21 Aralık 2021 07:29

KMO İzmir Başkanı Koç: Vergileri arttırmak halkı sahte alkollü içki ve gıda tüketmeye itiyor

Sahte alkollü içki tüketimi nedeniyle yaşanan ölümleri konuştuğumuz KMO İzmir Şube Başkanı Fatma Mehlika Koç, "Vergileri arttırmak, halkı kaçak, sahte içki ve gıda tüketmeye itmektedir" dedi.

Fatma Mehlika Koç | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Türkiye’de sahte alkollü içki tüketiminden son günlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 50’ye ulaştı. Ülkemizde sahte alkollü içki tüketimi nedeniyle yaşanan ölümler, son günlerde hızlanarak sürmeye devam ediyor. Sahte alkollü içki tüketimi nedeniyle yaşanan ölümleri Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İzmir Şube Başkanı Fatma Mehlika Koç ile konuştuk.

Giderek ağırlaşan yaşam koşulları ve alkollü içkiler üzerindeki yüksek vergilerin tüketicileri sahte veya kaçak alkollü içki tüketmeye yönelttiğini ifade eden Koç, bu durumun ölümlere, kalıcı sıkıntılara veya hastalıklara yol açtığını söyledi.

Alkol ve alkollü içki üretiminin uzmanlık isteyen bir kimyasal proses (süreç) olduğunu vurgulayan Koç, alkolün mutlaka kimya mühendisleri kontrolünde, endüstriyel şartlarda, resmi otoritelerden izin alınarak yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bu koşullarda yapılmadığında vakaların son bulması veya en aza indirilmesinin mümkün olmadığını da ekledi.

"METİL ALKOL İLE ÜRETİLMİŞ İÇKİYİ TÜKETEN KİŞİ FARK EDEMEZ"

Ayrıca, alkollü içkilerin ana hammaddesi etil alkol yerine daha ucuz ve ulaşılması daha kolay olan metil alkol kullanıldığı kamuoyu tarafından biliniyor. Etil alkol; şeker ve nişasta içeren maddelerin alkol fermantasyonu ve takiben damıtma işlemleri ile üretilen renksiz, berrak, kendine has kokusu olan ve kaynama noktası 78,3 derece olan bir madde olduğunu söyleyen Koç, “Metil alkol ise endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz. İçilmesi ile oksitlenerek vücutta formik asit ve formaldehite dönüşür. Bunlar vücut içerisinde hasara yol açan maddelerdir. Metil alkol ile üretilmiş bir içkiyi tüketen kişinin bunun farkına varması neredeyse imkânsızdır. İçerisindeki metil alkol oranı yüksek bir alkolle ya da tamamen metil alkolle üretilmiş içkiyi kullanan kişinin önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir” diye konuştu.

"YÜKSEK VERGİ VATANDAŞI ÖLDÜRÜYOR"

Alkollü içki tüketimini azaltmak için vergileri arttırmanın çözüm olmadığını ifade eden Koç, bu yöntemin birçok ülkede denenmesine rağmen sonuç alınamadığını söyledi. Vergileri arttırmak, halkı kaçak ve sahte alkollü içki tüketmeye ittiğini ifade eden Koç, “Bu kadar yüksek vergi oranı halkımızı alkollü içkilere erişilemez kılıyor. Bu durum devam ettiği sürece alkollü içki içmeyi tercih eden insanlar başka yollardan içkiye erişecektir. İnsanlar kontrolsüz ve sağlıksız koşullarda bu alkollü içkiye erişme noktasında olacaklar. Bu noktada en büyük risk ölüm riskidir. İkincil risk uzun vadeli kronik etkilenme. Kısacası bu kadar yüksek vergi vatandaşı öldürüyor. Kaçak içki üretimini engellemek Tarım ve Orman Bakanlığının sıkı denetimleri ile mümkündür” dedi.

"KAÇAK VE SAHTE ALKOL RİSKLİ VE TEHLİKELİDİR"

Sahte alkollü içki ve kaçak içkinin birbirinden farklı iki konu olduğunun altını çizen Koç, evlerde basit damıtma usulüyle yapılan alkollü içeceklerin kaçak içki statüsüne girdiğini söyledi. Koç, “Sahte içki denildiğinde; piyasada bulunan bir markayı ambalajı ile taklit edip, haksız kazanç sağlamaktır. Yani şişesi, kapağı, etiketi ve büyük oranda tadının taklidi yapılmaktadır. Her iki yöntem de oldukça riskli ve tehlikelidir. Türkiye’de distile alkolle izinsiz, ruhsatsız içki yapımı yasaktır. Evlerde kendi ürettiğiniz ürünü kullanarak 350 litreye kadar şarap yapabilirsiniz fakat distile alkollü içkileri ilgili kurumlardan izin almadan asla üretemezsiniz. Bu mevzuat rakının yanı sıra votka, konyak gibi içkileri de kapsamaktadır. Evinizde üzümden veya başka bir şekerli meyveden damıtma yaparak elde edilen alkol ile rakı yapılabilir ama bu da kaçak üretime girer” diye ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Adana Tabip Odası aşılama uyarısında bulundu

SONRAKİ HABER

Avrupa Komisyonu'ndan Novavax aşısına onay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa