14 Aralık 2021 06:56

TTB'den 15 Aralık'taki iş bırakma için topluma çağrı, hekimlere mektup

Sağlıkçılar yarın iş bırakacak. "Taleplerimiz sizin için, bizim için, hepimiz için..." diyen TTB, topluma bir mesaj yayımlayarak acil durumlar haricinde hastanelere gelinmemesi çağrısı yaptı.

TTB'nin iş bırakma ile ilgili topluma çağrı metni

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlıkçıların yarın yapacağı iş bırakma eylemi öncesi yurttaşlara çağrı yaparak, "Sizlerden, acil şartlar dışında sağlık kurumlarına başvurmayarak bizlere destek vermenizi talep ediyoruz. Bu eyleme vereceğiniz destek ile sağlıklı bir ülke için umudumuzu büyüteceğiz" dedi.

TTB ayrıca Genel Başkan Şebnem Korur Fincancı imzasıyla hekimlere yönelik bir mektup yayımlayarak, iş bırakmanın gerekçelerini anlattı.

Adana Tabip Odası da eylem çağrısı yayımlayarak, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin iş bırakma günü şehir hastanesinde bir araya geleceğini duyurdu.

TTB'DEN TOPLUMA ÇAĞRI

Türk Tabipleri Birliğinin iş bırakma ile ilgili topluma çağrı metni şu şekilde:

"TOPLUMA ÇAĞRIMIZDIR

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile çökertilen sağlık sistemi artık devam ettirilemez bir hâl almıştır. Koronavirüs salgını, hem sizlere hem de bizlere mevcut sağlık otoritesinin, toplum sağlığını korumak gibi bir derdi olmadığını bir kez daha göstermiştir. Sağlık sisteminin artık sağlık değil sağlıksızlık ürettiğini uzun süredir dile getirmemize rağmen hiçbir adım atılmamıştır. Yaşanılan bu çöküşe tanıklık eden biz sağlık emekçileri artık nefes alamıyoruz! Bilimden, yaşamdan, emekten yana değil sermayeden yana olan sağlık politikalarına sabrımız tükendi.

Emeğimizin bu denli yok sayıldığı, değersizleştiği bir ortamda çalışamıyoruz. Emeğimiz ile alay edercesine hızla getirilen ve aynı hızla çekilen yasa tasarılarına itirazımız var. Tükenmiş, mesleği değersizleştirilmiş, emeği görmezden gelinen, çalışma şartları sağlıksız olan sağlık emekçilerinden sağlık beklenemez. “Taleplerimiz Sizin İçin, Bizim İçin, Hepimiz İçin... Sağlık Mücadelesinde Yan Yanayız!” Toplumun sağlığı ancak sağlık emekçilerinin sağlığıyla mümkün olabilir.

Bu nedenle 15 Aralık Çarşamba günü G(ö)REVDEYİZ.  Her g(ö)rev etkinliğinde olduğu gibi her yaşta acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımına, COVID-19 veya COVID-19 şüphesi ile sağlık kurum ve kuruluşlarına yapılacak başvurular geri çevrilmeyecek, poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecektir.  Hastalarımızın sağlığını bizden daha iyi kimse düşünemez. Bugün görevimiz daha iyi bir sağlık sistemi için, haklarımız için. Sizlerden acil şartlar dışında sağlık kurumlarına başvurmayarak bizlere destek vermenizi talep ediyoruz. Bu eyleme vereceğiniz destek ile sağlıklı bir ülke için umudumuzu büyüteceğiz."

FİNCANCI’DAN HEKİMLERE 15 ARALIK G(Ö)REV MEKTUBU

TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın iş bırakmaya dair hekimlere yönelik mektubu ise şu şekilde:

"Sevgili yol arkadaşım, meslektaşım…

Mesleğimizin gittikçe değersizleştirildiği, yükümüzün de giderek arttığı salgın günlerinde hep birlikte olduğumuz biricik örgütümüzün gücüyle, Beyaz Yürüyüşle yükselen Beyaz Forumla ortaklaştığımız değerlerde birlikteliğimizin, o coşkulu ve umutlu yürüyüşümüzün verdiği cesaretle bir kez daha size sesleniyorum…

Özellikle son zamanlarda dayanışmamızı büyüterek sürdürdüğümüz eylemlerle hem özlük haklarımız için hem de bizi değersizleştiren sağlık politikalarına dair kurulan sözün karşılık bulduğunu hep birlikte gördük. “Emek Bizim Söz Bizim” diyerek başlattığımız mücadele programımız, kamudan istifaları, yurtdışına göçleri, şiddet sayılarını, geçinemiyoruz çığlıklarını göz ardı edemeyecekleri bir biçimde ülke sağlık gündeminde ana gündem haline getirdi. Bakanlık daha fazla sessiz kalamadı. Emeğimizin gücü ve mücadele kararlılığı sağlık bütçe görüşmelerine yansıdı. Bir telaşla bu güçlü ve haklı mücadeleye yanıt olarak 1 Aralık günü hazırlanan tasarıyla sözde iyileştirme adı altında hekimlerin arasındaki eşitsizliği daha da derinleştirdiler. Hekimlerin çalışma arkadaşlarını görmezden gelip bu düzenleme ile bizleri ve ortak mücadelemizi bölmeye soyundular. Sonrasında bu tasarıyı da geri çekerek belirsiz bir zamana ertelemeleri öfkemizi birbirimize yöneltmemize ön ayak olarak mücadelemizi etkisizleştirme çabası olarak karşımıza çıktı.

Unutulmamalıdır ki, başlattığımız bu mücadele sadece hekimler için değil; tüm toplum için, sizin, bizim, hepimiz içindir. Bizi yalnızlaştırmalarına, dayanışmamızı kırma çabalarına izin vermeyeceğiz. Biz “Emek Bizim, Söz Bizim” dedik, demeye de devam edeceğiz.

Vazgeçmeyeceğimiz taleplerimiz çok açık:

Sağlıkta özelleştirmeci, hastanelerimizi satan politikalara karşı bu uyarı G(ö)REVi;

Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir.

  • Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir.
  • Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir.
  • Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir.
  • COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması içindir,
  • Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi; ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir.

Biz bu ülkede sağlığı var edenler olarak 15 Aralık 2021 günü yaşadığımız sorunları dile getirmek ve çözüm talep etmek adına G(ö)REV başında Sağlık Bakanlığı’nı ve iktidarı uyaracak; sağlığın planlanmasından sunulmasına kadar karar alma süreçleri içinde yer alacağımız bir sağlık sistemi inşa edilinceye kadar birlikte mücadele edeceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın!

Bu G(ö)REV emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Toplum da sesimize kulak vermeli, hekimlerin, sağlık çalışanlarının, emekçilerin sözünü, sağlık sistemini değiştirecek gücünü iktidar görmelidir.

Bugün artık ortak değerlerimizi, mesleki mücadelemizi, coşkumuzu, umutlarımızı, emeğimizden aldığımız güçle görünür kılmanın zamanıdır.

Dayanışmayı büyütmenin, birimiz eksik olduğunda “omuz başımızda yokluğunuzu” hissetmenin günüdür.

Bugün yan yana durmanın, birbirimize güvenmenin, mesleğimizin taşıdığı gücü kullanmanın tam zamanıdır.

Derhal çalışma koşullarımızda ve gelirlerimizde iyileştirmeye gidilecek adımlar atılmadığı takdirde ve mesleğimize yönelik saldırılara son verilmediği koşullarda 15 Aralık günü uyarmak üzere başlatacağımız G(ö)rev eylemimizi, adım adım yükselterek mücadeleye hazır olduğumuzu biliyorum. Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, mesleğimize sahip çıktık, çıkmaya da devam ediyoruz.

Emek bizim söz bizim!"

ADANA’DA SAĞLIKÇILAR GEÇİNEBİLECEKLERİ BİR ÜCRET İÇİN ŞEHİR HASTANESİ’NDE BİR ARAYA GELECEK

Adana Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin aldığı karar gereği 15 Aralık Çarşamba Günü gerçekleşecek iş bırakma eylemine çağrıda bulundu. Performans ve döner sermaye ödemeleri kaldırılarak bu ücretlere gerek kalmadan emekliliğe yansıyacak insanca yaşamaya yetecek bir temel ücret isteyen emekçiler Adana’da da iş bırakarak 12.30’da Adana Şehir Hastanesi’nde bir araya gelecek. Eyleme Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri de destek verecek.

“TALEPLER KARŞILANMADIĞI TAKDİRDE EYLEMLER DEVAM EDECEK”

Hekim haklarını kısmen iyileştirileceği söylenen yasanın tüm partilerin onayıyla komisyondan geçmesinin ardından geri çekilmesine tepki gösteren sağlıkçılar yarın iş bırakıyor.  Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Selahattin Menteş, yaptığı açıklamada “Taleplerimizin yerine gelmesi için şimdilik bir günlük iş bırakıyoruz. Taleplerimiz yerine gelmediği takdirde eylemlerimiz artarak devam edecektir. Tek amacımız; İnsanca yaşayabileceğimiz, insanca geçinebileceğimiz, emekliliğe yansıyan temel ücret, 7.200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı” dedi.

15 Aralık Çarşamba günü sadece Acil Servis doktorlarının hizmet vereceğini açıklayan Menteş, taleplerini şu şekilde sıraladı;

“Performans sisteminin kaldırılmasını, döner sermaye uygulamasına son verilmesini, sabit maaşımızın bunlara muhtaç etmeyecek, emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesi istiyoruz!

Çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini ve insanca çalışma süreleri; güvenli, sağlıklı çalışma ortamları; COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası, sağlıkta şiddete karşı etkin ve etkili yasa istiyoruz!

Mevcut 5 dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesini; randevuların hastalarımıza en az 20 dakika ayırabileceğimiz şekilde düzenlenmesini istiyoruz!

Tüm asistanların emeklerinin karşılığını aldığı; çekirdek eğitim müfredatına uygun, asistan hekimlerin tüm süreçlerde söz sahibi olduğu nitelikli uzmanlık eğitimi almasını ve eğitim dışı işlerde çalıştırılmamasını istiyoruz!

Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin geri çekilmesini, topluma dayalı ve bölge,nüfus tabanlı, kamuya ait binalarda kamu çalışanlarından oluşan eksiksiz bir ekiple koruyucu sağlık hizmetlerinin yürütülmesini sağlayacak birinci basamak sağlık örgütlenmesi istiyoruz!” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tıp öğrencileri: "TTB'nin grev çağrısına biz de katılıyor, yarın dersleri boykot ediyoruz”

SONRAKİ HABER

Şair Fatma Aksu: Şiir en cesur, en perdesiz olduğum alan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa