13 Aralık 2021 10:41

ABD’de kasırga vurdu, kapitalizm öldürdü

ABD'de kasırga sırasında Amazon'a ait depoda ve bir mum fabrikasında işçilerin, hava koşullarına rağmen çalışmaya devam ettirildiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

Paylaş

ABD’nin 6 eyaletinde meydana gelen kasırga sırasında bir Amazon deposunda ve bir mum fabrikasında işçilerin, hava koşullarına rağmen çalışmaya devam ettirildiği ortaya çıktı. En az 6 Amazon işçisi çıkan hortum sırasında yıkılan işyerinde hayatını kaybetti. Mum fabrikasında ölen işçilerin sayısının ise henüz net olmadığı belirtiliyor. 

UYARILARA RAĞMEN ÇALIŞTIRMAYA DEVAM ETTİLER

Geçtiğimiz cuma gecesi Illinois eyaletindeki Edwardsville kentinde bulunan bir Amazon deposu ve Kentucky eyaleti Mayfield kentinde bulunan bir mum fabrikasındaki işçiler, kasırga sırasında çalışıyorlardı. 

Kentucky Valisi Andy Beshear pazar günü yaptığı açıklamada “ABD tarihindeki en uzun süren kasırga”yı yaşadıklarını söylerken 220 milden fazla yol kat eden kasırga “Mayfield Tüketici Ürünleri” isimli şirkete ait mum fabrikasını yıktı. 

Wsws.org’un haberine göre, Ulusal Hava Durumu Servisi ve yerel haber kuruluşları da dahil olmak üzere, trajedi öncesinde kapsamlı uyarılar yapılmıştı. Ancak işletmeler her zamanki gibi işçileri çalıştırmaya devam etti.

MUM FABRİKASINDA KAÇ İŞÇİ ÖLDÜĞÜ BİLİNMİYOR

Mayfield’deki mum şirketinin sözcüsü, onaylanmış 8 ölüm olduğunu ve 10 işçinin durumunun da belirsizliğini koruduğunu söyledi ve bunun “korkulandan az” olduğunu ileri sürdü. Kentucky Valisi ise bilgilerin doğrulanmadığını ve ölü sayısı hakkında sonuç çıkarmak için “çok erken” olduğu açıklaması yapı. Vali, daha önce, eyalet genelinde en az 70 kişinin hayatını kaybettiğini ve fabrikada “düzinelerce” işçinin öldüğünü bildirmişti.

Ana müşterilerinden biri “Bed, Bath&Beyond” olan Mayfield mum fabrikası, atölye koşullarında işletiliyordu. Facebook’ta 10-12 saatlik vardiyalardan oluşan tam zamanlı ve saati 8 dolar olan işler için bir listesi vardı. Listede “Cuma günü çalışarak ya da vardiyanızı uzatarak da sık sık zorunlu fazla mesai gerekecektir” yazıyordu. Cuma gecesi fabrikayı kasırga vurdu.

GÜVENLİK İHLALİ NEDENİYLE CEZA ALMIŞ

Graves County Hapishanesi, Washington Post’a yaptığı açıklamada hapishaneden sonra “hayata yeni bir başlangıç” yapmalarına yardımcı olacak bir programın parçası olarak fabrikada 7 eski mahkumun çalıştığını söyledi.

Şirket işyeri güvenliği ihlalleri nedeniyle daha önce ceza da ödemişti. Eylül 2019’da “çıkış güzergahı için bakım, güvenlik önlemleri ve operasyonel özellikler” de dahil olmak üzere 7 ciddi ve 5 “diğer” işyeri ihlali vardı. İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi (OSHA) tarafından tespit edilen ihlallerin 3'ü, yalnızca 16 bin 350 dolar para cezasına çarptırıldı.

