15 Aralık 2021 23:59

Kamu emekçileri 4 ilde ‘Geçinemiyoruz’ diyecek

KESK “Geçinemiyoruz” diyerek 18 Aralık’ta İzmir ve Diyarbakır, 19 Aralık’ta İstanbul ve Ankara’da mitingler düzenleyecek.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

KESK “Geçinemiyoruz” diyerek 18 Aralık’ta İzmir ve Diyarbakır, 19 Aralık’ta İstanbul ve Ankara’da mitingler düzenleyecek. Mitingin talepleri ve KESK’in hazırlıklarını gazetemize anlatan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, bazı emekçilerin çocuğuna süt veya mama alamadığını anlattığını aktardı. Yeşil, kamu emekçilerinin toplu sözleşme ve ekonomideki kriz nedeniyle kayıplarının karşılanması için alanlarda olacaklarını, tüm emekçileri mitinglere katılarak sesini yükseltmesi çağrısında bulundu.

Miting hazırlıklarında buluştukları tüm kamu emekçilerinin geçinemediğini anlattığını belirten Yeşil, “15 bandına gelmiş bir dolar kuruyla karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu içtiğimiz sudan yediğimiz ekmeğe, ısınma için kullandığımız elektrikten doğal gaza kadar zam olarak karşımıza çıkıyor. Bunun üzerine ülkedeki mevcut olan vergi adaletsizliğini eklediğimizde kamu emekçilerinin cebine giren hiçbir şey olmuyor. Gerçek enflasyon oranları yüzde 58’leri çoktan aşmış durumda. Ülkede yaşayan milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin, halkın, geçinebilmesi her geçen gün daha da zorlaşıyor” dedi.

"ÇOCUKLARIMIZA SÜT ALMAKTA ZORLUK YAŞIYORUZ"

Miting için yaptıkları işyeri ziyaretlerinde karşılaştıkları tabloyu sorduğumuzda Yeşil, “Çocuklara süt almakta, mama almakta, eğitim giderlerini karşılamakta çok daha fazla zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bu ülkede belirli bir yaşam standardı olan kesimdi kamu emekçileri. Bugün açlık sınırının biraz üzerinde bir gelirle yaşamaya çalışıyoruz. Ağırlaşan yaşam koşulları ve iktidarın emek düşmanı, sermayeden yana tavrını göz önünde bulundurduğumuzda, önümüzdeki günlerde bizler açısından daha zorlu bir dönem yaşayacağımızı biliyoruz” dedi.

Kamu emekçilerine ağustos ayında Memur-Sen’in imzaladığı sözleşme ile birlikte ilk yıl için yüzde 5 artı 7 ikinci yıl için yüzde 6 artı 8 oranında zam aldığını hatırlatan Yeşil, “O masa emekçilerin onlarca sorununa kulağını kapatan bir TİS masasıydı. Sadece son birkaç ay içerisinde Türk lirası dolar karşısında yüzde 80’i aşan değer kaybı yaşadı. Hâlâ da durdurulamıyor. Sözü edilen enflasyon oranlarını göz önünde bulundurduğumuz zaman yapılan zam artışının kamu emekçileri için bir karşılığı olmuyor” dedi.

"EMEKÇİNİN KAYBI 5 YILDA YÜZDE 40’LARA ÇIKTI"

İktidarın yakın zaman önce kamu emekçilerine ek zam ve 3600 ek gösterge konusundaki açıklamalarını sorduğumuzda Yeşil, ülkeyi yönetenlerin yalan beyanlarla milyonlarca insanın algısını yönetmeye çalıştığını söyledi. Kamu emekçileri ile ilgili yüzde 30-35 oranında zam yapılacağı iddiasının asında kamu emekçilerinin imzaladığı 2 yıllık toplu sözleşmedeki zam oranlarının toplamından başka bir şey olmadığını ifade eden Yeşil, “Bugün sadece son 5 yılda kamu emekçilerinin enflasyon oranındaki kaybı yüzde 40’ların üzerinde bir miktarda. Bu kayıplar giderilmeden konuşulacak herhangi bir zammın kamu emekçileri nezdinde bir karşılığı zaten yok” dedi.

Yeşil, KESK’in 18-19 Aralık’ta İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da yapacağı mitinglerde kamu emekçilerinin vergi adaletsizliğinin son bulmasını, 3600 ek gösterge ile ilgili düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini, kamudan ihraç edilenlerin derhal göreve iade edilmesini, insanca yaşayabilecek temel gelir güvencesinin sağlanmasını isteyeceklerini söyledi. Ayrıca “Geçinemiyoruz” diyen milyonlarca işçi ve işsizin, “Barınamıyoruz” diyen gençlerin, şiddete uğrayan kadınların taleplerinin de bu mitinglerde haykırılacağını belirten Yeşil, “Birleşerek, gücümüzle bu olumsuz koşulları değiştirebileceğimize olan inancımızla haklı olduğumuz yerden mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor. Bütün halkımızı da bu mücadeleye güç vermeye çağırıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da su fiyatlarında yüzde 6 indirim yapıldı

SONRAKİ HABER

RTÜK'ten Exxen'e 'Konuşanlar' cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa