Türkiye’de bir ilk: Engelli kız çocuklarla bilim ve teknoloji atölyesi
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, engelli kız çocukların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına yönlendirilmesi amacıyla bir atölye çalışması düzenledi.
Fotoğraf: Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Türkiye’deki İsviçre Büyükelçiliğinin desteğiyle, engelli kız çocukların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarına yönlendirilmesi ve bu alanlarda iş ve meslek sahibi olmaları için yüreklendirilmeleri amacıyla bir atölye çalışması düzenledi. Toplumsal cinsiyet bakış açısıyla engelli kız çocuklara odaklanan “Bilim ve Teknolojide Engelli Kız Çocuklar” atölyesi Türkiye’de bir ilk.
8 Aralık günü İsviçre Büyükelçiliği rezidansında yapılan atölyeye; down sendromlu, otizmli, serebral palsili, görme engelli, koklear implant kullanıcısı ve nadir hastalığı bulunan toplam altı kız çocuk refakatçileriyle birlikte katıldı. Engelli hakları aktivisti Ayşe Sarı’nın gözlemci olarak yer aldığı, omurilik felçli Bilgisayar Mühendisi Gamze Yılmaz’ın ‘rol model’ olarak mesleki deneyimlerini paylaştığı atölyede katılımcılara STEM alanlarında öncü çalışmalara imza atmış, uzay bilimlerinden bilgisayar yazılımına, fizikten tıbba kadar pek çok meslekte başarılı olmuş engelli kadınlar tanıtıldı ve basit deneylerden oluşan STEM uygulamaları yapıldı. Atölyenin kolaylaştırıcıları Uçan Süpürge Derneğinden Selen Doğan ve Sinem Sefa Akay, STEM Maker’ı ise Sezgi Abak’tı. (İstanbul/EVRENSEL)