12 Aralık 2021 00:47

Metal işçisi mücadeleye hazır

CMS ve TOTOMAK fabrikasında çalışan arkadaşlar ile konuştuğum zaman, sendikaların tutumundan şikayetçi olsalar da mücadeleye hazır olduklarını söylüyor.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Çiğli’den bir işçi
İzmir

Merhaba Evrensel okurları. Ben İzmir Çiğli’de yaşıyorum. Bildiğiniz üzere MESS ile işçi sendikaları arasında metal işçilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Başta ücret zammı olmak üzere bazı maddelerde uzlaşı sağlanamaması üzerine müzakere sürecinin ilk aşaması 5. oturumda uyuşmazlıkla sonuçlandı.

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan CMS ve TOTOMAK fabrikasında çalışan arkadaşlar ile konuştuğum zaman, sendikaların tutumundan şikayetçi olsalar da mücadeleye hazır olduklarını söylüyor.

9 Aralık Perşembe günü Türk Metal İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal Çiğli’de CMS’yi ziyaret etmiş. İşçi arkadaşların aktardığına göre Öcal, MESS’le görüşmelere dair bilgilendirme yaparken işçilerin sorularına karşılık verememiş. Sendika Başkanının sorulara hazırlıklı gelmediğini aktaran işçiler, “Laf ebeliği yaptı. Söyleyecek bir şey bulamadı. Bizlerden böyle sorular beklemiyordu galiba” diyerek aktarıyor.

Öne çıkan sorunun “Taslak zammının güncellenmesi ve ek zam talep edilmesi” olduğunu anlatan işçiler Öcal’ın “Biz bunu istersek işveren de yarın öbür gün ücretlerden indirim talep eder” şeklinde cevap verdiğini söylüyor.

Bursa’da Renault işçilerinin taslağın güncellenip ek zam talebine ilişkin de Türk Metal Bursa Şube Başkanı Nizamettin Bilik benzer cevap vermişti. Bilik, “Şu an revize edilmez, öyle bir yasa yok anca grev aşamasında olur. Taslağı biz düşük tutmadık. Biz nereden bilirdik doların bu kadar yükseleceğini, hazırlanan taslak iyiydi” şeklinde olmuştu. Görünen o ki Türk Metal Sendikası işçilerin taleplerini görmezden ve duymazdan geliyor. 

CMS’de bunlar olurken Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu TOTOMAK fabrikasında ise sendika basın açıklaması ile bu süreci atlatmış. Fakat görüştüğüm TOTOMAK işçisine CMS’ye şube başkanının geldiğini ve işçilerin soruları karşısında cevap veremediğini anlattım.

Sendikacıların işçilerin soruları karşısında keyfinin kaçmasına ilişkin işçi, “Aman onların keyfi kaçmasın. Ya biz ne yapalım, biz de keyif mi kaldı?​” diyerek rahatsızlığını dile getiriyor. Anlaşılan sendikanın çağrısı ile yapılan basın açıklaması da yeterli olmamış.

Şöyle bağlamış olalım. Daha düne kadar birçok deney ve tecrübe biriktirmiş olmasına rağmen CMS işçisi ürkek ve birlikte hareket etmede geri duran pozisyonda iken son yaşadıklarıyla, birlikteliğe ve bir şeyler yapacaklarına olan inancı yavaş da olsa ortaya çıkmış. Ağır çalışma koşulları ve ekonomik olarak ücretlerin zamlar karşısında düşüyor olması bu durumu daha da olgunlaştırıyor.

Bu TOTOMAK için de geçerli. TOTOMAK işçisi de “Bugün maaşı alıyorum faturalar, kira, kredi kartı, çarşı-pazar vb. elde bir şey kalmıyor” diyor. Orada da mücadele etme ihtiyacı kendini var etmiş durumda.

Metal işçileri mücadeleye hazır olduklarını İzmir’de, Gebze’de, Bursa’da ve daha birçok yerde ortaya koyuyor. Sendikaların harekete geçmesini istiyor.

ÖNCEKİ HABER

CMS işçisinden MESS teklifine tepki: Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyorlar

SONRAKİ HABER

Mardin'de 4 çocuk annesi kadın evli olduğu erkek tarafından katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa