Kınık'ta yaralanan madenci: Ayağımın yerden kesildiğini hissettim
İzmir’in Kınık ilçesinde meydana gelen göçükte yaralanan Müfit Yıldırım: Her şey o kadar ani oldu ki kimse hiçbir şey anlayamadı. Ayağımın yerden kesildiğini hissettim. Emekleyerek dışarı çıktım.
Fotoğraf: DHA
Tolga TAHÇI
İzmir’in Kınık ilçesinde meydana gelen göçükte yaralanan Müfit Yıldırım (39), “Her şey o kadar ani oldu ki kimse hiçbir şey anlayamadı. Ayağımın yerden kesildiğini hissettim. Emekleyerek dışarı çıktım” dedi.
Kınık’taki Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait kömür ocağında meydana gelen göçükte 56 işçi yaralandı. Yaralı işçilerin bir kısmı taburcu edilirken bir kısmının ise tedavileri sürüyor. Olay sırasında madende sondaj çalışması yapan Müfit Yıldırım, yüksek basınç sebebiyle ayaklarının yerden kesildiğini aktardı. Yıldırım, “Yer altında ‘ayak’ dediğimiz yeni açılan bir kömür üretim yeri var. Arkasının boş olması nedeniyle oturma yaptı. Oturma anında da yüksek basınçlı bir hava oluştu. O sırada ben de oraya çok yakın bir yerde sondaj çalışması yapıyordum. Yüksek basınçlı hava bizi fırlattı. Yaklaşık 3 metre savrulduk ancak basınçlı hava devam ediyordu. Beni, zincirli bant sisteminin altına sürükledi. Bant sistemi, set gibi önümüzde durdu. Eğer o sistemin altına girmeseydik sürüklenmeye devam edecektik. Başımda baret, lamba hiçbir şey kalmamıştı. Emekleyerek dışarı çıktım. İnsanları ve lambaları görünce rahatladım. Hastaneye götürdüler. Kolumda ve sağ diz kapağımda kırıklar var. Yüzümde ve kolumda da yaralar var” dedi.
"SOMA’DAKİ FACİADA ORADA ÇALIŞIYORDUM"
2014 yılında meydana gelen Soma maden faciasını da yakından yaşayan Yıldırım, “301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma’da meydana gelen faciada o madende çalışıyordum. Ancak vardiya saatim farklıydı. Oradan ayrıldıktan sonra da bu madende işe başladım. Ayağım yerden kesildi. Her şey o kadar ani oldu ki kimse hiçbir şey anlayamadı. ‘Puf’ sesini duyduk sadece. Ayağımın yerden kesildiğini hissettim. Kendi kendime ‘öldüm’ dedim. Her şey saniyeler içinde oldu” dedi.
MMO’NUN TESPİTLERİ
Kınık’taki göçükle ilgili açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası “kesin olmamakla birlikte olayla ilgili elde edilen bilgiler çerçevesinde yapılan tespitleri” paylaştı.
- Yeraltında kömür üretimi mekanize araçlar ile uzun ayak üretim metodu ile yapılmaktadır.
- Yeraltı kömür ocağında 800-1000 metre derinliğinde üretim yapılmakta olup Türkiye’nin en derin kömür ocağıdır.
- Ocak havalandırması 2 adet kuyu ve 1 adet desandre ile mekanik olarak yapılmaktadır.
- Kaza yeraltı kömür ocağının C-02 olarak adlandırılan ayağında (üretim alanı) meydana gelmiştir.
- Elde edilen bilgilere göre ayak uzunluğu yaklaşık olarak 135 metre olup kaza anında ayak arkasında 6 metre boşluk olduğu ifade edilmiştir. Ayak arkasındaki bu boşluğun kapanması için saat 16.30 sıralarında patlatma yapılmıştır.
- Kaza meydana gelmeden önce ayak içerisinde kaynak veya ısıl işlem yapıldığı yönünde duyumlar bulunmaktadır.
- Kazanın nedeni henüz tam olarak netleşmemesine karşın, yapılan ilk değerlendirmelere göre kazanın saat 20.42 sıralarında ayak arkasının ani ve sert olarak oturması sonucunda ayak arkasında birikmiş olan gazların ayak içerisine ulaşması ve yapılan kaynak veya ısıl işlem nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir.
MMO, “Ayrıca yaralıların yürütülen tedavilerinde elde edilecek bilgilerde kazanın nedenlerinin tespit edilmesine ışık tutacaktır” dedi. (İzmir/DHA)