Şehirlerin ayrımcılık ve çoğulculuk halleri haritalanıyor
TEKHNE Kültür Derneği , 4 büyükşehirden (Ankara, Van, Bursa ve Ordu) ayrımcılık, kutuplaşma ve çoğulculuk konularına odaklanan görsel-işitsel anlatılar toplayacakları bir çalışma yürütüyor.
Fotoğraf: KİNOVAN İnisiyatifi Arşivi
TEKHNE Kültür Derneği ilk etabında, 4 büyükşehirden (Ankara, Van, Bursa ve Ordu) ayrımcılık, kutuplaşma ve çoğulculuk konularına odaklanan görsel-işitsel anlatılar toplayacakları bir çalışma yürütüyor. “Çoğulculuk Kültürünü Geliştirmeye Yönelik Bir Haritalama Çalışması: Ayrımcılık, Kutuplaşma ve Çoğulculuk Üzerine Görsel-İşitsel Anlatılar” isimli çalışmanın amacı dijital görüntü üretimi aracılığıyla ifade özgürlüğü ile sivil toplum aktivizmi arasında yeni köprüler kurabilmek. Çalışmanın Van’da yürütülecek kısmına TEKHNE Kültür Derneğiyle beraber ORTAKÇA Derneği ve KINOVAN İnisiyatifi katkı sunuyor. İkinci buluşması 23-24 Ekim tarihlerinde Van’da gerçekleşen çalışma Üvercinka Kültür Sanat Akademide düzenlendi ve etkinliğe proje tanıtımı ve söyleşi yapmak için yönetmenler Ali Kemal Çınar, Elif Refiğ, Vuslat Saraçoğlu ve kurgucu Bilal Çakay katıldı
ŞEHRİN ÇEKİM HALLERİ KATILIMCILARINI BEKLİYOR
Halen devam etmekte olan çalışma, katılacakların video hikaye katkılarını bekliyor. Katılımcıların bu sene sonuna kadar ulaştıracağı video formatındaki görsel-işitsel hikâyeleri, projenin danışma kurulunda yer alan Enver Arcak (yapımcı), Ali Kemal Çınar (yönetmen), Pelin Esmer (yönetmen), Zeynep Güzel (yönetmen), Eylem Kaftan (yönetmen), Suncem Koçer (akademisyen), Ersan Ocak (akademisyen), Ümit Ünal (yönetmen) ve Özlem Yalçınkaya (sivil toplum savunucusu) değerlendirecek. Çalışmanın Van ayağına katkıda bulunacaklardan istenilen işitsel-görsel hikayenin en fazla 4 dakika olması ve Van’a dair bir hikâye barındırması gerekiyor. Ayrıca hikâyenin ayrımcılık, kutuplaşma ve çoğulculuk konularından en az birini konu alması isteniyor. Katkıda bulunacak hikayelerin alabileceği biçim ve türler konusunda oldukça esnek davranılan çalışmaya kısa film, animasyon, stop motion gibi türler yoluyla da katılmak mümkün. Katılımcıların, yaşadıkları şehirlerde ayrımcılık, kutuplaşma ve çoğulculuk konuları bağlamında dikkat çekici buldukları kişisel deneyim, yaşanmışlık, gözlem vb. malzemelerden video hazırlamalarının teşvik edildiği çalışmada derlenen videolar daha sonrasında internet ortamından erişime açılacak. (Van/EVRENSEL)