HDP Milletvekili Koç: Konya Katliamı'nın ‘karanlık’ noktaları araştırılmadı
Konya Katliamı’nın “karanlık” noktalarının araştırılmadığını belirten HDP'nin hukukçu milletvekillerinden Abdullah Koç, davaya müdahale edildiğini söyledi.
Ekran Alıntısı: Dedeoğulları ailesinin Mehmet Altun tarafından katledildiği anı gösteren kamera kaydı/DHA
Zemo AĞGÖZ
Berivan ALTAN
Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz’da Dedeoğulları ailesini katleden Mehmet Altun ile Çalık ve Keleş aile fertlerinden 11 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması, Konya 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Aralık’ta görüldü. Heyetin yanı sıra Konya Cumhuriyet Başsavcısı’yla beraber üç savcının yer aldığı duruşma, 11 saat sürdü. Fail Altun’un katliam öncesi Ankara, İstanbul, Bursa ve Eskişehir’de lüks otellerde konakladığı, katliamdan sonra 112’yi arayarak “5 kişiyi daha öldüreceğim” dediğinin ortaya çıktığı duruşmada avukatlar ve aile yakınları, katliama dair etkin soruşturmanın yapılmadığına vurgu yaptı.
Davanın ilk duruşmasını takip eden Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) hukukçu milletvekillerinden Abdullah Koç, değerlendirmelerde bulundu.
Duruşmaya üç savcının katılmasının bir görüntüden ibaret olduğunun altını çizen Koç, “Bu kadar savcıyla duruşmaya çıkmaktansa olay meydana gelmeden önce ailenin feryatlarına cevap olmaları gerekiyordu. Meydana gelen katliamın hemen ardından tüm yönleriyle soruşturmanın yapılması gerekiyordu. Ama bunlar yapılmadı” dedi. Detaylı bir soruşturma yapılmadan davanın mahkemenin huzuruna getirildiğini ifade eden Koç, “Duruşmadaki görüntü, mahkemenin gazetecilere yönelik tavrı ve savcılığın heyet halinde yer alması, adil bir yargılamanın yapıldığı anlamına gelmez” diye belirtti.
GERÇEK DEĞİŞMEYECEK
Davanın ırkçı saldırı nedeniyle kamuoyuna mal olduğunu ifade eden Koç, “Ne şekilde savunma yapılırsa yapılsın katliamın ırkçı bir saldırı olduğu gerçeğini değiştirmeyecek. Bu da Türkiye’nin siyasal atmosferi de yansıtıyor. Son beş yıla baktığımızda onlarca siyasal katliam, siyasi cinayetler söz konusu. Türkiye tarihine baktığımızda son 40 yıldır binlerce insan bu şekilde katledildi. Maalesef, Roboski’de, Deniz Poyraz cinayetinde olduğu gibi mevcut yargının bir direngenliği söz konusu. Ben de bir hukukçu olarak yıllarca bu tür davaların takipçisi oldum. Olayın meydana geldiği andan itibaren ve öncesindeki tüm aşamaların didik didik edilmesi lazım. Bir saç teli bile katliam için ciddi bir delil olabilir” diye aktardı.
"DAVAYA MÜDAHALE EDİLİYOR"
Katilin kendisi ve arkasındaki gücün araştırılmadığına ilişkin ciddi emarelerin var olduğunu vurgulayan Koç, failin telefonunu defalarca resetlemesi ve kaldığı lüks otelleri işaret ederek, “Finanse eden güçlerin kim olduğuna dair büyük bir karanlık noktalar var” dedi. Karanlık noktaların araştırılması görevinin savcılık, kolluk kuvveti ve yargıda olduğunu belirten Koç, “Ama duruşmada izlediğimiz kadarıyla müşteki vekillerine bir evrakın verilmesinde dahi savcı Adalet Bakanlığı’ndan izin talep ediyor. Bu davaya müdahale ediliyor. Tıpkı Kobanê Davası’nda olduğu gibi. Deniz Poyraz cinayetinin aydınlatılmamasında olduğu gibi, olayın karanlık noktaları araştırılmıyor. Bu durum aslında Türkiye halklarının önünde gerçek anlamda bir tehlikenin de ortaya serilmesi anlamına geliyor. Bu şekilde ırkçı saldırılar cezasızlık politikasıyla karşı karşıya kalırsa yarın öbür gün kim bilir nelerle karşı karşıya kalacağız” ifadelerini kullandı.
ADALET BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI
Adalet Bakanlığı ve yargı mensuplarına seslendiğini belirten Koç, “Çünkü İçişleri Bakanlığı’na seslenecek bir durumumuz yok artık. Çünkü kolluk kuvvetlerinin başındaki İçişleri Bakanı artık taraftır. Tüm soruşturmaları, delileri onun başında bulunan emniyet memurları sağlıyor. Ancak taraf haline gelen bir kişinin başında olduğu kolluk kuvvetlerinin tarafsız ve bağımsız bir şekilde delil elde etme ve mahkemenin huzuruna getirme imkanı neredeyse kalmamıştır. Dolayısıyla Adalet Bakanlığı’nın devreye girmesi gerekiyor. Savcıların, mahkemenin üzerinde herhangi bir müdahale varsa buna derhal son verilmesi gerekiyor. Çünkü duruşmada gördüğümüz kadarıyla dava adil bir yargılamayla sonuçlandırılmayacak” dedi. (MA)