B/S/H işçileri, MESS’in yüzde 12 zam teklifine karşı sendikaların harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.
Fotoğraf: TOFAŞ Basın Bülteni
MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında bulunan TEMSA’da, Özçelik-İş üyesi işçiler, metal patronlarının ilk 6 ay için verdiği yüzde 12 ücret zammı teklifini ‘komik’ buldu. Adana’da otobüs üretimi yapan TEMSA fabrikası işçileri MESS’in zam teklifine karşı sendikalarının harekete geçmesi gerektiğini kaydetti. Türk Metal Sendikası ve MESS arasında süren pazarlığa ilişkin değerlendirmede bulunan Mercedes işçileri "Şu an sendikanın yüzde 45’in altına imza atmaması lazım" dedi. Çerkezköy B/S/H fabrikasından bir işçi ise "Taslak revize edilsin diyoruz. Sendikadan çıt yok. Pevrul Kavlak asgari ücret için yüzde 30’un altında olmaz diyor. Kendi üyesi için yüzde 29 istiyor" diyerek tepkisini dile getirdi.
TEMSA İŞÇİSİ: SENDİKAYI HAREKETE GEÇİREN İŞÇİ İNİSİYATİFİ OLMALI
Türkiye’de zamlar tavan yaparken, ücretler dip yaptı. 130 bin işçiyi doğrudan ilgilendiren ve özel sektörde gerçekleşen en büyük toplu pazarlık olan MESS grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında bulunan Adana'da Özçelik-İş Sendikası üyesi işçiler sendikalarına ‘taslağı yenile’ çağrısında bulundu.
MESS ve işçi sendikalarının yürüttüğü pazarlığa ilişkin, “Kendileri çalıyor kendileri oynuyor. Kendi kendine bir taslak var ortada. Diğer taraftan memlekette kriz varken var olan taslak da kayıplarımızı karşılamaz” değerlendirmesinde bulunan 16 yıllık Temsa işçisi, ücretinin giderek asgari ücrete yaklaştığını kaydetti. İşçi taslağın ‘gerçek enflasyon’ dikkate alınarak güncellenmesi gerektiğini şu sözlerle dile getirdi: “Taslak rezive edilsin diye sendikaya ilettik. ‘Yetkimiz yok’ dendi. En azından yüzde 50 olsun dedik ama ‘Değiştiremeyiz’ dediler.”
Temsa işçisi, “MESS istenilenin yarısını dahi kabul etmedi. Bu zam oranları bize nasıl yetecek?” dedi. 2015 yılında metal işçilerinin talepleri için harekete geçtiğini hatırlatan işçi, “Metal Fırtına döneminde ama işten atmalar oldu, herkes o olaydan sonra sustu. Şimdi ise herkes hak ettiğimizi alamadığımız konusunda hemfikir” dedi.
"BİZ YÜZDE 100 ENFLASYON HİSSEDİYORUZ"
MESS’in yüzde 12 zam teklifinin ‘çok gülünç’ olduğunu söyleyen başka bir Temsa işçisi ise, “Aslında orada tokadı koyup kalkılması gerekiyor. Yansıyan enflasyon oranı ne 20 ne de 50. Biz yüzde 100’ünü hissediyoruz. Ücretlerimiz sürekli eriyor. 3 tane çocuğum var benim bu ücretle ev mi döner? Sigara içemez olduk, hepimiz tütün içiyoruz. Çünkü ona da verecek para yok. MESS’in söylediği sayı gerçekten gülünç. Ben rakamın artacağını düşünüyorum ama mesele Türk Metal’de dönüyor” dedi.
"YÜZDE 29 BİLE KURTARMAZ"
Başka bir Temsa işçisi ise, “Taslak ilk açıklandığında talep iyi demiştik ama üst üste gelen zamlar yüzde 29’u da yetmez hale getirdi. MESS’teki herkes büyümüş” ifadelerini kullandı.“Yüzde 12 zam teklifi bizim için komik” diyen 20 yıllık bir Temsa işçisi ise, “Taslak ilk açıklandığındaki zamanlar gibi olsa yüzde 25’e çoğunluk bir şekilde onay verirdi ama şimdi artık herkes farkında. Bu zam yetmez” dedi.
TÜİK’E TEPKİ
TÜİK’in açıkladığı rakamlara tepki gösteren bir Temsa işçisi, “Enflasyon gerçek rakamları açıklanmadığı için şu an cepten yiyoruz. Gerçek rakamlar açıklansa en azından kayıplarımız bu kadar olmayacak” ifadelerini kullandı. (Adana/EVRENSEL)
MERCEDES İŞÇİLERİ: MASADA DEĞİL GREVLE ÇÖZÜLÜR
Eren ERGİNE
İstanbul
Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında süren pazarlığa ilişkin değerlendirmede bulunan Mercedes işçileri, MESS dayatmalarına tepkili. İstanbul’da bulunan Mercedes fabrikasında çalışan işçiler, “TÜİK’in açıkladığı rakama kimse inanmıyor, işçilerin yaşam koşulları ortada, açıklanan rakamlar bizim taleplerimizi karşılamaz bu iş masada değil, grevle çözülür” dedi.
MESS, Türk Metal Sendikasının talep ettiği yüzde 27’lik zammı kabul etse bile, son gelen zamlarla birlikte ücretlerin şimdiden eridiğini belirten bir Mercedes işçisi, “Sendika yetkililerine ‘Neden teklifi yüzde 50 değil de yüzde 27 olarak sundunuz’ diye sorduk. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamını baz aldıklarını söyleyerek topu devlete attılar. TÜİK’in açıkladığı rakama kimse inanmıyor, işçilerin yaşam koşulları ortada, açıklanan rakamlar bizim taleplerimizi karşılamaz bu iş masada değil, grevle çözülür” ifadelerini kullandı.
"BIRAKIN YÜZDE 12’Yİ YÜZDE 27’Yİ DE KABUL ETMİYORUZ"
Gerçek enflasyon oranlarının yüzde 50’leri aştığını belirten Mercedes işçisi, “’Taslak yenilensin’ dedik. İşyeri temsilcileri ‘Taslak yenilenmez ama ek maddeler konulabilir’ diyor. Şu an sendikanın yüzde 45’in altına imza atmaması lazım. İşçiler tepki gösteriyor, işyeri temsilcileri ‘Haklısınız, taleplerinizi’ ileteceğiz diyerek bizi geçiştiriyor” diye konuştu.
Bir başka işçi ise MESS’in yüzde 12 zam teklifine ilişkin, “Bundan önceki sözleşmelerde zam teklifini yüzde 1’lerle 2’lerle açıyorlardı. MESS’in teklifi bir yana sendikanın talep ettiği oran çok düşük. Sen yüzde 27 teklif sunarsan MESS yüzde 12 ile gelir. Bundan önceki sözleşmeye neredeyse yüzde 40 zam teklifiyle oturmuşsun, aradan 2 yıl geçmiş her şeye yüzde 200, yüzde 300 zam gelmiş sen masaya yüzde 27 ile oturuyorsun” diyerek Türk Metal Sendikasına tepki gösterdi.
“Bırak taslağın açıkladığı zamanı son 20 günde sendikanın istediği zam oranı eridi gitti” diyen işçi, “‘Mercedes işçileri yapılan anketlerde yüzde 50’lerin üzerinde zam istedi, şimdi çıkıp yapılan anket sonucunda ortalama yüzde 27 çıktı’ diyorlar. İşçileri kandırıyorlar. Bırakın yüzde 12’yi biz yüzde 27’yi de kabul etmiyoruz” dedi.
B/S/H İŞÇİSİ: METAL İŞÇİSİNİN KARARLI OLDUĞUNU GÖSTERMELİYİZ
Çerkezköy B/S/H fabrikasından bir işçi MESS teklifine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "MESS bizimle dalga geçiyor. Asgari ücrete bile yüzde 30 zam konuşulduğu ortamda bu zam teklifinin hiçbir anlamı yoktur. Biz taslak revize edilsin diyoruz. Sendikadan çıt yok. Pevrul Kavlak asgari ücret için yüzde 30’un altında olmaz diyor. Kendi üyesi için yüzde 29 istiyor. Bunlar da bizimle dalga geçiyor. MESS bu cesareti metal sendikalarının sessizliğinden, basiretsizliğinden alıyor. Bir an önce ciddi eylemlere başlamalıyız. Bıçak kemiğe dayandı. Bu iş göstermelik eylemlerle değil üretimi durduran eylemler ile olur. Metal işçisinin kararlı olduğunu göstermeliyiz" (Tekirdağ/EVRENSEL)