TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi'nin maddeleri görüşülüyor
TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 13. maddesi kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu | Fotoğraf: Mustafa Murat Kaynak / AA
TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
Teklifin 12. maddesi üzerine söz alan İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, ülkenin ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel, güvenlik, sağlık ve tarım alanında uçuruma sürüklendiğini söyleyerek, "2014'ten 2022'ye kadar sürekli gayrisafi yurt içi hasılada gerileme olur mu arkadaşlar? Bu dönemde sıcak para bolluğuna rağmen imkan ve kaynakların saray yandaşı bir grup insana pompalanması ve milyonlarca insanın meselelerine çare olunmaması en büyük handikaptır" dedi.
Çelik, Varlık Fonu'nun tartışmaya açılması gerektiğini belirterek, "Bunun bağlılarını nasıl yönetiyorsunuz, bankaları nasıl yönetiyorsunuz; ÇAYKUR gibi kurumları, bağlı KİT'leri nasıl yönetiyorsunuz? Yüce Meclisin Türk milleti adına bunu bilmeye hakkı yok mu?" ifadesini kullandı.
"UÇAN BİR ŞEY VAR AMA BU FİYATLAR"
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, çarşı ve pazardaki fiyat artışına dikkat çekti, "Uçan bir şeyler var ama ekonomi değil fiyatlar" ifadesini kullandı.
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, tarihin en büyük ekonomik buhranının yaşandığını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin kardeşinin açıklamalarını eleştiren Erkek, "Sayın Seyidullah Nebati açıklama yapıyor, 'Yarın Merkez Bankasının pas geçmesi gerekir ama benim tahminim, faizi 1 puan indirecekler' diyor. İşte, böyle bir tablo yarattınız maalesef. Bunu söyleyen Hazine ve Maliye Bakanının kardeşi, herhalde yarın Merkez Bankasının vereceği karar da belli oldu" diye konuştu.
Hükümet adına Ticaret Bakanı Mehmet Muş soruları yanıtladı.
"Küresel enflasyonda ciddi bir yükselme söz konusu” savunusunda bulunan Muş, “Türkiye de bundan etkileniyor. Hiçbir iktidar, hiçbir milletvekili yüksek enflasyondan haz etmez, istemez. Biz de istemeyiz. Fakat bunun bir kısmı küresel emtia fiyatlarından kaynaklanıyor. Bazı ülkelerde biraz yüksek, bazı ülkelerde biraz düşük. Ama bu enflasyonun kontrol altına alınması da hükümetin görevidir. Burada hem Merkez Bankasının atacağı adımlar hem de hükümetin atacağı adımlar bu fiyat istikrarının hem sağlanması hem de enflasyonun kontrol altında tutulması için gereken adımlar 2022 yılı içerisinde de atılacaktır” ifadelerini kullandı.
Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, teklifin 13. maddesinin oylanmasında karar yeter sayısı bulunamadığı için birleşime ara verdi.
Verilen aranın ardından yapılan ikinci oylamada 13. madde kabul edildi. Bilgiç, birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı. (HABER MERKEZİ)