21 Aralık 2021 06:54

Muhalafetten Erdoğan'ın finans kararlarına tepki: Hazine zora sokulacak, yoksulların vergileri tefecilere akacak

Erdoğan'ın açıkladığı yeni finansal kararları eleştiren muhafet partilerinden siyasetçiler, kararın hazineyi zora sokacağına, yoksulların vergilerinin tefecilere akacağına dikkat çekti.

Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomide yeni finansal araçların devreye alınacağını açıklamasının ardından kararı değerlendiren muhalafet siyasetçileri önlemlerin Hazineyi zora sokacağına dikkat çekti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, dün gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonrasında kurdaki dalgalanmayı durdurmaya yönelik yeni ekonomik araçların devreye sokulacağını açıklaması üzerine döviz kurlarında yaşanan düşüş muhalefet partileri tarafından kuşkuyla karşılandı. Muhalefet, TL'ye yatırım yapanların kur artışından kaynaklanan zararları ile ihracat yapan şirketlerin Merkez Bankası'nca taahhüt edilecek kurların oluşmaması halinde görecekleri zararların Hazine tarafından karşılanacak olmasına tepki gösterdi. Siyasiler uygulamayla dolaylı faiz artışına gidildiğini belirtti.

Muhalefet partilerinden siyasetçilerin açıklamaları şöyle:

"MİLYONLARCA İNSAN BU TEFECİLER İÇİN ÇALIŞACAK"

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz:

"Milyonlar yüksek enflasyon altında ezilirken, ücretleri senede sadece 1 kere artırılırken, patronların servetine 'otomatik zam' yapıldı."

Çok sayıda paylaşım ile değerlendirmelerde bulunan Akdeniz, "Milyonlarca insan bu tefeciler için çalışacak" vurgusu yaptı.

"GİTTİN YANLIŞ DÜĞMEYE BASTIN"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak: "Uyardık! Elini tüm düğmelerden çek dedik. Gittin yine yanlış düğmeye bastın. Örtülü faiz artışının ve kur riskinin tüm yükünü Hazinenin sırtına taşıdın"

"YABANCI SERMAYEYE KUR GARANTİSİ VERİLDİ"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta: "Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere yurt dışından gelecek sıcak paraya, milletin sırtından, kur garantisi verildi. Yoğun yabancı girişi olursa, kur daha da düşeceği için, yabancılar başlangıçta faizden, çıkarken de kur garantisinden kazanacaklar."

"1970'LERİN TOZLU RAFLARINDAN İNDİRİLMİŞ"

Eski Hazine bürokratı ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota: "Krize çözüm için  bula bula; DÇM (Dövize Çevrilebilir Mevduat). 1970'lerin tozlu raflarından indirilmiş."

"YOKSULLARIN VERGİLERİ FAİZ VE DOLAR BARONLARINA AKTARILACAK"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan:

"Ziraat Bankası Genel Müdürü 'yük bankalar tarafindan değil Hazine tarafindan karşılanacak' dedi.Yoksulların vergilerini yine dolar ve faiz baronlarına aktaracaklar"

"Doların bir gün içinde 6 TL oynaklık yaşadığı bir ülkede kimse; yatırım, üretim, istihdam, ihracat yapamaz! Bundan sonra mevduatlar gibi krediler de dolara endeksli olacak. Borçlular hem faiz hem kur farkını ödeyecek. Bu örtülü ve katmerli olarak faizi yükseltmektir"

"HAZİNENİN DÖVİZ RİSKİNİ ARTIRIYORSUNUZ"

DEVA Partisi Ekonomi Politikaları Başkanlığı:

"Yeni finansal aracınız TL’ye ve Hazine’ye kastınızın en somut kanıtıdır. Çünkü;
-TL'nin tasarruf aracı olma işlevini  ancak dolara endeksleyerek sağlamaya çalışıyorsunuz.
-Zaten çok bozmuş olduğunuz Hazine’nin döviz riskini, kur artışı garantisiyle daha da artırıyorsunuz"

"ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIŞI"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: "Macera aramayı, bilime tercih edenlerin yeni buluşu DÇM! Henüz detayları bilmiyoruz. Bekleyip göreceğiz. Eğer bu işlem tüm TL mevduatlar için yapılırsa 'örtülü bir faiz artışı' ile milli paramızı terketmiş olacağız! Yok kısıtlı yapıldığı ortaya çıkarsa dağ fare doğurmuş olacak!"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

68 kadın örgütünden Aysel Tuğluk için özgürlük çağrısı

SONRAKİ HABER

Sağlıklı beslenme bir haktır | “Temel gıda maddelerinden alınan vergiler kaldırılmalı”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa