15 Aralık 2021 07:28
Son Güncellenme Tarihi: 15 Aralık 2021 14:54

İzmir’de de sağlık emekçileri hakları için grevde

İzmir’de birçok hastanede poliklinik hizmet durdu. Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık emekçilerinin yürüyüşüne polis engel oldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir’de birçok hastanede sağlık emekçileri hakları için iş bıraktı. Sağlık emekçileri, TTB, SES, Genel Sağlık-İş, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikasının çağrısı ile iş bırakan sağlık emekçileri, “Sağlık ekip işidir” diyerek ücretlerinde iyileştirme, yıpranma payı, ek gösterge gibi taleplerini dile getirdi. Sağlık emekçileri gün boyu hastane bahçelerinde ya da bölümlerde bekleyişlerine devam ederken birçok hastane özellikle poliklinik hizmeti durdu.

İKÇÜ HASTANESİ SAĞLIK EMEKÇİLERİ: OYALAMA DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık emekçileri hakları için greve çıktı. Hastane AMETEM binası önünde toplanan sağlık emekçileri sık sık, “Sağlık işi ekip işi”, “Ek ödeme değil tek ödeme”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları attı. Hastanede birçok bölüm ve poliklinik hizmet vermezken, hasta sayısındaki normale göre azlık da dikkat çekti.

Sağlık emekçileri günlerdir grevde olan Bakırköy Belediyesi işçilerine selam gönderdi. 

AMETEM binası önünde yapılan konuşmalarda SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu, İzmir’de bütün hastanelerin alanda olduğunu söyledi. Ulaşoğlu, “Nerede bir ayaklanma varsa bilin ki orada çok büyük saldırılar var. Bugün alanda olan sadece biz değiliz. Günlerdir alanda olan Bakırköy Belediyesi işçilerine buradan bir selam söyleyelim. Bakırköy işçilerinin sıfır zam dayatmasına, işten çıkarma, tehdit, sefalet ücretine karşı 50 günü aşan grevleri devam ediyor. Özellikle kadın işçiler direniyor. Biz Bakırköy işçilerinin yanındayız. Bakırköy işçisi kazanırsa işçi sınıfı kazanır. Sağlık emekçileri kazanırsa işçi sınıfı kazanır. Sermayeye karşı emek kazanır” diye  konuştu. 

“ÖZLÜK HAKLARIMIZ İÇİN GREVDEYİZ”

Uzm. Dr. Hüseyin Durmaz, “Sağlık çalışanları özlük haklarını alamıyor. İstediğimiz sadece ücretlerimizde biraz daha iyileştirme ve kalıcı haklar. Kat sayının arttırılması ve aldığımız maaşların emekliliğe yansıyacak şekilde düzeltilmesi, çalışma şartlarımızın daha iyi olmasını istiyoruz. Bunlara dikkat çekmek için grev çıktık. Tabip Odası üyesiyiz ve odamız ne karar alırsa ilerleyen süreçte onlara da katılırız” dedi.

KATİP ÇELEBİ'DE POLİS MÜDAHALESİ

Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık emekçileri hastane bahçesinde yürüyüş yapmak istedi. Polis sağlık emekçilerini engelledi. 

Müdahaleden sonra sağlık emekçileri açıklama yaptı. Burada KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik söz aldı. Polisin yürüyüşü engellemesine tepki gösteren Bozgeyik, “Sağık ekip işidir diye uzun süre mücadele eden, toplumsal sağlık, kamusal sağlık, ücretsiz sağlık hizmeti için mücadele eden sağlık emekçilerinin yanındayız. Birleşe birleşe kazanacağız” dedi.

“TALEPLERİMİZ KARŞILANMAZ İSE EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK”

SES İşyeri Temsilcisi Cengiz Tekçam, “Sağlık çalışanları olarak 3600-7200 ek göstergenin hayata geçirilmesini istiyoruz. Sabit ödemelerin maaşlarımıza yansıtılıp emeklilikte bize fayda sağlamanı istiyoruz. Enflasyonun üzerine herkesin rahat yaşayabileceği ücret istiyoruz. Gece nöbetlerinin iki katı sayılmasını ve 5 yıla 1 yıl yıpranma talebimiz var. Haklarımız için, bizi görmeleri ve duymaları için iş bıraktık. Bundan sonra da taleplerimiz karşılanmaz ise iş bırakma, grev ve eylemlerimiz devam edecek” diye konuştu. 

