DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: "Zengine değil, halka; sermayeye değil, emekçiye kaynak ayrılsın"
Erdoğan'ın "Kur korumalı TL vadeli mevduat" hamlesini değerlendiren DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu "Zengine değil, halka; sermayeye değil, emekçiye kaynak ayrılsın" dedi.
Arzu Çerkezoğlu | Fotoğraf: MA
Hükümetin "kur garantili mevduat” uygulamasının kamu kaynaklarının heba edilmesi anlamına geldiğini belirten DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "İşçi sınıfının, yoksulun, halkın cebinden alıp zengine vermektir. Daha çok eşitsizlik, yoksulluk demektir. Zengine değil, halka; sermayeye değil, emekçiye kaynak ayrılsın" dedi. Çerkezoğlu, asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranının yüzde 10'a indirilmesi, elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamların geri alınması, faturaların vergi ve kesintiden muaf tutulması, gıda ürünlerinde ve temel tüketim mallarında KDV'nin sıfırlanması, emekli aylıklarının asgari ücret düzeyine çıkarılması, maaş ve ücretlerin asgari ücret artış oranı kadar artırılması ve EYT'lilerin emeklilik haklarının verilmesi taleplerini dile getirdi.
"YOKSULDAN ALIP ZENGİNE VERECEKLER!"
Ekonomideki son gelişmelere dair DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu'nun açıklama yayımladı.
Çerkezoğlu, asgari ücretin en az 5200 lira net olması talebini dile getirdiklerini, artan hayat pahalılığı nedeniyle açıklanan asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını ifade etti. Tüm ücretlerin/maaşların asgari ücret kadar tutarının vergi dışı kalması talebi konusunda adım atılmasının DİSK'li işçilerin de payının olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, ancak vergideki adaletsiz düzenin devam ettiğini belirtti. "Az kazanandan çok, çok kazanandan az vergi” alındığını, tüketimden alınan dolaylı vergilerin hala vergi hasılatının büyük bir bölümünü oluşturduğunu ve 2022 yılı için yapılan gelir vergisi tarife değişikliğinin tatmin edici olmaktan uzak olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, bu vergilerin pandemi ve kriz koşullarında dahi en ağır bedeli ödeyen milyonlarca işçi, emekçi, emekli, işsiz, dar gelirli için değil sermaye ve servet sahipleri için kullanıldığını belirtti.
ZENGİNE KAYNAK AKTARIMI
Çerkezoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Aralık 2021'de açıkladığı "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” hamlesini şöyle değerlendirdi:
"Bu yöntemle TL vadeli hesapları dövize endekslenmiş olacaktır. Kur değişimi ile faiz arasındaki fark ise Hazine'den karşılanacaktır. Hazine demek halkın cebi demektir, halkın kaynakları demektir. Emekçiler tasarruf yapmak bir yana borçla yaşamaya çalışmaktadır. 3 ay ve üzeri vadeli mevduat hesabı açabilecek olanlar oldukça sınırlıdır. Üstelik büyük miktarlar söz konusu olduğunda bu sayı daha da düşmekte, birkaç yüz bin kişi ile ifade edilmektedir. Bu yolla halkın vergileri zenginlere aktarılacaktır. AKP iktidarı bir süredir, "düşük faiz” politikası adı altında bankaları enflasyonun çok altında bir faiz oranı ile fonlarken onlardan yüksek faizle borçlanmaktadır. Ancak bu da yetmemiş, fakirden alıp zengine veren bu ekonomi politikası "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” macerasıyla daha da pervasızlaşmaktadır. Pandemide vatandaşa en cimri davranan, halka en az gelir desteği sunan ülkelerden biri olan Türkiye'de, ekonomik sorunlar derinleşirken de birkaç yüz bin servet ve sermaye sahibini zengini daha da zengin edecek yeni bir kaynak aktarma yolu devreye sokulmuştur. Bu oldukça sert bir sınıfsal saldırı, kapitalizmin en vahşi uygulamalarından biridir.
"Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” düzenlemesi ülkenin geleceğini ipotek altına alan bir maceradır. Döviz kurunun ne kadar yükseleceği, bu
mevduatların toplam faturası belirsizdir. Türkiye'nin 80 milyon yurttaşı, sayısı birkaç yüz bin olan zenginlere borçlandırılmaktadır. "Ekonomik
kurtuluş savaşı” sloganları atılırken ülkenin geleceği dolara avroya endekslenmiştir."
TALEPLER
Ülke kaynaklarının halk için kullanılması çağrısı yapan Çerkezoğlu şu talepleri dile getirdi:
- İşçilerin vergi yükü azaltılsın: Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı yüzde 10'a indirilsin. 2022 yılı için yapılan gelir vergisi tarife değişikliği tatmin edici olmaktan uzaktır. Vergiye esas tarife dilimleri en az asgari ücret artış oranında artırılsın.
- Faturalar hafifletilsin: Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına son 3 ayda yapılan tüm zamlar geri alınsın. Faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
- Gıda ucuzlasın: Tüm gıda ürünlerinde ve temel tüketim mallarında KDV sıfırlansın.
- Emekli aylıkları asgari ücret düzeyine çıkarılsın
- Tüm maaş ve ücretler asgari ücret artış oranı kadar artırılsın.
- Emeklilikte Yaşa Takılanların emeklilik hakkı verilsin.
Çerkezoğlu, halkın beklentisinin az sayıdaki servet ve sermaye sahibinin döviz gelirlerini ve faiz gelirlerini güvence altına alması olmadığını ifade ederek "Halkın devletten beklentisi, kendi yaşamını, geçimini güvence altına almasıdır. Kimse ama kimse "kaynak yok” diye halkın aklıyla dalga geçmesin, istendiğinde kaynak bulunduğunu biliyoruz! Bizler işçi sınıfının ve halkın geçim kavgasını her alanda büyütmeye, meydanlarda, sokaklarda, işyerlerinde haykırmaya devam edeceğiz: Zengine değil emekçiye kaynak! Sosyal devlet, sosyal adalet! Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza!" dedi. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)