TTB, tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle beyin ve sinir cerrahi ameliyatlarının durduğunu açıkladı
TTB, neredeyse 81 ilde tıbbi malzeme gerektiren beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatlarının durduğunu belirterek, hekimlerin planlanmış ameliyatları yapamadığını söyledi.
Fotoğraf: Pixabay
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarındaki son tartışmalar ve hastanelere medikal malzeme sağlayan firmaların 6 Aralık 2021’den itibaren gerekli malzemeleri tedarik etmeme kararı tıbbi malzeme gerektiren beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatlarının durmasına neden oldu.
Tedarikçi firmalar, 2 Aralık 2021’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na verdikleri dilekçede döviz kurunun yükselmesini neden göstererek, SUT fiyatlarının güncelliğini yitirdiğini, fiyatların %112 artırılması gerektiğini, firmalara yapılan ödemelerin 60 gün vade ile ödenmesini talep etti. Bunlar sağlanmadığı takdirde ise malzeme vermeyi durduracaklarını bildirdi
Türk Tabipleri Birliği, (TTB) 81 ilin neredeyse tamamında tıbbi malzeme gerektiren beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatlarının durduğunu belirterek, hekimlerin planlanmış ameliyatları yapamadığını söyledi. TTB, tedavi hizmetlerinin aksamaması için tıbbi malzemeler konusunda acilen gereken önlemlerin alınması çağrısı yaptı.
Yapılan açıklamada “Hekimler ne acil ne de planlanmış ameliyatları yapabilmiştir. Malzeme eksikliği, malzemelerin temin edilememesi, büyük ve nitelikli ameliyatların yapılmasına engel olacaktır. Ayrıca ek malzeme gereken hastaların ameliyatında büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Özellikle, ortez, protez, kalp pili, balon gibi dışarıdan alınan her türlü malzemenin temininde sorunlar yaşandığı şimdiden gözlemlenmektedir. Maalesef bu durum özel, kamu ve tıp fakülteleri hastanelerin de birçok branş için benzer şekilde artarak yayılacaktır. Sorunlar çözülmediği takdirde yakın bir tarihte ilaçlarda da aynı sorunun yaşanması kaçınılmazdır” ifadeleri kullanıldı.
"TEHLİKENİN NEDENİ SERMAYE BİRİKİMİNİ ÖNCELEYEN SAĞLIK POLİTİKASI"
TTB olarak sağlık hizmetlerinin meta haline getiren sağlık reformlarının halk sağlığı anlayışını gerilettiği, sağlıktan ziyade sağlıksızlık yarattığını defalarca dile getirdikleri, hastanelere medikal malzeme sağlayan firmaların malzemeleri tedarik etmeme kararının kendilerini haklı çıkardığı ifade edildi.
Toplumcu bir sağlık anlayışının inşa edilmesi istenen TTB açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Geldiğimiz aşamada hastaların hayati tehlikesi söz konusudur. Hayati tehlikenin nedeni, toplum sağlığını geri plana iterek kâr ve sermaye birikimini önceleyen sağlık politikalarıdır. Bugün geçmiş olsun dediğimiz hastalarımıza yarın başınız sağ olsun dememek için bu politikalardan vazgeçilmeli, toplumcu sağlık anlayışıyla bu alan yeniden inşa edilmelidir." (HABER MERKEZİ)