Bir sağlık emekçisi ise, “Bundan sonra sesimizi duysunlar. Doktorundan hemşiresine, asistanından teknisyenine herkes ayakta ve tek bir amaç için ayaktayız. Sağlık çalışanı daha insanca yaşamak istiyor, emeğimizin hakkını istiyoruz” dedi.

TEPECİK, SUAT SEREN VE EŞREFPAŞA HASTANELERİ SAĞLIK EMEKÇİLERİ: HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de Genel Sağlık İş, SES, İzmir Tabip Odası, Sağlık İş üyeleri, Demokratik Sağlık Sen, asistanlar bir araya geldi.

Suat Seren Göğüs hastanesinde ise hastane bahçesinde bir araya gelen emekçiler, "vergide adalet istiyoruz", "Sermayeye değil sağlığa bütçe", "Ek ödeme değil tek ödeme", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atarak yürüyüş yaptı. Eşrefpaşa Hastanesi Genel-İş İzmir 2-3 No'lu Şube ve Tüm Bel Sen 1 No'lu Şube üyesi emekçiler de Suat Seren Göğüs hastanesi emekçileriyle buluştu. Ardından iki hastane emekçileri de Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesine ortak açıklama için yürüyüş yaptı.

Ayrıca tıp öğrencileri de derslerini boykot etti. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Sağlık emekçilerinin çok fazla sorunu vardı yıllarca bu sorunlarımız için talepleri en yüksek sesle dile getirdikten sonra sağır kulaklar kör gözler duymadı, görmedi. 500'den fazla arkadaşımızı kaybettik ve bu süreçte son dönemde yükselen mücadelemize rağmen görmezden gelen yöneticiler buralardan eylemlerle cevap vermek istiyoruz. Emek bizim söz bizim diyoruz" diye konuştu. Derslerini boykot eden tıp öğrencileri adına ise konuşan intörn, "Geleceğimiz için endişeliyiz. Tıp fakülteleri yurt dışı hayali kuran öğrencilerle dolu. Biz emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Biz iş gücü değiliz. Bu düzeni hep birlikte değiştireceğiz" dedi. 

ÇİĞLİ'DE POLİKLİNİK HİZMETLERİ DURDU

Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesin girişinde bir araya gelen sağlık emekçileri sabah saatlerinde taleplerini içeren basın açıklamasını okudu. Poliklinik hizmeti neredeyse duran hastanede acil ve ameliyathane hizmet vermeye devam etti.

EÜ VE DEÜ HASTANELERİNDE HİZMET DURDU

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ise yüzde 90 civarı iş bırakma oldu. Özellikle poliklinik hizmetinin durduğu hastanede acil ameliyatlar harici hizmet neredeyse verilmedi. Sağlık emekçileri poliklinik girişinde bir araya gelerek taleplerini haykırdı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde de sağlık emekçileri hastane girişinde bir araya geldi. Birçok poliklinikte hizmet verilmezken, ameliyathanede acil olmayan vakalar alınmayarak iş yavaşlatıldı. Açıklamaya Sağlık-İş, Birlik Sağlık Sen, DEÜ Asistan İnisiyatifi, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Kampüsü öğrencileri de destek verdi.

İnsanca yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması, sağlıkta şiddetin son bulması taleplerini dile getiren açıklamada, KESK’in 18 Aralık Cumartesi günü Gündoğdu Meydanı’nda yapacağı mitinge çağrı yapıldı.

BUCA'DA BUGÜN HASTALARA RANDEVU VERİLMEDİ

Bucada Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesinde katılım yüzde yüze yakın oldu. ASM'ler de (Aile Sağlığı Merkezi) çalışanlarda iş bırakma eylemine katılarak Kadın Doğum Hastanesine desteğe geldiler. Bugün hastalara randevu verilmedi. Önceden verilen randevular da acil
dışında iptal edildi. 

Sağlık İş üyesi işçilerde vergi adaleti ve sağlıkçılar verilen zammın tüm sağlık emekcilere verilmesi, gece zammının verilmesi gibi taleplerle alandaydı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İş bırakan sağlık emekçileri, Bakırköy Belediyesi işçilerinin grevine selam gönderdi

SONRAKİ HABER

AKP'li Numan Kurtulmuş'tan "OHAL" açıklaması: "Hiç kimsenin aklından bu geçmesin"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa