11 Aralık 2021 23:16

Nöbet ücretleri faiziyle geri isteniyor

Pandemide acil servislerde görevlendirilen laboratuvar ve röntgen birimindeki sağlıkçılara ödenen nöbet ücretleri faiziyle geri isteniyor. Hakkında icra takibi başlatılan sağlıkçılar da var.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fatma KOÇ
Volkan PEKAL
Adana

Sağlık emekçilerini sözde öven Sağlık Bakanlığı konu paraya gelince ‘Hakkınız ödenmez’ diyor. Hatta Sağlık Bakanlığı, pandemide mesai saatleri dışında acil servislerde çalıştırdığı laboratuvar ve röntgen birimindeki sağlık emekçilerine ödediği yüzde 50 zamlı nöbet ücretlerini geri istiyor. Hem de faiziyle birlikte. Sağlık Bakanlığının kararına karşı Danıştaya dava açan sağlık emekçilerinden Mustafa Bucak, ödenen ücretin bir de faiziyle geri istendiğini belirterek “Acil ve pandemi servislerinde çalışmamızın, yıpranmamızın karşılığı olarak ‘Haksız zenginleşme’ ile suçlandık” dedi.  

MAHKEME KARARI DA BEKLENMEDİ

Danıştay 12. Dairesinin 2020 yılında verdiği karar sonrası laboratuvar ve röntgen birimlerinde çalışan emekçiler mesai saatleri dışında acil servis hastalarına hizmet verdikleri için acil servis birimi çalışanı gibi yüzde 50 arttırımlı nöbet ücreti almaya başladı. Ancak, Sağlık Bakanlığı kararı temyiz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu hizmetin fiilen bu acil servis birimde verilmiş olması gerektiğini belirterek kararı bozdu. Dosyanın geri gönderildiği 12’inci Daire henüz karar vermemesine rağmen Bakanlık, emekçilerden fazladan ödendiğini iddia ettiği ödemeleri faizi ile almak için davalar açmaya başladı.

"3 BİN TL’YE 2 BİN TL FAİZ İSTİYORLAR"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Yöneticisi Mustafa Bucak, hem acil hem de pandemi servisinde çalıştıkları için bu ödemelerin kendilerine yapıldığını hatırlattı. Ek ödeme bir yana dursun, pandemide yıpranmalarının karşılığı olarak ‘Haksız zenginleşme’ ile suçlanmalarına tepki gösteren Bucak “Bu dönemde 30 arkadaşımızdan 20’si kovid oldu. Çok zor zamanlar yaşadık” diye konuştu. Özellikle talep etmemelerine ve mahkeme kararına göre yapılan bu ödemeler için Sağlık Bakanlığının ‘Haksız zenginleşme’ gerekçesiyle dava açtığını anlatan Bucak “Bu zaten çok yoğun çalışan sağlık emekçilerini moralsiz bırakıyor. Bana ödenen 3 bin TL. Ama 2 bin 33 lira da faiz isteniyor” dedi.

"ÜCRETLERİMİZ AZALDI, YOKSULLAŞTIK"

SES Adana Şube Eş Başkanı Dr. M. Enis Akyüz, iktidarın sürekli olarak “Sağlıkçılara ek ödeme yapıyoruz” açıklamalarıyla bir verileni bin gösterip halkın gözünde sağlık emekçilerini çok para kazanan insanlar gibi gösterip hedefe koyduğunu söyledi. Akyüz, sağlık çalışanları için pandemi sürecinin kabus gibi geçtiğini belirterek özverilerine rağmen sağlık emekçilerinin yüzde 80’inin gelirlerinin pandemi öncesine göre azaldığına ve yoksullaştığına dikkat çekti.

İCRA TAKİBİ BİLE BAŞLATTILAR

AKP’nin iktidara geldiğinden beri temel ücretleri düşürüp, emekli aylığına yansımayacak olan ek ödemeler, performans ödemeleri ve nöbet ücretlerini giydirerek ücretleri yüksek tutmaya çalıştığını anlatan Akyüz, acil ve pandemide acil olmayan vakalar iptal edilince sağlık emekçilerine ödenen döner sermaye ödemelerinin de ortadan kalktığını söyledi. Temel ücret düşük olunca ek ödemeler getirildiğini dile getiren Akyüz, onun da her emekçiye eşit verilmediğini ifade etti. Nöbet ücretleri konusunda sanki sağlık emekçileri devleti zarara uğratmış, dolandırmış gibi bir imaj çizilmesine tepki gösteren Akyüz, “İcra takipleri bile açıldı. Pandeminin başından beri aşırı kaygı ve artan iş yüküyle çalışan sağlık emekçileri aslında hakları olanı almadığı gibi birçok sağlık emekçisi de şu anda davalarla karşı karşıya kaldı. Sağ olsun hükümet sayesinde!” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki sağlık emekçilerinin çoğunun yabancı dil çalışarak yurt dışına gitmek istediğine dikkati çeken Akyüz “Artık korkacak bir şeyimizin kalmadığı bir noktadayız. Gerçekten ölüyoruz, gerçekten tükeniyoruz. Sesimizi en çok çıkaracağımız bir dönemdeyiz” diyerek sağlık emekçilerine örgütlenme ve mücadele etme çağrısı yaptı.

"AÇIK BİR HUKUK İHLALİ VAR"

Sendikanın Avukatı Tugay Bek , Sağlık Bakanlığının acil servislerde hiçbir aksaklığa meydan vermeyerek ve hizmetin 24 saat kesintisiz sunulmasını sağlayacak şekilde organizasyon ve personel istihdamı sağlama sorumluluğu olduğunu dile getirdi. Ancak bakanlığın bu sorumluluğu yerine getirmediğini belirten Bek “Acil serviste radyoloji ve laboratuvar birimlerini oluşturmayıp, ardından da bu birimde çalıştırdığı personelin artırımlı ücrete hak kazandığına ilişkin yargı kararına karşı temyiz yoluna gidip haksız ve adaletsiz bir karar oluşumunu sağlayan Sağlık Bakanlığının tutumu, hak, adalet hakkaniyet ve insafla bağdaşır değildir” dedi. Bakanlık ve sendikalar arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesine göre nöbet ücretinin fiili çalışmaya göre düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapan Bek, “Toplu İş Sözleşmesi ile elde edilmiş kazanılmış haklar da nazara alındığında emekçilere yapılan söz konusu ödemelerin geri talep edilmesi açık bir hukuk ihlalidir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Erdal Eren’in 17 yıllık mirası

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri, 28 yıl önce kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa