09 Aralık 2021 05:28
Son Güncellenme Tarihi: 09 Aralık 2021 14:31

Asgari ücrette üçüncü toplantı: Türk-İş’in ısrarla açıklamadığı öneri 3 bin 900 TL imiş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını patron temsilcisi TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi, anlaşma sağlanamadı. Türk-İş'in ısrarla açıklamadığı rakamın 3 bin 900 TL olduğu öğrenildi

Nurcan Önder (ortada), Akansel Koç (solda) ve Nazmi Irgat (sağda) | Fotoğraf: Barış Oral  / AA

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısında, konuşulan rakamlar ortaya çıktı. Patronlar enflasyon oranında zam dayatırken, Türk-İş’in “tebessüm ettirecek” dediği ama işçilere ısrarla açıklamadığı rakamın ise 3 bin 900 TL olduğu öğrenildi. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk defa asgari geçim tutarını hesaplamadı.

TÜİK HESAP YAPMADI

TÜİK’in her yıl komisyonun üçüncü toplantısına sunduğu bir işçinin aylık geçim tutarı bu yıl sunulmadı. Türk-İş bu yıl da asgari geçim tutarının sunulmasını talep etmesine karşın TÜİK temsilcisi “Üzerimize kalıyor” diyerek bu hesaplamayı yapmak istemediklerini söyledi. Patron temsilcileri de TÜİK’in tutumuna destek verdi. Bekar bir işçinin aylık geçim tutarını hafif, orta ve ağır işlerde olmak üzere üç farklı rakamda açıklayan TÜİK, geçen yılki görüşmelerde hafif işleri 2 bin 339 lira olarak hesaplamıştı.

KOMİSYONA GÖRE 2 BİN 979 İLE 3 BİN 567 ARASINDA

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantının ardından yapılan açıklamada konuşan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, bu yıl TÜİK yerine kendilerinin asgari geçim tutarını hesapladıklarını bildirdi. TÜİK’in Hacettepe Üniversitesinden aldığı beslenme parametrelerine göre kendilerinin yaptığı hesaplamayı paylaşan Önder, 2 bin 979 ile 3 bin 567 TL arasında bir tutarın ortaya çıktığını, TİSK’in 3 bin 100, Türk-İş’in ise 3 bin 900’den aşağısını kabul etmediğini söylediğini aktardı. Önder, Türk-İş ve TİSK’in SGK primi, vergi dilimi gibi konularda mutabakata vardıklarını söyledi.

TÜRK-İŞ: GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 50'DEN FAZLA

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, patronlarla uzlaşmazlıklarını gideremediklerini belirterek, enflasyonda büyük artış olduğunu dile getirdi. Ancak TÜİK’in enflasyonda 415 kalem kullandığını, asgari ücretlinin ise 30 kalemde harcama yaptığını vurgulayan Irgat, gerçek enflasyonun yüzde 50’den fazla olduğunu söyledi. Asgari ücretin sosyal ücret olması nedeniyle bu oranlarda artış beklediklerini belirten Irgat, asgari ücretlinin büyümeden de pay olması gerektiğini dile getirdi.

PATRONLAR TÜİK’İN ENFLASYONU KADAR ARTIŞ İSTİYOR

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise Çalışma Genel Müdürü Önder’in açıkladığı 3 bin 100 TL gibi bir rakamı dillendirmediklerini söyledi. Koç, “Çalışanların enflasyona göre korunacağını” ifade etti. Üç mutabakata vardıklarını belirten Koç “Birincisi SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi (yüzde 14’ten yüzde 9’a düşürülmesi), ikincisi vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi, diğer 5 yıldır uygulanan asgari ücret desteğinin toplu sözleşme olan yerlerde yüzde 6, toplu sözleşme olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanmasıdır” dedi.

Türk-İş’in gerçek enflasyonu yüzde 50’nin üzerinde olarak ifade etmesi hatırlatıldığında Koç, TÜİK’in enflasyon oranını esas aldıklarını açıkladı.

TÜRK-İŞ’İN AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda asgari ücretin 3 bin 900 TL olmasını isteyen Türk-İş’in en son açıkladığı açlık sınırı 3 bin 191 TL iken, yoksulluk sınırı da 10 bin 395 TL’ydi.

"TÜİK’İN TUTUMU KABUL EDİLEMEZ"

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu TÜİK’in her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunduğu bekar bir işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin hesaplamayı bu yıl komisyona sunmaktan vazgeçmesine tepki gösterdi. “Bu durum kabul edilemez” diyen Çerkezoğlu şu ifadeleri kullandı: “TÜİK bir kamu kuruluşu olarak yapması gereken temel görevleri savsaklayamaz. Açıkladığı enflasyon oranları ile milyonlarca çalışanın ücretlerini belirleyen TÜİK sıra yaşam maliyetini hesaplamaya gelince bundan kaçınıyor. Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine göre asgari ücrete ilişkin kararın toplanan bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir gerekçeye dayandırılması zorunludur. Bu bilgi TÜİK tarafından hesaplanması gereken yaşam maliyetidir. TÜİK bütün bilgilere sahip olduğu halde neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir? TÜİK’in bekar bir işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçınmasının sebebi 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin ortaya çıkması mıdır? TÜİK bunu saklamak istiyorsa nafiledir. Hesaplamamıza göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam maliyeti (yoksulluk sınırı) ekim 2021 ayı itibariyle 10 bin 335 TL’dir. Bu rakamın kasım ve aralık ayında çok daha yüksek olduğu açıktır.” (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Kayıhan Pala: Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısı 72 bin değil 150 bin

SONRAKİ HABER

Sanayici açıkladı: Süt ve süt ürünlerine yüzde 45-60 zam yolda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa