18 Aralık 2021 09:24

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Uluslararası Göçmenler Gününde İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Gününde İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti.

Akdeniz, "Göçün 10. yılında dünyanın en büyük göçmen nüfusunun biriktiği bir ülke manzarasında Suriyeli mülteci kardeşlerimizin acil talepleri var. 10 yıldır hala kimlik kartı çıkmamış, eşit yurttaşlık hakkı açılmamış, bu insanlar bir 10 yıl daha nasıl devam edecek? Bu uluslararası bir ayıptır, vicdansızlıktır. Bunun giderilmesi gerekiyor. Türkiye'de doğan Suriyeli bebeklerin sayısı 1 milyona yaklaştı. Bu çocukların bir geleceği olacaksa, oturum izni ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına dair bir sürecin hazırlanması gerekir" diye konuştu.

2022'ye girerken Belarus-Polonya sınırında mültecilerin yaşadıklarına değinen Akdeniz "Biz buna çok yabancı değiliz. Daha öncede Yunanistan ile Türkiye arasında benzer bir dram yaşanmıştı. Uluslararası devletler siyasi, ticari, diplomasi pazarlıklarını mülteciler üstünden yapmaya başladılar. Bu yeni bir göç stratejisi. Burada mülteciler kullanılıyor, buna asla izin verilmemelidir" dedi.

ACİL TALEPLER

Akdeniz, acil olarak taleplerini şöyle sıraladı:

  • Geri kabul anlaşması derhal sona erdirilmelidir. Mülteciler istedikleri 3. ülkeye sığınma hakkına sahip olmalıdır.
  • Türkiyenin doğusundaki duvar uygulamasına son verilmelidir.
  • Birleşmiş Milletler Göç  ve iltica ofisleri kurulması gerekir. Doğudan gelen göçmenler veya mülteciler bu ofisler vesilesiyle uluslararası devletlere dağıtılmalıdır. Birleşmiş Milletler burada görev almalıdır.
  • Bütün çalışan mülteci işçilere  çalışma izni, oturum izni çıkarılmalıdır.
  • Haksız emek rekabeti ortadan kaldırılmalıdırç
  • Türkiye'de 10 yıldır yaşayan Suriyeliler ve diğer göçmenler için birarada yaşam, karşılıklı uyum ve entegrasyonun önü açılmalıdır ve bir alt yapı hazırlığı yapılarak Türkiye vatandaşı olmalarının da önü açılmalıdır.
  • Bu ekonomik dar boğaz günlerinde özellikle yoksullaşma mültecileri özel olarak vuruyor. Sosyal güvence, koruma sağlanmalı ve dezavantajlı grupların açlıkla sınanmaların önüne geçilmelidir.

Son olarak Bolu Belediyesi'nde mültecilere yönelik ayrımcı uygulamaya da karşı olduklarını belirten Akdeniz, "Bu bir model olmamalıdır. Bu ayıp sadece Bolu'nun değil Türkiye'nindir. Bu karardan vazgeçilmeli. Merkezi bütçeden belediye bütçelerine kentte bulunan göçmenleri de kapsayan bir bütçe dağılımı da olursa hizmetler daha kolaylaşır. Belediyelerin görevi ayrımcı politikalara imza atmak değil, mültecilerle birlikte çözüm odaklı talepleri dile getirmektir" dedi.

Emek Partisi olarak yerli ve göçmen işçilerin ortak mücadelesini örgütlemeye devam edeceklerini belirten Akdeniz, "Bütün halkımızı da göçmenler, mülteciler konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali de 10 yıl geçmesine rağmen hala sorunlarına karşı çözümler üretilmemesini, iktidarın  ve burjuva partilerin de mültecileri seçim olarak gördüğünü belirterek bu tutumu eleştirdi. Ali, "Bizim istediğimiz 
imdat sesimizin duyulmasıdır" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van'da çalışan sayısını yarıya indiren çağrı merkezi, çalışanlarının mola saatlerini de iptal etti

SONRAKİ HABER

Değerler eğitimi adı altında 4-6 yaşındaki çocukların velilerine dini eğitim dilekçesi dağıtıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa