Binlerce işçi yoksulluğa karşı Kartal mitinginde buluştu: Artık yeter, geçinemiyoruz!

"Artık yeter, geçinmek istiyoruz" diyen binlerce işçi ve emekçi yoksulluğa, zamlara ve düşük asgari ücrete karşı DİSK'in çağrısıyla İstanbul Kartal'da düzenlenen mitingde bir araya geldi.

12 Aralık 2021 07:52
Son Güncellenme Tarihi: 12 Aralık 2021 17:05
Paylaş

Murat UYSAL
Eren ERGİNE
Dilan TEMİZ
İstanbul

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) çağrısıyla derinleşen yoksulluğa karşı alana çıkan binlerce emekçi, “Artık yeter, geçinmek istiyoruz. İnsanca ücret, insanca yaşam istiyoruz” dedi.

DİSK’in çağrısıyla binlerce emekçi İstanbul Kartal Meydanı’nda düzenlenen mitingde bir araya geldi. İstanbul’un dışında başta Gebze olmak üzere çevre illerden katılımın da olduğu mitinge DİSK’e bağlı sendikalarda örgütlü işçilerin yanı sıra siyasi parti ve kitle örgütleri de katıldı. Saat 12.00’de Savarona Caddesi’nde toplanan emekçiler, 13.00’te Kartal Meydanı’na doğru yürümeye başladı. İşçiler yürürken sık sık, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Ankara duy sesimizi bu gelen işçinin ayak sesleri”, “Genel grev genel direniş”, “Geliyor geliyor genel grev geliyor” sloganlarını attı.

Mitinge belediye işçilerinin ve sözleşme sürecindeki metal işçilerinin kalabalık katılması dikkat çekti. Metal işçileri sık sık, “MESS MESS şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Fabrikalar MESS’e mezar olacak”, “İşçiler açken patronlara huzur yok”, “Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün” sloganlarını attı.

DİSK'in çağrısıyla Kartal'da düzenlenen 'Geçinemiyoruz' mitinginden bir fotoğraf.

"EN BÜYÜK ADALETSİZLİK ASGARİ ÜCRETTİR"

Yürüyüşün ardından miting alanına gelen emekçilere DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu seslendi. “Artık geçinemiyoruz” demek için bir araya geldiklerini söyleyen Çerkezoğlu, “Ekonomik krizin yükünü çeken biziz. Bu karakışı nasıl geçireceğiz diye düşünüyoruz. Her sabah yeni zamlarla paramızın pul oluşuyla uyanıyoruz. Her gün yoksullaşıyoruz ama ülkeyi yöneten beylere göre her şey yolunda. Biz pahalılık, zamlar, geçinemiyoruz diyoruz, enflasyon diyoruz, TÜİK enflasyon sadece yüzde 21 diyor ki. Biz işsizlik diyoruz, çocuklarımız işsiz diyoruz, onlar işsizlik azaldı bu ülkede diyorlar ki. Biz geçinemiyoruz diyoruz, onlar ekonomi şahlanıyor diyorlar. Buradan sesleniyoruz, işçi sınıfın aklıyla dalga geçmeyin” dedi.

İktidarın politikalarını eleştiren Çerkezoğlu, “Bu adaletsiz sistemi değiştirmek boynumuzun borcudur. Türkiye’deki en büyük adaletsizlik de asgari ücrettir. Buradan hep birlikte söyleyelim; işçi sınıfının asgari ücretle ilgili kırmızı çizgisi en az 5 bin 200 TL’dir” diye konuştu.

"İŞÇİ, ÇOCUĞUNA SÜT GÖTÜREMİYOR"

Evrensel'e konuşan Birleşik Metal-İş üyesi bir işçi, “Geçinemiyoruz, AKP’nin politikaları yüzünden eziliyoruz. Saray’da oturan insanlar asgari ücreti belirliyor. Bir baba çocuğuna süt, bir portakal götüremiyor. Bunları yaşamayanlar asgari ücreti belirlememeli, buna itirazımız var” dedi.

Başka bir metal işçisi de “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısı değişmeli. Tüm sendikalar ve meslek örgütlerinin olması gerekir” diye konuştu.

Bir başka metal işçisi de “Biz buraya Gebze’den geldik, amacımız hak ettiğimiz ücreti almak. Geçinemiyoruz, hayat pahalılığı ortada, buraya haykırmaya geldik. Hakkımızı alacağız. Alacağım ücretinin büyük kısmı vergiye gidiyor. Patron benden az vergi veriyor. Patronun yerine de vergiyi ben veriyorum” diye konuştu.

Enerji-Sen üyesi bir işçi de enerji işçilerinin çalışma koşullarının zorluğundan bahsederek, “Bizi yönetenler bu işçileri görsünler. Patron on kazanacağına yedi kazansın. Enerji işçileri çalıştığı süre boyunca ihtiyaçlarını sahada gideriyor, geçinemiyoruz. Bir hesap kitap yapıyoruz işin içinden çıkamıyoruz. Ben her ayı eksiyle kapatıyorum. Kiracıyım, çocuğum var, çocuğum için hiçbir şey yapamıyorum, zoruma gidiyor. Sabah kahvaltı yapıyorum, öğlen açız. Başka bir şey yiyemiyoruz. Enerji işçileri gerçekten zor durumda” dedi.

Maltepe Belediyesinde çalışan Genel-İş üyesi bir işçi de “Farklı iş kollarında çalışan işçilerle bir araya geldik. İktidar halkı enflasyona ezdirerek kölece bir yaşama mahkum etmiştir. Biz burada düşük asgari ücrete karşı yan yana gelmeyi, omuz omuza olmayı bildik. Buradan iktidara tepkimizi gösteriyoruz” dedi.

"BU ÜCRETLERLE GEÇİNİLMEZ"

DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak da “Asgari ücretin insanca yaşayacağımız bir seviyeye çıkarılmasını istiyoruz. Bir ayı aşkın bir süredir bunun çalışmasını yapıyoruz. TL’deki değer kaybı ve gelen zamlarla birlikte asgari ücret uçtu gitti. Asgari ücret insanca yaşayacak bir ücret, 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir seviyede olmalı. Ama asgari ücretle geçinemiyor kimse. En düşük ev kirası 2 bin lira. Ekmek 3.5 lira, simit 3.5 lira. 2 bin 825 lira hiçbir ihtiyacı karşılamamakta. Asgari Ücret Komisyonunda bahsedilen rakamlar bize reva gördükleri hayatı devam ettirmek istedikleri anlamına geliyor. Yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılayacağımız bir ücret istiyoruz. Sınıf olarak sözümüzü söylemek için buradayız. Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz, çalışma koşulları düzeltilsin, sendikal örgütlenmeler önündeki engeller kaldırılsın, sömürülmediğimiz bir hayat istiyoruz. Bu yoksullukla bu ücretlerle geçinilmez” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Belediyeyi 115 milyon lira borca sokan kayyum, taşınmazları satışa çıkardı

SONRAKİ HABER

Topçam köylülerine madencilerin silahlı saldırısına tepki yağdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa