12 Aralık 2021 06:29

Belediyeyi 115 milyon lira borca sokan kayyum, taşınmazları satışa çıkardı

Siirt Belediyesi’ni 115 milyon TL'yi aşan borç yükü altına sokan kayyum, değeri daha fazla eden 19 taşınmazı 20 milyon 862 bin TL'ye satışa çıkardı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fethi BALAMAN

Siirt Belediyesi kayyumu Osman Hacıbektaşoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) döneminde hiç borcu olmayan belediyenin borç yükü günden güne artınca, çareyi 19 taşınmazı ihale usulü ile satışa çıkarmakta buldu. Belediyeye ait satışa çıkarılan taşınmazlar ise binlerce metrekarelik tarla ve arsalardan oluşuyor. 20 milyon 862 bin TL muhammen bedel ile satışa çıkarılan bu taşınmazlardan 13’ü Evren, 4’ü Çal, diğer 2’si de Yağmurtepe ve Kooperatif mahallerinde bulunuyor.
 
Söz konusu taşınmazlar, 14 Aralık’ta Belediye Hizmet Binası’nda gerçekleştirilecek ihaleyle satılacak. 

DEĞERLERİNİN ALTINDA SATILACAK

Görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, belediyeye ait taşınmazların kayyum yönetimi tarafından değerlerinin altında satılığa çıkarıldığını söyledi. Hiç borcu olmayan Siirt Belediyesi’nin 6 Şubat 2017 tarihinde kayyum atandıktan sonra 115 milyon TL'yi aşan borç yükü altına sokulduğunu ifade eden Işık, “talancı zihniyet” olarak tanımladığı kayyumların amaçlarının Kürt halkının kazanımlarını yok etmek olduğunu söyledi. 

İKTİDAR YANLILARINA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Işık, “Atanan kayyumun ilk işi, Celadet Ali Bedirhan Kütüphanesi’ni yıkmak oldu. Sonrasında Kadın Danışmanlık Merkezi’ni (Berfin) pasifize edip, belediyeye ait Kürtçe internet sitesini kapattı. Taziye evi olarak kullanılan yeri ise Ülkü Ocakları’na tahsis etti. Hemen sonrası belediyenin tüm imkanlarını yandaş anlayışa ve iktidar yanlılarına gerek tahsis yolu gerekse de 21/b ile peşkeş çekmek oldu” dedi. 

BANKAMATİK MEMURLARI

Kayyumun, işten çıkardığı birçok işçinin yerine “bankamatik memurları”nı aldığını dile getiren Işık, “Belediyeyi işgal ettiklerinde ilk etapta 63 kişi hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı ve kendi kadrolarını hiçbir liyakat olmadan işe başlattılar. İşçi alımları daha sonra da ciddi şekilde devam etti. Şu an belediyenin sadece personel giderleri aylık 9 milyon TL’nin üzerinde. Çoğunluğu bankamatik memuru. Üretime dair, hizmete dair hiçbir çalışma yok. Bizim ürettiklerimizi bile tükettiler. İhtiyaç sahibi ailelere dağıtmak için belediye ait olan arsalardan birinde (15 dekar) sebze ekimi yapmıştık, onu bile kuruttular” diye belirtti.

"BELEDİYE BİNASINI SATARLAR"

Belediye ihalelerin 21/b ile yandaşlara peşkeş çekildiğini dile getiren Işık, şunları söyledi: “Süs eşyalarının ihalesi bile bu ihale usulüyle gerçekleştiriliyor. Kendi yandaşlarına veriyorlar ama yetmiyor, yetmeyecek. Çünkü bunlar doymaz. Bunlar bu gidişle belediye binasını bile satarlar. Bugüne kadar halka en ufak bir hizmetleri olmadı. İş makineleri aldık, bakanlık bize hibe etti diye basına boy boy poz verdiler ama ortaya çıktı ki o iş makinelerinin tescili İl Özel İdare'ye yapılmış. Yapılan bunca yağma yetmemiş olacak ki şimdi de belediyeye ait taşınmazları satmaya başladılar. Milyonlarca TL değerinde olan bu taşınmazları satmalarının altında yatan gerekçe; yandaşa para aktarımı ve borçların bir kısmını ödemek. Alelacele alınmış bir karar bu. Denetim olmadığı için kendi kendilerine ihaleye çıkıp istedikleri kişilere veriyorlar.” 

AMAÇ PASİFİZE ETMEK

Belediyeyi borç batağına sürükleyen kayyumların bu pratiklerini sürdürdüklerini kaydeden Işık, “Göreve geldiğimizde bu borcu ödemekle uğraşırken, tekrardan kayyum atandı. Şimdi var olan bu borcun üzerine yeni borçlar ekliyorlar. Kendileri de çok iyi biliyorlar ki orası onların değil, gidiciler ve bizim oraya geleceğimizden de eminler. İstiyorlar ki gelecek olan HDP yönetimi çalışamasın hatta maaş bile veremesin, kitlensin” ifadelerini kullandı.  (Siirt/MA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da gözaltına alınan gençler serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Binlerce işçi yoksulluğa karşı Kartal mitinginde buluştu: Artık yeter, geçinemiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa