Şişecam işçileri: Bu taslak cam işçisinin kaybını karşılamıyor
Şişecam işçileri, iğneden iğliğe gelen zamlar karşısında, Kristal-İş’in son halini verdiği taslağın kayıplarını bile karşılamadığını ifade ederek taslağın yenilenmesini istiyor.
Fotoğraf: Şişecam Basın Bülteni
Şişecam’dan bir grup işçi
Eskişehir
Değerli Evrensel okurları, emek dostları, cama can katan Kristal-İş’in mücadeleci üyeleri...
Bizler ülkemizde faaliyet gösteren Şişecam’ın Eskişehir’deki fabrikalarında çalışan cam işçileriyiz.
Bu yazıyı yazmak zorunda kalmamızın nedeni, iktidara geldiklerinden bu yana defalarca cam işçilerinin mücadelesini engelleyen siyasi iktidarın, antidemokratik kararları ile grevlerimizi yasaklaması sonucu masada önümüze konulan TİS’i imzalamak zorunda kalmamızı hatırlatmak ve ülkemizin içinde bulunduğu buhran günlerinde yeni bir toplu iş sözleşmesi öncesi hem kendi özelimizde hem de birer yurttaş olarak genelde yaşadığımız sıkıntıları sizlere ve sendika yetkililerimize sesimizi duyurabilmek içindir.
Son yıllarda grev yasakları öyle bir raddeye geldi ki, greve çıkmaya fırsat vermeden yasaklanması durumuna düştü. Sayın Cumhurbaşkanımız emekçilere zulüm olan işverenlere düğün bayram olan bu kararları ile sermayedarlara hitap ederken bununla övünmeyi de ihmal etmedi.
16 Aralık 2021 tarihinde açıklanan 4 bin 253 TL’lik asgari toplumun bir kesimi tarafından sevinçle karşılanmış olsa da temel gıda ürünlerine gelen zamları bizler biliyor ve iliklerimize kadar hissediyoruz. Döviz artışından kaynaklı alım gücünün düşmesi, çarşı pazarda vatandaşın belini kırdığı aşikardır. Döviz kurunun yükselmesi, hemen her gün petrol ürünlerine zam gelmesinin iğneden ipliğe zam demek olduğunu gayet iyi görüyoruz.
Asgari ücretin yüzde 50 artması oransal olarak iyi gibi gözükse de yeterli değildir. Önümüzdeki aylarda, asgari ücret artışını takip edecek zam silsilesi ile alım gücümüzden neler kaybettiğimizi anlamak bir ya da iki ayımızı alacaktır. Bu zammın hesabını önce dolar ile yaparak örneklemek isteriz:
BİZLER MÜTEAHHİD DEĞİLİZ Kİ DOLARLA İŞ YAPALIM
1 Ocak 2021’de asgari ücret 384 doları iken, yeni asgari ücret açıklanmadan önce 182 dolara kadar gerilemişti. Kısacası 202 dolar tutarında Türk liramızın değeri düşmüş, emeğimiz de o kadar ucuzlamıştı. Yüzde 50 artışa rağmen yeni asgari ücret bugünkü kur (yazı yazıldığında 18 TL) üzerinden 236 dolar civarındaydı. Dün öğlen saatlerinde ise 315 dolar seviyesinde oldu. Yine 1 Ocak 2021’den daha az.
Asgari ücretten alınmayacağı söylenen vergi aldatmacası da cabasıdır. Bu somut rakamlara bakıldığında bile bu asgari ücretin alım gücünün ne kadar düşük ve yetersiz olduğunu anlamaktayız. Bu hesabı yapınca bizlere; “Siz dolarla mı maaş alıyorsunuz?” diye soruyorlar. Elbette hayır. Bizler siyasi iktidarın yandaş müteahhidi değiliz ki dolarla maaş alalım.
Bizler bu ülkede milli sermaye ile kurulmuş ve milli sermayemize katma değer katmaya çalışan alın terimizi satarak çoluk çocuğumuzun geçimini sağlayan cam işçileriyiz.
Eğer birazcık araştırılır ve çarşı pazar gezilir ise bu ülke vatandaşlarının alım gücünün nasıl eridiğini ispat etmek için döviz kuru dışında birçok örnek olduğunu da herkes çok iyi bilir.
Bu ülkenin sanayi çarklarını döndürenler olarak diyoruz ki ülkemizi ve yurttaşlarımızı düşürdüğünüz bu durumun hesabı vereceksiniz. Sandıkta hep birlikte helalleşip hesaplaşacağız.
BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI
Bu açıklamayı yapmamızın bir diğer sebebi ise 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle başlayacak olan, ülkemiz genelinde 6 bine yakın cam işçisinin ve ailelerinin ekonomik, sosyal geleceğini belirleyecek Şişecam işvereni ile üyesi bulunduğumuz Kristal-İş sendikamız arasında yapılacak toplu iş sözleşmesi üzerinedir.
Geçtiğimiz ekim ayı içerisinde 6 farklı bölgede cam işçileri olarak toplu iş sözleşmesinde taleplerimizi belirlemek maksadıyla toplantılar gerçekleştirdik. Kasım ayı içerisinde de sendikamız yöneticilerinin yaptığı toplantı sonrasında bu bölgelerde yapılan çalışmalar birleştirildi ve tek metin haline getirildi. Fakat yapılan bu son toplantının şekli ve orada alınan kararlar cam işçilerinin büyük bir bölümü tatmin etmemiş içine sinmemiştir.
6 bölgeden giden taslakların en düşük zam talebinin 14 TL ve en yüksek talebin 25 TL olması, tabanda bunun ortalaması alınır beklentisini yaratmıştı. Taslakların sadece merkez yöneticileri ve şube başkanlarının oturumunda teke indirilmesi, tabanın, temsilcilerinin görüşlerinin göz ardı edilmesi, fikirlerinin bile sorulmaması, şubelerin taslakları hayali görünüp değerlendirmeye alınmaması hem Kristal-İş Genel Merkez yönetimi, hem şube başkanları hakkında ciddi şüpheler uyandırmaktadır. Gerek sosyal medyadan gerekse sendikacıların yüzlerine şifahen dile getirdiğimiz, “Temsilciler meclisi toplantıları video kaydına alınsın ya da canlı yayınlansın” şeklindeki taleplerimiz maalesef karşılık bulmamış, orada olan biten cam işçileri ile paylaşılmamıştır. Bu uygulama sendikamızın öteden beri gelen gelenek ve yapısına yakışmamaktadır.
TASLAK YENİLENMELİ
Taslak belirlendikten sonra, bölgelerine dönüş yapan şube başkanlarının tabana tatmin edici açıklamalar yapmaması ve taslağı kabul ettiğini açıklaması, konuyu kapatmaya çalışması ayrıca bir muammadır.
Ayrıca taslakların yapıldığı tarihten bugüne ülkede yaşanan ekonomik koşullar gereği önce bağlı bulunduğumuz Kristal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı ve yönetim kuruluna, diğer şube yöneticisi üyesi arkadaşlarımıza, sonra da sendikamız Genel Merkez Yönetim Kurulumuza buradan seslenmek istiyoruz. Hâlâ vakit varken hiçbir şey için geç kalmış sayılmayız. Bir an evvel sendikamız genel temsilciler meclisi tekrar toplanmalı ve ülkenin ekonomik gerçekleri ile örtüşen cam işçilerini refah seviyesine çekebilecek şekilde bu taslak revize edilmelidir.
Ekim ayında 6 bölgede yapılan çalışmalar içerisinde Eskişehir bölgemizdeki cam işçilerinin yaptığı çalışma her ne kadar o gün için “Bu bir seçim taslağıdır gerçeklerden uzak bir çalışmadır” diye eleştirilmiş olsa da bugün geldiğimiz ekonomik koşullar göz önüne alındığında hiç de öyle olmadığı gayet iyi anlaşılmaktadır. Eskişehir bölgesi işçilerinin o günlerden bu günleri görerek talep ettiği ilk 6 ay için saat ücretlerine (kök ücret) zam 25 TL olarak yenilenmelidir.
Sözleşme şekli mutlaka ve mutlaka 6’şar aylık dilimlerde son bulmalıdır. Sosyal haklarımız için yüzde 100 arttırılmalı şeklinde yenilenmelidir. Yeni asgari ücret rakamlarına göre Şişecam çalışanlarının büyük bir kısmı toplu sözleşme başlamadan asgari ücretin altında kalmıştır. Yeni asgari ücret 10 yıllık bir cam işçisinin saat ücretini geçmiştir. Gençliğini ve ömrünü bu şirkette geçirmiş deneyimli işçi arkadaşlarımız için, önünde uzun çalışma yılı olan genç işçi arkadaşlarımızın da desteklediği kıdem yılı zammı mutlaka taslağımızda yer almalıdır. Bunun karşılığı da yine Eskişehir bölgemiz işçilerinin ta 2018 yılı taslak çalışmasında dile getirip teklif ettiği gibi her yıl için 0.30 kuruş olarak yer almasından geçiyor.
Cama can katan cam işçileri olarak hepimizi saygı ve sevgi ile selamlıyoruz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Yaşasın üyesi olmaktan onur duyduğumuz sendikamız Kristal-İş...