AMAZON DEPOSUNDA EN AZ 6 İŞÇİ ÖLDÜ

Edwardsville kentindeki Amazon şirketine ait depoda ise şu ana kadar en az 6 işçinin yaşamını yitirdiği tespit edildi. Bu işçilerin Etheria S. Hebb (24), Larry E. Virden (46), Clayton Lynn Cope (29), Deandre S. Morrow (28), Kevin D. Dickey (62) ve Austin J. McEwen (26) oldukları açıklandı.

Kentin İtfaiye Şefi James Whiteford, en az 45 Amazon çalışanının hayatta olduğunu söyledi. Depo, birden fazla vardiya için yaklaşık 190 çalışan istihdam ediyordu, ancak şirket teslimat için birçok düşük ücretli yüklenici çalıştırıyordu ve kasırga vurduğunda tesiste kaç işçinin olduğu bilinmiyor. Enkazda hala insanların olduğu belirtiliyor. 

İŞÇİLER ENKAZ ALTINDAYKEN BEZOS NEREDEYDİ?

Daily Mail’in haberine göre, Amazon’un kurucusu ve dünyanın en zengin ikinci insanı olan Jeff Bezos ise felaketten bir gün sonra "cömert" bir parti verdi. Bezos’un uzay turizmi şirketi BlueOrigin’e ait uzay aracının fırlatılması için cumartesi sabahı Batı Teksas’ta olduğu, bu nedenle düzenlediği partiye kendisinin katılıp katılmadığı bilinmiyor. 

Tepkiler üzerine akşam bir mesaj yayımlayarak, “Edwardsville’den gelen haberler trajik. Oradaki ekip arkadaşlarımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz, düşüncelerimiz ve dualarımız onların aileleri ve sevdikleriyle birlikte” demek zorunda kaldı. 

Leslie Campbell isimli bir Amazon işçisi ise Twitter’da şunları yazdı: "Kentucky’de bir Amazon işçisiyim, kasırga evimden 2 mil öteye çarptı ve fiziksel olarak vardiyam için çalışamadım. ERC (İnsan Kaynakları) ekibi bana Kentucky’de hortum olduğuna dair kayda sahip olmadıklarını ve bugün çalışma süresinin azaltılması konusunda bana yardımcı olamayacaklarını söyledi.”

Eski bir Amazon çalışanı da Twitter’da şunları yazdı: “Uyarılar vardiyalarından çok önce yayınlandı. Amazon beni kovdu çünkü geceleri neredeyse sıfır dereceye yakın bir kar fırtınası sırasında ailemin tek arabasını riske atmadım. Amazon, bu işçilerin ölümlerinden kesinlikle sorumlu tutulmalı.”

"İŞÇİLERİN SIĞINMASINA İZİN VERİLMEDİ"

Ölen işçilerden Clayton Lynn Cope’un kız kardeşi Rachel Cope, Daily Mail’e şunları söyledi: “Amazon’un kasırga uyarılarını ciddiye alma konusundaki ihmali ve çalışanların hayatları yerine üretimi seçmesi nedeniyle öldüğünün bilinmesini isterim.  Kardeşim bir kahraman” dedi.

Bir Facebook gönderisinde, “Herkes biliyor ki, ilk siren duyulduktan sonra kimsenin sığınmasına izin verilmedi. Amazon’un tek umursadığı şeyin üretkenliği olduğunu herkes bilir. Ağabeyim, bu şirket, çalışanlarını gerçekten önemsese ve fırtına kötüleşmeye başladıktan sonra onları emniyete alıp meseleyi ciddiye alsaydı asla ölmezdi… Bunun hesabını vermelerini istiyorum, çalışanlarının hayatlarını ciddiye alacak ve onlara bir sayıdan fazlası gibi davranacak işyerlerinin başlangıç noktası olmasını istiyorum. Hayatları üretimden çok önemseselerdi bu asla olmazdı ve bunu hepiniz biliyorsunuz.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da demokratik kitle örgütleri: Cezaevleri ciddi hak ihlallerinin yaşadığı yerler haline geldi

SONRAKİ HABER

İlaçta kriz büyüyor, eczacılar uyardı: Böyle giderse enjektör bulamayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa