10 Aralık 2021 20:12

“İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar” belgeselinin gösterimi İnsan Hakları Gününde yapıldı

Türkiye İnsan Hakları Vakfının yapımını üstlendiği “İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar” adlı belgesel filminin Ankara'da ilk gösterimi İnsan Hakları Gününde yapıldı.

Fotoğraf: İHD

Paylaş

Türkiye İnsan Hakları Vakfının (TİHV) yapımını üstlendiği ve yönetmenliğini Yusuf Kenan Beysülen’in yaptığı “İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar” adlı belgesel filminin Ankara'da ilk gösterimi İnsan Hakları Gününde yapıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu'nda yapılan gösterimin açılışında konuşan İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Bugün bizim için her şeyden önce mücadele günü. Bu kötüleşen insan hakları ortamını düzeltmenin otoriterleşen rejimi demokratik bir rejime çevirmenin yolu daha çok ortak mücadeleden geçiyor" dedi. T

Türkdoğan, Kürt sorununun çözülmesi, Alevi yurttaşların eşitlik hakkının yerine getirilmesi,  ifade özgürlüğünün mutlak özgürlük olarak sunulması gibi hakların elde edilmesi için adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesini sürdüreceklerini ifade etti. TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, filme ilişkin yaptığı konuşmada, "Bu film İzmir'de KHK ile işlerinden ihraç edilmiş barış akademisyenleriyle birlikte yürüttüğümüz bir işin ürünü. Başından beri sürdürdüğümüz işkence ve kötü muamelenin önlenmesi, işkence görenlerin rehabilitasyonu ve dökümantasyon çalışmalarını yanı sıra başka projelerde de faaliyet yürütüyorduk. İzmir'de de KHK ile ihraç edilen arkadşlarımızla projeler geliştirdik. Darbe girişminden sonra kuvvetler ayrılığı ortadan kaldırıldı, parlamento sadece iktidarın onay aracı haline geldi,  insan hakları ihlalleri kural ama hakların kullanımı istisna haline geldi" dedi.

Bunun üstesinden gelmenin yolunun hak siyaseti yapmak olduğunu belirten Üsterci, belgeselde farklı kategorilerden insanların nasıl insan hakları savunucuları olduklarını anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Üsterci, "Herkes hakları ama ötekilerin hakları için mücade edebilir" dedi.

90 dakikadan oluşan belgesel film, Cumartesi Anneleri ile sembolleşen kayıp yakınlarının, vicdani retçilerin, LGBTİ+ bireylerin ve insan hakları aktivistlerinin de aralarında bulunduğu 12 kişinin hikayesiyle,
Türkiye'deki insan hakları hareketinin geçmişi ve bugünü anlatılıyor.

Belgeselde Hakikat Adalet Hafıza Merkezi kurucusu Murat Çelikkan, TİHV Yönetim Kurulu Üyesi ve Barış Akademisyeni Prof. Dr. Nilgün Toker, kayıp yakınlarından Maside Ocak, Besna Tosun ve Cemal Babaoğlu, Türk Tabipleri Birliği Diyarbakır Şube Başkanı Dr. Elif Turan, LGBTİ+ aktivisti Şevval Kılıç, mülteci hakları aktivisti Yusuf Ak, çevreci-aktivist Eren Dağıstanlı, gazeteci-aktivist Hacer Foggo, vicdani retçi Şendoğan Yazıcı ve kadın hakları savunucusu-feminist İlknur Üstün’ün tanıklıkları aktarıldı. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Antep'te Erdal Eren bildirisi dağıtan Emek Gençliği üyelerine saldırı

SONRAKİ HABER

DİSK, KESK, TMOB ve TTB’nin Antalya mitingi yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa