16 Aralık 2021 09:35
Son Güncellenme Tarihi: 16 Aralık 2021 15:05

MB'nin faiz indirimi kararına iktisatçılardan tepki: Tabuta bir çivi daha çakıldı

Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirime giderek yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürdü. İktisatçılar, iktidarın ekonomide yarattığı tahribatın büyüyeceğini kaydetti.

Google Street View

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizde sürpriz yapmadı. TCMB politika faizini 100 baz puan indirime giderek yüzde 15’ten yüzde 14’e düşürdü. İktisatçılar, iktidarın ekonomide yarattığı tahribatın büyüyeceğini kaydetti.

Prof. Dr. Erinç Yeldan: “TCMB: 2022’nin ilk çeyreğinde icat ettiğimiz bu oyunun yarattığı tahribata bakıp devam edip etmemeye karar vereceğiz”

Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken: TCMB faizi 100 baz puan indirerek TL’nin konduğu tabuta bir çivi daha çaktı.

Prof. Dr. Ceyhun Elgin: “...Politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir.” Bu alan bitti de başka bir alan daha var mı?​”

Dr. Cem Oyvat: “TCMB’nin ne zaman, ne kadar faiz indireceğinin kararı 2 veya 3 ay önceden verilmiş; PPK üyelerine tepeden iletilmiş sanırım. TCMB'nin faiz indirimlerinin yarattığı kur şokundan bağımsız olarak hâlâ faiz indiriyor olmasını, başka bir şekilde açıklamak zor.”

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: “Helal olsun! Memleket batacak diye Reis hiç döner mi sözünden!”

Ekonomist Uğur Gürses: “Bu artık bilerek yapılan bir kötülük...Ülkeye çok yazık.”

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: “Helal olsun! Memleket batacak diye Reis hiç döner mi sözünden!”

"İtiraf! Fiyat istikrarıyla ülke risk priminde düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerinde artışın sürmesi, finansman maliyetlerinin düşmesi sağlanacakmış. Hepsi söylenenin tersi yönde gelişiyor. Demek ki fiyat istikrarı yok ve faizleri artırmak gerekiyor."

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım: "Faiz-döviz- üretim- tüketim. Çiftçinin kullandığı kredinin faizinde indirim yok. Döviz arttığı için tüm girdilerde fiyat artıyor, çiftçi üretim yapamıyor. Maliyetler artınca soframızdaki gıdanın fiyatı artacak"

Doç. Dr. Hakkı Öztürk: ‘MB, Yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.’ Şaka gibi 5'in önüne 3 koymayı unutmuşlar herhalde. Enflasyon en az yüzde 35!"

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

BDDK bankaları "amacına aykırı" krediler konusunda uyardı | Kredi çekip döviz alanlar takip mi edilecek?

SONRAKİ HABER

CHP'li milletvekilleri Merkez Bankasının faiz kararınına tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa