14 Aralık 2021 10:20

Avukat Timoçin: "Soma'da işçinin canını hiçe sayanlar değil, yakınlarını kaybeden mağdurlar yargılanıyor"

Soma'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı protesto edenlere, maden katliamında 6 yıl sonra açılan dava 10 Şubat'ta görülecek. Avukat Yağız Timoçin: "İşçinin canını hiçe sayanlar değil, mağdurlara dava açılıyor”

Fotoğraf: Mehmet Emin Al

Paylaş

13 Mayıs 2014'te Soma Holding'e ait madende 301 işçinin yaşamını kaybettiği katliam davasında patronlara ödül gibi cezalar verilirken, katliamdan hemen sonra ilçeye giden dönemin başbakanı, bugünün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı protesto edenler 6,5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. 

Erdoğan’a yönelik protestolara katılanlardan 34 kişi "hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlamalarıyla ilk olarak 22 Şubat 2021'de hakim karşısına çıktı. Bu süreçte 4 duruşma daha yapıldı. Bir sonraki duruşma 10 Şubat 2022'de görülecek.

AV. TİMOÇİN: İŞÇİNİN CANINI HİÇE SAYANLAR DEĞİL, MAĞDURLAR YARGILANIYOR

Dava ile ilgili Indepencent Türkçe’den Can Bursalı’ya konuşan Avukat Yağız Timoçin, "Soma katliamına sebep olan kişiler, Yargıtay'dan dönen karar ile serbest ve cezasız iken Soma Maden katliamının gerçekleşmesinden bir gün sonrasında yapılan protestolara katılanlardan 34 kişi haksız ve hukuksuz şekilde yargılanmakta" dedi.

Timoçin "Maden işçisinin canını hiçe sayanlar, işçi sağlığı ve güvenliği önlemini almayanlar, doğayı talan edip, metalaştıranlar yargılanmıyor, yakınlarını kaybetmiş mağdurlar yargılanıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Katliamın hemen ertesi günü ilçeye gelen Erdoğan, Soma Belediyesi'nde yaptığı açıklamada, "Bunlar olağan şeylerdir. Bunun yapısında fıtratında bunlar var" ifadelerini kullanmıştı.

Belediyeden çıktıktan sonra protesto edilen Erdoğan, halkın tepkisi sırasında bir süre bir iş yerinde bekledi ve ardından ilçeden ayrılmıştı.

Protestoların sürdüğü sırada, o dönem Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel, yere düşen bir madenci yakınını tekmelemiş. Yerkel, madenciye attığı tekme nedeniyle ayağının incindiği iddiasıyla 7 günlük iş göremez raporu almış, Tekmelenen madenci ise Erdoğan’ın korumalarının aracına zarar verdiği gerekçesi ile 631 lira para cezası ile cezalandırılmıştı. Darp raporu da alan Yusuf Yerkel 4 yıl sonra "Günah keçisi ilan edildim" diyerek özür dilemişti.

Erdoğan'a yönelik protestonun üzerinden 6 yıl geçtikten sonra 2020 yılının kasım ayında, protestolara katılan 34 kişi hakkında dava açılmıştı.

Davanın müşteki listesinde, eski Başbakan Tayyip Erdoğan da bulunuyor. 34 sanığa, "görevi yapmamak için direnme" ve "hakaret" suçlamalarıyla açılan davanın ilk duruşması, 22 Şubat 2021'de görüldü. Bir sonraki duruşma 10 Şubat 2022'de görülecek.

SOMA DAVASINDA NE OLMUŞTU?

301 işçinin hayatını kaybettiği katliamla ilgili ilgili yargılama ise 13 Nisan 2015'te başladı, 11 Temmuz 2018'de mahkeme kararını açıkladı.

Mahkemenin kararı istinaf mahkemesi tarafından da onandı ve dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne taşındı.

Yargıtay, önce cezayı az bulup, sanıklar Can Gürkan, Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'un 301 kez "olası kastla öldürme" suçundan, 162 kez de yaralama suçundan cezalandırılmasını istedi. Sonra, 12. Ceza Dairesi'nin üyeleri değişti ve hemen ardından yapılan itirazla, bu karardan vazgeçilerek sanıkların "bilinçli taksirle öldürme" suçundan cezalandırılması istendi.

Yargıtay'ın kendi kararını bozmasından sonra tekrar başlayan Soma davasında karar, 16 Haziran 2021'de açıklandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, madenin patronu Can Gürkan'ın "bilinçli taksirle ölüme sebep olma" suçundan 20 yıl, Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'un "taksirle ölüme sebep olma" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Işıklar İşletme Müdürü Haluk Evinç ise beraat etti. Ceza alan sanıklardan hiçbiri tutuklanmadı.

2020 yılında yapılan infaz düzenlemesi kapsamında patron Can Gürkan'a verilen 20 yıl hapis cezasının infazı yarı yarıya indirilerek 10 yıl olacak. Yine infaz düzenlemesinde bir defaya mahsus getirilen 3 yıl denetimli serbestlik hakkı ve hapiste kaldığı 4 yıl 8 ay hesaplandığında Can Gürkan ceza kesinleşirse sadece 2 yıl 4 ay daha hapis yatacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Göl Mahallesi halkı: Bizi evsiz bırakıp zenginlere verecekler

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan asgari ücret önerisi: 384 doların karşılığı olan Türk lirasını versinler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa