Sağlık işçileri: "Ücretlerimiz eridi geçinemiyoruz"

Bazı hastanelerde eylemler yapan Hak-İş'e bağlı Öz Sağlık-İş üyesi işçiler, sağlık çalışanlarına yönelik "ek zam" çalışmalarının tüm sağlık çalışanlarını kapsamasını istedi.

13 Aralık 2021 09:34
Paylaş

Hak-İş'e bağlı Öz Sağlık-İş üyesi işçiler bazı hastanelerde eylemler yaparak, sağlık çalışanlarına yönelik "ek zam" çalışmalarının tüm sağlık çalışanlarını kapsamasını istedi.

Sadi Konuk Devlet Hastanesinde çalışan Hak-İş'e bağlı Öz Sağlık-İş üyesi işçiler eylem yaptı. Geçtiğimiz günlerde hekimlere yönelik yapıldığı açıklanan düzenlemenin kendileri için de yapılması isteyen sağlık işçileri hastane önünde basın açıklaması yaptı.

"HİZMETİMİZ NEFES GİBİDİR KESİLİNCE HİSSEDERSİNİZ"

Sadi Konuk Devlet Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasına hastanede çalışan hemşireler de destek verdi. "Mutfak yanıyor", "Alkış değil hakkımızı istiyoruz", Sağlık ekip işidir" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını Öz Sağlık-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Erdem Dinç okudu.

Sağlık çalışanlarına müjde diye duyurulan zam kapsamına kendilerinin dahil edilmemesinden şikayet eden Dinç, "İşçiyi sağlık çalışanı olarak görmeyen anlayışı kabul etmiyoruz. Balkonlardan alkış aldığımızda ve 'Hakkınız Ödenmez' denildiğinde kendimizi vatan nöbetinde hissedecek kadar onurlanmış, gurur duymuştuk. Ama bugün görüyoruz ki 'hakkınız ödenmez' sözü meğer gerçek anlamında kullanılmış" dedi. Daha sonra sağlık işçilerinin taleplerini sıralayan Dinç, "Sağlık işçisinin emeğinin hakkını istiyoruz. Bizlerin de sağlık çalışanı olduğumuz gerçeğinin şartsız kabulünü istiyoruz. Nimet külfet dengesinde eşitlik istiyoruz. İşçinin de emeğinin görülmesini istiyoruz. Biz sağlık çalışanlarının hizmeti nefes gibidir, kesilince hissedersiniz" diye konuştu.

"SÖZLEŞME YETERSİZ KALDI"

Düzenlenen basın açıklamasından sonra gazetemize konuşan Sadi Konuk Devlet Hastanesi işçileri, "Hakkımızı istiyoruz, emeğimizi istiyoruz" dedi. Geçtiğimiz aylarda imzalanan Kamu Çerçeve Protokolü'ndeki zammın yetersiz kaldığını söyleyen bir işçi, "Sözleşmedeki bütün farkların erimesi ve şu anda olan ücretlerin yetersiz kaldığı için buradayız. Bizim tepkimiz doktorlara değil yani ücretlerimizi düzenlemeyenlere" diye konuştu. Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nde 800'e yakın sağlık işçisinin çalıştığını söyleyen işçi, "Sözleşme yetersiz kaldı. Çalışıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 3 bin lira kira verirsen nasıl geçinirsin. Temizlikle beraber her işi yaptırıyorlar. Sekiz saat diyorlar ama bizim canımızı çıkartıyorlar. Hepimiz sakatlandık burada. Gece farkı, mesailer hepsi kalktı. Geçinemiyoruz, resmen dilencilik yapacağız bu gidişle artık, o dereceye geldi" diye sitem etti. (İstanbul/EVRENSEL)


SAĞLIK İŞÇİLERİ ANKARA'DA "EŞİT ZAM" TALEBİNDE BULUNDU

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, "Doktorlarımızın olağanüstü çabasının değerli görülmesine elbette biz de çok seviniyoruz. Üzüntümüz ek zammın sadece hekimler için düşünülmüş olmasındadır" dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Servis önündeki otoparkta toplanan Öz Sağlık-İş Sendikası üyeleri adına basın açıklaması yapan Sert, son 2 yıldır sağlık kurum ve kuruluşlarında insanüstü bir çabayla pandemi mücadelesi verdiklerini belirtti. Mücadelelerinin ülkece alkışlanmasından mutlu olduklarını dile getiren Sert, şunları kaydetti:

"Bu mücadelenin ülkece alkışlanmasından, değer görmesinden mutlu olmuştuk. Pandeminin kahramanları sağlık çalışanlarının ek zamlarla ödüllendirilmesi konusunda, bu ekip içinde ayrım yapıldığını görmekten, sağlık çalışanı olarak sadece hekimlerin adlandırılmasından, sağlık işçisinin adının hiçbir şekilde anılmamış olmasından da bir o kadar üzüntü duyduk.

Doktorlarımızın bu olağanüstü çabasının değerli görülmesine elbette biz de çok seviniyoruz. Üzüntümüz, ek zammın sadece hekimler için düşünülmüş olmasındadır. Üzüntümüz, sağlık çalışanlarına müjde denilerek açıklanan düzenlemenin, diğer hiçbir sağlık çalışanını kapsamamasındadır."

Pandemiden kaynaklı bir ek zam olduğu takdirde bundan sosyal hizmet işçilerinin de faydalanması gerektiğini ifade eden Sert, "Düzenlemenin geri çekilerek bütçe görüşmeleri sonrasına bırakılmasını ve bu süre zarfında 3 bakanlığın düzenlemeyi, gösterilen tepkileri de dikkate alarak yeniden ele alma kararını sağlık işçileri olarak yerinde buluyoruz" diye konuştu.

(Ankara/AA)

ÖNCEKİ HABER

Kedi- köpek mamalarındaki KDV'nin kaldırılması için imza kampanyası

SONRAKİ HABER

Manisa'da debisi yükselen derede mahsur kalan servis aracındaki 18 işçi kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa