21 Aralık 2021 08:32

"Ağız ve diş sağlığı tedavisi için randevu almak zorlaştı, vatandaşlar özel kliniklere yöneliyor"

Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, ağız ve diş sağlığı tedavisi için MHRS'den randevu almanın zorlaştığına, yurttaşların özel kliniklere yöneldiğine dikkat çekti.

Fotoğraf: Gamze Burcu Gül'ün kişisel arşivi

Paylaş

Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve artan tıbbi malzeme fiyatlarına ilişkin açıklamada bulundu. Diş hekimlerinin MHRS’den randevu alan hastalar dışında ayaktan gelen hastalara yetişemediğini belirten Gül, “Bu dönemde kamu ağız diş sağlığı hastaneleri ve merkezlerinde muayene için randevu alınabilse de tedavi için randevu almak çok zorlaştı. Kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alamayan vatandaşlar özel kliniklere yöneliyor” dedi

Yapılan açıklamada Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, Kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle MHRS ile ADSM’lerden randevu alamayan yurttaşların, doğrudan bu hastanelere ve merkezlere giderek sağlık hizmeti almaya çalıştığını aktardı. Diş hekimlerinin MHRS’den randevu alan hastalar dışında ayaktan gelen hastalara yetişemediğini belirten Gül, “Ayrıca 2020 yılının mart ayından beri filyasyon, diş hekimleri üzerinden yürütülüyor. Kamuda çalışan diş hekimleri, meslek tanımları dışında filyasyon uygulamasında görevli. Son aylarda azalsa da birçok meslektaşımız hâlâ bu temaslı takibi uygulamasında ve asıl görev yeri olan hastanelere dönmüş değil. Buna bağlı olarak hastanelerde azalan hekim sayısı ve artan iş yükü ile yüksek enfeksiyon riski altında ağız diş sağlığı hizmeti verilmeye çalışılıyor. Çalışma ortamları hala tam olarak pandemi koşullarına uygun şekilde düzenlenmedi” dedi.

HASTA SAYISI ARTIYOR, TEDAVİ İHTİYACINA YANIT ZORLAŞIYOR

Diş tedavilerinin 15-20 dakika arayla hasta randevusu verilmesi kabul edilebilir olmadığı ifade edilen açıklamada, “Üstelik eskiye nazaran çok daha fazla önlem alınması gerekiyor, muayene ve tedavi prosedürlerindeki değişiklikler nedeniyle muayene ve tedavi süreleri uzuyor. Randevu almadan gelen hastalar, randevu alan hastalardan fazla ve düzensiz. Bu artan hasta sayısı ve tedavi ihtiyacına yanıt vermenin imkansızlığı da her zaman dile getirdiğimiz diğer etkenlerle birlikte şiddet vakalarını arttırıyor. Vatandaşların muayene için MHRS üzerinden randevu alamamalarının en önemli nedeni kışkırtılmış sağlık talebi ile emeğimizin değersizleştirilmesi, olumsuz çalışma koşulları, performans baskısı, bitmeyen sağlıkta şiddete bağlı olarak artan hekim istifaları ve kamudan emekli olanların sayısının 10 bine yaklaşması. Pandemi sürecinde kamu hastanelerinde oluşan doktor açığına, bununla birlikte pandemi sonrasında artan hasta akışına karşın yeterli atama da yapılmıyor. Bu dönemde kamu ağız diş sağlığı hastaneleri ve merkezlerinde muayene için randevu alınabilse de tedavi için randevu almak çok zorlaştı. Kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alamayan vatandaşlar özel kliniklere yöneliyor” dedi.

Özel kliniklerin ilaç ve sarf malzeme temininde son zamanlarda sıkıntılar yaşadığını söyleyen Gül, “Şu anda diş hekimliği tedavileri için gereken en temel ilaç ihtiyaçlarımızdan biri olan anestezik solüsyonları bile tedarik edemiyoruz. Eczanelerde, ecza depolarında, rutin kullandığımız anestezik solüsyonlar yok. Malzeme tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle, yeterince stok yapamamış diş klinikleri hizmet vermekte zorlanacak hale gelebilir. Sıkça yapılan, acil ve temel tedavilerde kullandığımız ilaçlara, malzemelere de yine yüzde 100 oranında zam geldi, ancak ucuz ve kalitesinden emin olamadığımız ürünleri kullanamayacağımız gibi, tedavi ücretlerini de bu oranda yükseltmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Halkın sağlık hakkına erişiminin önündeki en büyük engelin, mevcut ekonomik durum olduğunu belirten Gül, “İçinde bulunduğumuz koşullarda sağlık hizmeti almaya çalışan da, sunmaya çalışan da bu yıkıcı etkiyi iliklerine kadar hissediyor. Toplumun tüm kesimlerini etkileyen ve günden güne derinleşen ekonomik ve sosyal krizle ilgili bir an önce önlem alınıp, bu kötü gidişata 'dur' denmeli” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlanmış oldu

SONRAKİ HABER

TGC Muharrem Sarıkaya’yı Onur Kuruluna sevk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa