19 Aralık 2021 10:40

İnsan Hakları Derneği: 19 Aralık Katliamı'nı unutmadık, unutmayacağız!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” kapsamında açıklama yapıp, "21. yılında 19 Aralık Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” kapsamında yazılı açıklama yaptı, "21. yılında 19 Aralık Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız" dedi. Açıklamada "19 Aralık Katliamı insanlığa karşı suçtur. Yargılama bu suç kapsamında yapılana, zaman aşımıyla desteklenen cezasızlık son bulana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız" denildi.

Açıklamada, DSP, MHP ve ANAP koalisyonunun iktidarda olduğu 19 Aralık 2000 tarihinde, asker ve polisler tarafından iş makineleri, ateşli silahlar, gaz bombaları, yanıcı kimyasal silahlar kullanılarak 20 hapishanede aynı anda yapılan ve 4 gün süren operasyon sonucunda 30’u mahpus 2'si asker 32 kişinin hayattan koparıldığı, yüzlerce mahpusun kalıcı hasarlar bırakacak şekilde yaralandığı hatırlatıldı.

Saldırı sırasında ve hastanede tedavisi devam ederken öldürülenlerin diri diri yakılanların isimlerinin anıldığı açıklamada "Silahsız, savunmasız mahpusların katledildiği bu saldırıyı devlet yetkilileri sonuna kadar savundu. Operasyonu protesto için devamında başlatılan açlık grevlerinde yüzün üstünde insan hayatını kaybetti ve dışarıda olayı protesto eden 3 bine yakın kişi gözaltına alındı" denildi.

Katliamdan sağ kurtulanların hücre tipi hapishanelere götürüldüklerinde de ağır işkence ve tecride maruz bırakıldığı belirtilen açıklamada cezasızlığın sürdüğü belirtildi.

19 Aralık gününün İnsan Hakları Derneği tarafından 16-17 Kasım 2002'de “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” ilan edildiği ifade edilen açıklamada şu talepler dile getirildi:

  • "Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri derhal durdurulmalı, yaşanan ihlaller etkin bir şekilde soruşturulmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.
  • Mahpusların yaşam haklarını koruyacak, eğitim ve sağlığa erişimi dahil tüm temel haklarını güvenceye kavuşturacak mevzuat değişiklikleri yapılmalı, uygulamanın etkin denetimi sağlanmalıdır.
  • Tüm mahpusların insan onuruna  saygı gösterilmelidir.
  • Hiçbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır.
  • Adalet Bakanlığı, 45/1 nolu Genelge’yi, şartsız uygulamalıdır.
  • Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır.
  • Çocuk cezaevleri kapatılmalı, kadın cezaevleri mahpus ve kadın hakları gözetilerek yeniden düzenlenmelidir."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da KESK'in çağrısıyla gerçekleşen "Geçinemiyoruz" mitingi meydanları ısıttı

SONRAKİ HABER

‘Eylemler MESS’e karşı değil işçiyi yatıştırmak için’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa