09 Aralık 2021 09:40

HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin'den genelge tepkisi: Tehlikeli köpek ırkı yoktur, tehlikeli insanlar vardır

Bakanlığın bazı köpek ırklarını "tehlike arz eden hayvan" olarak belirlemesi kararını konuştuğumuz HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin, hayvanlar yerine kişilerle mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.


Fotoğraf: Joseltr/Pixabay

Paylaş

Eylem Nazlıer
İstanbul

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzalı genelge ile Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ırklarına ek olarak American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler de 'tehlike arz eden hayvan' olarak belirlendi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 7332 sayılı 'Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Fatma Biltekin "Yıllardır yasa koyuculara bu konuyu yasaklar ile çözemeyeceklerini, sorunun bu hayvanları silah olarak yetiştiren kişiler olduğunu ve hayvanlar yerine bu kişiler ile mücadele edilmesi gerektiğini söyledik" dedi.

14 Temmuz'da Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklik ile, tüm çabalara rağmen, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ırkların tehlikeli olarak tanımlanmaya devam ettiğini aktaran Biltekin, bu listeye hala yeni ırkların eklenme tehlikesi olduğunu belirtti.

Yıllardır yasa koyuculara bu konuyu yasaklar ile çözemeyeceklerini, sorunun bu hayvanları silah olarak yetiştiren kişiler olduğunu ve hayvanlar yerine bu kişiler ile mücadele edilmesi gerektiğini söylediklerini kaydeden Biltekin, "Nitekim el konulan hayvan sayıları da bize yasaklar ile bu sorunun çözülemeyeceğini gösteriyor. 2016 yılında el konulan yasaklı ırk sayısı 40'tı, 2019 yılında bu sayı 2245'e yükseldi. Yasanın yürürlüğe girdiği 14 Temmuz 2021 itibariyle ise bakımevlerinde tutsak olan yasaklı ırk sayısı 3.091'idi. Yasa değişikliği ile 14 Ocak 2022'ye kadar sorumluluğu aldığınız bu türleri kısırlaştırıp kayıt altına aldığınız takdirde idari para cezası ve el koyma yaptırımları uygulanmayacak ancak yuvalandırılmaları yasak olduğu için bakımevlerinde ömür boyu hapse mahkum olan ve ailesi olmayan hayvanlar hapis hayatlarına devam edecekler" ifadelerini kullandı.

Bu problemin "yasaklı ırk” ve “tehlikeli ırk” tanımlarının, listelerinin kaldırılması, halihazırda barınaklarda müebbet hapse mahkum edilen ve ziyaretçilere kapalı olan bölmelerde tutulan köpeklerin rehabilite edilmeleri ve aile yanına yuvalandırılmaları ile çözülebileceğine işaret eden Biltekin yetkililerin yine kendi bildiklerini yapmaya devam ettiğini söyledi.

Biltekin ifadelerini şu şekilde sonlandırdı:

"Tekrar hatırlatmak gerekiyor ki tehlikeli ırk yoktur, bu hayvanları yetiştiren tehlikeli insanlar vardır. Keşke iktidar hayvanlara savaş açacağına bu kişiler ile mücadele etmeyi seçseydi ama her zamanki gibi adil olmayan bu karara imza attılar."

ÖNCEKİ HABER

BMC’de işten atmalar devam ediyor | İşten çıkarılanların sayısı 200’ü buldu

SONRAKİ HABER

MHRS ile ilgili genelge: 5 dakikada bir muayene yapıldığı söylentilerine sebep olmayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa