İşçiler, "Fabrikada ekmeği çok yiyelim, evde az yeriz" diyor
Ankara’da bulunan fabrika ve işyerlerinden görüştüğümüz işçiler, tüm ücretlerin asgari ücret düzeyine çekilmesi ve işsizlik tehdidi nedeniyle endişeli.
Fotoğraf: Unsplash
Hasan KARA
Ankara
Asgari ücretin artışın ardından Ankara’da bulunan fabrika ve işyerlerinden görüştüğümüz işçiler, zammın hayat pahalılığı karşısında anlamını yitirmesi, tüm ücretlerin asgari ücret düzeyine çekilmesi ve işsizlik tehdidi nedeniyle endişeli. Savunma sanayiinde çalışan bir grup işçi durumu şöyle özetliyor: “Maaşlar asgari ücret zammına sabitlenecek mi, yüzde kaç zam alacağız bilmiyoruz. Çoğu zaman işte ekmek çok yiyelim, evde az yeriz diyenler oluyor.”
8 yıldır Arçelik’te çalıştığını belirten bir işçi, “Şimdi yeni girenle benim ücretim aynı oluyor. Nerede kaldı benim kıdemim?” diye soruyor. Asgari ücretlilerin alacakları maaşın çok eridiğini söyleyen işçi, “Bence birçok insan aldıkları ücretin daha almadan gittiğinin farkında değil. Ocakta gelen zamlarla aldıklarının bir manası kalmayacak” diyor.
YÜZDE 30 BİLE YARAMAZ
Sözleşme taslakları asgari ücret zammının altında kalan bir MAN işçisi ise “Yüzde 25 alırlar, mart ayı enflasyonunun üstüne 5 puan eklerler, şakşakçılar alkışlar olay biter! Şimdiden eridi taslak teklifi. Durumun bu noktaya geleceğini tahmin edemediler, ne yapacaklarını şaşırdılar. Zaten yüzde 30 dahi alınsa hiçbir şey olmaz ki, sendika patron sendikası” diyor.
Savunma sanayinde çalışan bir grup işçi “Bizim burada çoğu kişi asgari ücretin bir tık üstünü alıyor, tek gündemimiz asgari ücretti zaten. 4 bin 250 TL olunca hepimiz asgari ücretin altında kaldık. Teknik elemanız şimdi asgari ücret mi alacağız diye konuşuyoruz. Çoğu zaman işte ekmek çok yiyelim, evde az yeriz diyenler oluyor” diye anlatıyorlar durumlarını.
İŞTEN ATMALARDAN KAYGI VAR
TAV’da çalışan bir işçi asgari ücrete gelen zammın düşük bir zam olmadığını belirtiyor fakat işten atmaların artacağını ifade ediyor: “Ben o gün internetten izledim. Kaçırmamak için bayağı bekledim, izledim. Şimdi asgari ücrete gelecek olan zam bizi de etkileyecek ama maaşları asgari ücrete gelen zam oranında arttırmayacaklar. Bence beklediklerinin üzerinde olduğu için milleti işten çıkartmak için uğraşacaklar. Zaten uğraşıyorlardı, şimdi bahaneleri de hazır. Darboğaza girdik, biz de ödeyemiyoruz deyip bahaneyle işten atacaklar” diyor.
KULAĞA HOŞ, MİDEYE BOŞ
Bir grup gıda işçisiyle konuştuğumuzda da en büyük tartışma işten atılmaların yaygınlaşması ve maaşlarının asgari ücrete sabitlenmesi. Bir işçi, “artış, kulağa çok geliyor ama düşününce yağa, ekmeğe, gaza gelen zammı zaten gelmeden bitti paralar. Seçim için yaptılar bence yoksa hiç beklemezdim bu kadar zam. Çok para olduğundan değil, onlardan beklemediğim için. Hoş yine de seçilemeyecekler bence. Bizim için de değişen bir şey olmayacak yine aynı sıkıntıları çekeceğim verdikleri zam erimeye başladı bile” diye anlatıyor.
Yine gıda sektöründe başka işyerinde konuştuğumuz bir işçi şöyle diyor: “Yeni asgari ücret açıklandığında 275 dolardı daha bir gün geçmeden 250 doların altına düştü. Açıklanan ücretin bize değil patronlara yaradığını açıklanırken öğrendik. Biz asgari ücretin biraz üzerinde alanlar da asgari ücretli olduk. İstediğimiz maaşlarımıza asgari ücret oranında zam yapılması asgari ücret seviyesine çekilmesi değil.”