11 Aralık 2021 23:37

CMS işçisinden MESS teklifine tepki: Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyorlar

MESS’in yüzde 12 zam teklifine tepki gösteren CMS JANT işçileri, gerçek enflasyonun kat kat altında olan teklife dair, “Ölümü gösterip sıtmaya razı edecekler” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

Türk Metal’in örgütlü olduğu CMS Pınarbaşı fabrikasında çalışan işçiler, MESS’in sunduğu yüzde 12’lik zam teklifine ilişkin, “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyorlar” dedi. İşçilerin MESS’e ve sendikaları Türk Metal’e de tepkisi var.

MESS’in sunduğu ilk 6 ay için yüzde 12 ücret zammı teklifinin ‘Göstermelik bir teklif’ olduğunu düşünen 9 yıllık CMS işçisi, “En aşağıdan başlatıyor ki pazarlığı, yüzde 20’nin üzerinde bir zam işçiye fazla görünsün. Ölümü gösterip sıtmaya razı edecekler. Sendikanın da tutumu bu, işverenin de tutumu bu. Gerçek enflasyon neredeyse yüzde 50, içeride yüzde 23’te imzalanır diye söylenti yayıyorlar. Enflasyon ve zamlar dikkate alınarak istenen zam oranı güncellenmeli diyoruz, taslak dışına çıkılamaz diyorlar. Bütün işçiler taslak dışına çıkılamaz, taslak değiştirilemez diye biliyor. Madem öyle yüzde 23’ü niye dillendiriyorsun, yüzde 29 istediysen bir adım geri basma” diye tepki gösterdi.

"1000 LİRA ALSAK İYİDİR BEKLENTİSİ" YARATILIYOR AMA…

İşçi, “Sözleşme yüzde 20’nin üzerinde bitecek, enflasyon zammıyla birlikte az bir zararla atlatırız’ diye tartışılıyor. Bu tartışmayı yaratan temsilciler ama işçiler de sendikaya güvenmediği, içeride birlik olmadığı için 800-900 TİS’ten gelse, mart ayında enflasyon farkından 100 lira gelse diye hesap yapıyor. Yahu bu koşullarda 1000 lira alsak ne olur. O bin lira zaten çoktan buhar oldu” dedi.

"YÜZDE 23’E RAZI GELMEMİZ İSTENİYOR"

“Bir beklenti yayıyorlar tıpkı taslak hazırlanırken yaptıkları gibi. O zaman yüzde 15’e razıydık, şimdi yüzde 23’e razı gelmemiz isteniyor” diyen 4 yıldır CMS’de çalışan başka bir işçi ise, “Resmi enflasyon yüzde 21, bir puan üstünde alınsa sözde başarı olacak! Asgari ücrete zam yapsalar alacağımız zam yok olacak. Ben 4 yıldır CMS’de çalışıyorum. Biz zaten asgari ücretin biraz üzerinde alıyoruz. Maaşım 4 bin 300’dü vergi kesintisi falan 3 bin 800 lira yattı geçen ay. Her şeye zam gelmiş, asgari ücret alana, evi kira olana Allah yardım etsin. En azından benim evim kira değil, kendimi şanslı görüyorum. Kendileri zenginlik içinde yaşarken çok düşük kalitesiz bir yaşam bize reva gördükleri” diye konuştu.

"ASIL DEVLET SUÇLU"

Herkes kendi koltuğunu düşünüyor diyerek sendikacılara tepki gösteren işçi, “Taslak açıklandığı dönem gibi değil bugün. Herkes her şeyin farkında, yaşıyor çünkü birebir. Mazot 10 lira oldu. Mazota gelen zam her şeye yansıyor. Gıda, elektrik, su, doğal gaz ekmek her şey zamlı.. Ama bence asıl devlet suçlu, çünkü gerçek enflasyon rakamını açıklamıyorlar. Niye açıklamıyorlar, çünkü kimse çıkıp şu pahalandı demesin istiyorlar” dedi.

"SOFRAYI BİRLEŞTİRDİK"

TL’nin değer kaybetmesi, art arda gelen zamlar yüzünden geçinmekte çok zorlandıklarını dile getiren işçi, “Kısa kısa yaşamımızdan kısacak bir şey kalmadı. Biz mesela en son annemlerle birlikte yemeye başladık. Ortak alıyoruz, hep birlikte yiyoruz. Sofrayı birleştirdik yani. Başka ne yapalım zaten özel bir harcamamız yoktu. Çocuk çoluk zorunlu ihtiyaçlar, tek maaşla çok zorlanıyoruz. İyileştirmeler mutlaka olur yeter ki niyet olsun. Zam oranı güncellenmeli ama misal değiştiremiyor musun o zaman bir puan bile düşme, ikramiye sayısını artır, yakacak yardımını artır, giyim yardımını artır. Tamamlayıcı sağlık sigortası aileyi de kapsasın. İşçi aza kanaat getirsin diye çabalayacağına işçiye güç ver, cesaret ver” diye konuştu.  

ÖNCEKİ HABER

Van Kadın Platformu: Aysel Tuğluk'un infazı derhal ertelenmeli

SONRAKİ HABER

Metal işçisi mücadeleye hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa