Ege'de toplu iş sözleşmesi taslağı yenilenecek
Ege Üniversitesinde, işçilerin TİS taslağında istenen oranın güncellenmesi talebine sendikadan yanıt geldi. Tez-Koop-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat, “Zam oranlarını revize edeceğiz” dedi.
Caner Fırat | Fotoğraf: Evrensel
Nuray ÖZTÜRK
İzmir
Ege Üniversitesi işçilerinin 2022-2024 yıllarını kapsayan 3 yıllık toplu iş sözleşme görüşmeleri geçtiğimiz hafta başladı. Sözleşme taslağının kendilerine sorulmadan hazırlandığını, zam oranının taleplerini karşılamadığını belirten Ege Üniversitesi kampüsünde çalışan kadın işçilerin sendikaya olan tepkileri ses getirdi. Taslağı işçilerle birlikte hazırladıklarını ileri süren Tez Koop-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat, istenen zam oranları için, “Taslağı hazırladığımızda koşullar farklıydı. İşçiler haklılar, taleplerimizi revize edeceğiz” dedi. Öte yandan Tez Koop-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube ile TÜHİS arasında süren görüşmeler kapsamında idari maddelerden 7’sinde anlaşma sağlandı.
"İŞÇİLERİN TALEPLERİNİ ALDIK"
Eleştirilerin gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Fırat, “Böyle gelişeceğiz. Ancak Bakanlığa müracaat ettiğimiz tarihten itibaren temsilcilerle beraber birim birim gezerek işçilerin taleplerini topladık. Ege Üniversitesi sadece merkez kampüsten ibaret değil, Foça, Mordoğan, Karşıyaka, Menemen her yerde üyemiz var. Bir kişi bile olsa yanlarına giderek taleplerini aldık işçilerin. Yaklaşık üç buçuk hafta süren taslak çalışmamız oldu. 1200 üyemizin dahil olduğu 4-5 tane WhatsApp grubumuz var. Taslak hazırlama aşamasında da en son hali de bu gruplar üzerinden üyelerin onayına sunuldu” dedi.
İşçilerin zam oranlarının düşüklüğü eleştirilerine de cevap veren Caner, kamu çerçeve protokolünün üzerinde bir sözleşme hazırladıklarını söyleyerek, “2021-22 yıllarını kapsayan protokolle taban ücreti brüt 4 bin 100 TL’ye (net 3 bin 577) çekilmişti, ilk altı ay yüzde 12, sonraki altı aylar yüzde 5 zam öngörüyordu. Bu durumda bize yüzde 5 artı enflasyon farkı gelecekti. Bizse günlük yevmiyeleri 160’a çekerek üzerine brüt ücretlere ilk altı ay yüzde 12 zam artı enflasyon farkı, ikinci altı ay yüzde 8 zam artı enflasyon farkı, 2023-2024 için ise yeni imzalanacak kamu çerçeve protokolü zam oranlarını istedik. Bu durumda işçilerin günlük brüt yevmiyeleri 200’ün üzerine çıkıyor” diye konuştu.
"İŞÇİLER HAKLI"
Resmi enflasyon rakamlarıyla gerçek enflasyon rakamlarının farkını hatırlattığımız Fırat, “Taslağı hazırladığımız zaman koşullar farklıydı. Ekmeğin bile 4 lira olacağı konuşuluyor. İşçiler haklılar, taleplerimizi revize edeceğiz. 6356 sayılı Toplu İş Sözleşmesi ve Sendikalar Kanunu bize bu hakkı tanıyor. TİS masasında istediğimiz an istediğimiz şekilde revize edebiliriz taleplerimizi” dedi.
Kadın işçilerin özgün taleplerinin TİS taslağında yer almadığı eleştirilerine ise Fırat şöyle cevap verdi: “Taslak hazırlarken öncelik sıralaması yaptık. Regl izni, 8 Mart’ın ücretli izin sayılması gibi maddeler olabilirdi, maalesef yok. Sosyal yardım adı altında yardım, gece zammı yoktu eski sözleşmede, yeni ekledik. İş riski modelimiz zayıftı, bunu geliştirdik. Daha önce güvenlik üyemiz yoktu. Artık 340 güvenlik üyemiz var. TİS’te kendilerini göremiyorlardı, onların taleplerini ekledik. Laborantlar, kimyagerler gibi bu üyelerimize iş riski primi ekledik ve iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini güncelledik.”
Fırat son olarak, “TÜHİS ile ilk toplantıya temsilcilerle beraber geçen hafta gittik. Niyet beyanı sunuldu daha çok, 7 madde geçti. Krizden dolayı tutumları sert görünüyor. Dayatmalarına karşı birliğimizi bozmadan hareket etmemiz önemli” dedi.