14 Aralık 2021 09:47

ABD'de kasırgada işçi çalıştıran Amazon’a işyeri güvenliği soruşturması

ABD'de İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi, uyarılara rağmen kasırgada işçi çalıştıran ve deposu çöken Amazon hakkında işyeri güvenliği soruşturması başlattı.

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

Paylaş

ABD’nin altı eyaletini vuran kasırgada bir depodaki işçileri uyarılara rağmen çalıştırmaya devam ettiği belirtilen sanal ticaret tekeli Amazon hakkında soruşturma başlatıldı. Illinois eyaletindeki Edwardsville kentinde bulunan Amazon fabrikası kasırganın vurmasıyla yıkılmış ve en az 6 işçi yaşamını yitirmişti.

Guardian’ın haberine göre pazartesi günü, federal bir kurum olan “İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi”, Amazon deposunun çöküşüne ilişkin bir işyeri güvenliği soruşturması başlatıldığını açıkladı. İşçiler ise güvenlik soruşturmasının yeterli olmadığını düşünüyor.

"Adalet için Depo İşçileri" isimli işçi örgütü, Illinois eyaleti meclisinde Amazon’un deposundaki ölümlere neyin yol açtığını inceleyen bir oturum çağrısında bulundu. İşçiler ayrıca şirketten, gelecekte aşırı hava olayları ve Kovid-19 gibi diğer riskler için güvenlik ve eğitim protokollerini hayata geçirmesini istedi.

Pazartesi günü Intercept'e konuşan 12 Amazon çalışanı, işyeri güvenliği konusundaki endişelerini dile getirmişti. Bazıları iş yerinde hiç hortum veya yangın tatbikatı yapmadıklarını söyledi ve bazıları da acil bir durumda ne yapacaklarından emin olamayacaklarını belirtti.

AMAZON MESELEYİ PARAYLA KAPATMAYA ÇALIŞIYOR

Amazon yetkilileri ise Ulusal Hava Servisi cuma gecesi kasırga uyarısı yaptığında depodaki işçilerin hazırlanmak için çok az zamanları olduğunu ileri sürdü. Kasırga deponun her iki tarafını da çökertti ve çatısını oydu. 6 işçinin yaşamını yitirdiği olayın üzerini parayla kapatmaya çalışan şirket, Edwardsville Toplum Vakfı'na 1 milyon dolar bağış da dahil olmak üzere trajediden etkilenen işçilere ve ailelerine yardım sözü verdi. Şirket, çalışanların tatbikat yapması gerekip gerekmediği de dahil olmak üzere tesisteki afet planları hakkındaki soruları yanıtlamayı ise reddetti.

Adalet için Depo İşçileri, aşırı hava olaylarının artmasıyla birlikte işçilerin kendilerini nasıl koruyacaklarını ve şirketleri sorumlu tutacaklarını araştırdıklarını söylüyor.

"MUM FABRİKASI İŞÇİLERİ İŞTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLDİLER"

Amazon’un tesisini vuran kasırga, ortabatı ve güneydeki kasırgaların bir parçasıydı. Başka bir kasırga, Kentucky, Mayfield’deki bir mum fabrikasını yok etti ve gece vardiyasında vardiyada çalışan en az 8 işçiyi öldürdü.

ABD merkezli NBC News’ün haberine göre, işçi ölümlerinin yaşandığı Mayfield kentindeki mum fabrikası işçileri, ilk hortumun ardından evlerine gitmek istedi ancak depodaki şirket yetkilileri işten atılacakları tehdidinde bulunduğu için gitmediler. 

Kanala konuşan en az beş işçi, denetçilerin çalışanları vardiyalarından erken ayrılmaları halinde işten çıkarılacakları konusunda uyardığını söyledi.

Kasırgada tamamen yıkılan fabrikada yaralanan 21 yaşındaki işçi McKayla Emery, hastane yatağından yaptığı röportajda, işçilerin, saat 17.30 sıralarında fabrikanın dışında hortum sirenlerinin çalmasından kısa bir süre sonra ayrılmak istediklerini söyledi. Altı saat boyunca yıkılan betonun altında mahsur kalan Emery’nin bacaklarında, kalçalarında ve alnında çok sayıda kimyasal yanık izi var. Ayrıca böbrek hasarı geçirdi ve uzun süre hareketsiz kalmasından dolayı bacaklarını hâlâ hareket ettiremiyor.

"BENİ BU HAVADA ÇALIŞTIRACAK MISIN?"

İlk kasırgada çalışanlar, banyolarda ve koridorlarda toplandı ancak asıl büyük kasırga birkaç saat daha gelmedi. Çalışanlar, ilk acil tehlikenin geçtiğine karar verdikten sonra birkaç kişinin eve gitmek istediğini söyledi. İşte kalmayı ve ekstra para kazanmayı tercih eden Emery, “İnsanlar çıkıp eve gidip gidemeyeceklerini sordular” dedi. Emery’ye göre denetçiler ve ekip liderleri bu işçilere ayrılırlarsa “muhtemelen işlerini tehlikeye atacaklarını” söyledi. Emery, yöneticilerin ayrılmak isteyen dört işçiye söylediklerine kulak misafiri olduğunu belirterek, “Bunu kendi kulaklarımla duydum” dedi. 

Bir başka genç işçi, 20 yaşındaki Elijah Johnson da “Ayrılmak istedim ve kovulacağımı söylediler” dedi. Johnson “Bu havada bile beni kovar mısın?​” sorusuna yöneticinin “Evet” yanıtını verdiğini belirtti.

Kanala konuşan şirket yöneticileri ise iddiaların doğru olmadığını ileri sürdü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sahte alkollü içki nedeniyle ölümler sürüyor: 4 günde 22 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Pentagon, Kabil'de 10 sivilin öldürüldüğü saldırıyla ilgili kimseyi cezalandırmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa