21 Aralık 2021 08:06

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlanmış oldu

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında gündemi değerlendiriyor, yeni açıklanan finans kararlarına değinen Sancar, "Faizleri dolaylı olarak artırmış oldular" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı finans kararlarına ilişkin konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlanmış oldu, bunun adı tam da mandacılıktır" diye konuştu.

Sancar'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Türk Lirası’ndaki mevduatındaki faize bakmadan dövizdeki artışı mevduat sahiplerine verecekler. Yani aslında faizleri dolaylı olarak artırmış oldular. Ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlanmış oldu, bunun adı tam da mandacılıktır.

Para sahipleri doların her yükselişinde servetlerine servet katacaklar, bu kaynak nereden gelecek asıl mesele bu. Kurdaki artışların maliyetini, faturasını kim ödeyecek? Biliyorsunuz çeşitli açıklamalar yapıyor Erdoğan, kâh nasstan dem vuruyor kâh kendi yarattığı ekonomi doktrininden...

Nass faizi haram kılmış güya, oysa asıl amaç bu değil. Asıl amacın inanca uygun davranış olmadığı da ortada. Çünkü nass faizi yasaklıyor ve haram kılıyorsa bütün alanlarda en başta devletin alacaklarında faizi sıfırlamanız gerekiyor. Ama öyle yapmıyorlar. Dolayısıyla burada da yine halkın dini inançlarını istismara yönelik yalan manevrası olduğunu açıkça görüyoruz.

Türkiye’de inançlara bu şekilde bir saldırıyı HDP olarak her yerde ifşa edeceğiz, kabul etmiyoruz. Bu düzenin gerçek yüzünü açığa çıkarmayı sürdüreceğiz.

Dövize bağlı garanti nasıl işleyecek? Dün Ziraat Bankası’nın genel müdürü bunun Hazine’den karşılanacağını söylüyor. Doğru diyor, eğer bir kaynak yaratılacaksa bunun şimdi tek adresi Hazine’dir. Hazine nedir, halkın vergilerinin bulunduğu yerdir. Hazine halkın kaynaklarının toplamıdır. Bundan önce Merkez Bankası’nın kaynaklarını bu politikaları uğruna bir avuç yandaşa peşkeş çektiler. 128 milyar dolar bu şekilde buharlaşıp gitti" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sarıkaya'nın tokat attığı gazeteci: Fatma Şahin de bizi azarladı

SONRAKİ HABER

"Ağız ve diş sağlığı tedavisi için randevu almak zorlaştı, vatandaşlar özel kliniklere yöneliyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa