17 Aralık 2021 10:19

2022 Bütçesi Mecliste görüşülürken yüzde 42 eridi

2022 yılı bütçesi Mecliste görüşüldüğü 2 ay içerisinde dolar karşısında yüzde 42 eridi. Ödemelerin şimdiden artması vergide yeni yükleri gündeme getirmesi bekleniyor.

Ekran görüntüsü TBMM'nin resmi Youtube hesabından alınmıştır

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

2022 yılı bütçesi Mecliste görüşüldüğü 2 ay içerisinde dolar karşısında yüzde 42 eridi. Bütçenin erimesi, bazı ödemelerin şimdiden artmasını yeni gelir kaynaklarını, yani vergi yükünü gündeme getirmesi bekleniyor.

Hükümetin eylül ayında açıkladığı orta vadeli programdaki hesaplar 8.30 TL’lik dolar kuru üzerinden yapılırken, yıl sonu kur hedefi ise 9.16 olarak yer almıştı. Ancak 17 Aralık itibariyle dolar 17 TL’ye dayandı. OVP’nin tüm hedefleri çöpe giderken, 2022 yılı bütçesi de Meclisten geçmeden dolar bazında yüzde 42 eridi.

2022 Merkezi Bütçe Kanun Teklifi’nin Meclise sunulduğu 16 Ekim’de 9.27 TL olan dolar kuru, 17 Aralık’ta bütçenin kapanış oturumu başlarken 17 liraya dayandı. Böylece Meclise geldiğinde toplam 1 trilyon 750 milyar ve o günkü kura göre yaklaşık 188 milyar dolar olan bütçe, Mecliste kabul edileceği son oturum başladığında yaklaşık 103,8 milyar dolara indi.

GARANTİ ÖDEMELERİ DE YÜKSELDİ

Geçiş garantili yol, köprü ve havaalanları ile hastaneler için 2022 bütçesinden ayrılan para toplam 42.5 milyar TL. Döviz cinsinden garantilerin verilmesi nedeniyle, bütçenin Mecliste görüşüldüğü iki ayda dolar kurunun 9.27 TL’den den 16’yı geçmesi yap-işlet-devret modeliyle yapılan işlerdeki ödemeleri de artıracak.

BORCU BORÇLA ÇEVİRİYORLAR

Bütçenin bütün dengelerinin şaşmış vaziyette olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz Oyan, 2022’de dolar kurunun 9.27 olacağı üzerine hesapların yapıldığını ama artık bunun gündemden çıktığını söyledi. 2022’de enflasyon 9.8 olarak öngörülürken, artık resmi enflasyona göre yüzde 30’un bile Türkiye gerçeğiyle bağdaşmadığını belirten Oyan, dövizdeki artan maliyetin daha da büyüyeceğine dikkat çekti. İktidarın borçları borçla çevirdiğini belirten Oyan, “Türkiye’nin kredi notu yüksek olduğu için daha yüksek faizlerle borcu yenileyebiliyor” dedi.

Burada döviz rezervlerine bakıldığını ve rezervlerin de eksilerde olduğunu ifade eden Oyan, özellikle kamu borcunun artması karşısında en önemli gelir kaynağı olan vergide yeni yüklerin gündeme gelebileceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Gaziosmanpaşa'da gecekonduda çıkan yangında 2 çocuk öldü, 1'i ağır yaralı

SONRAKİ HABER

"Önce ucuza çalıştık diye kızıyorlardı, şimdi de hak istiyoruz diye kızıyorlar"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa