Türk Musikisi’nin büyük imzalarından: Alâeddin Yavaşca
Birçok müzik insanının Türk Musikisi’nin “büyük imzalarından” diye nitelendirdiği Alâeddin Yavaşça’nın en büyük özelliği Türk Musikisi meşk zincirinin yaşayan son halkalarından biri olmasıydı.
Fotoğraf: Yakup Çabuk/AA
Ahmet Emre
Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, 95 yaşında hayatını kaybetti.
TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaş, usta sanatçının vefatını sosyal medya hesabından, "Sanatkar, icracı, bestekar Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, bugün hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin" ifadeleriyle duyurdu.
1 Mart 1926 yılında Kilis doğumlu Türk Musikisi’nin ünlü bestekâr ve yorumcularından ve Devlet Sanatçısı olan Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, 8 yaşındayken müzik eğitimin başlamıştır. Yavaşça, Saadeddin Kaynak, Münir Nureddin Selçuk, Hüseyin Sadeddin Arel, Mesud Cemil, Dede Süleyman Erguner ve bir çok üstatla müzik çalışmıştır.
1950 yılında açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosunda solist icracı olmuş, aynı kurumda danışma, denetleme ve repertuar kurullarında üyelik ve başkanlık görevleri yapmıştır. Koro Yöneticiliği (Klasik Türk Musikisi Erkekler Korosu ve Beraber Şarkılar) Türkiye Radyolarına alınan stajyerlere öğreticilik, yetiştiricilik sanat hayatında gerçekleştirdiği görevlerdendir.
Bestekâr olarak Alaeddin Yavaşca'nın beste, semai, kar-ı natık, şarkı, peşrev, saz semai, methal, etüd saz eserlerinin yanında, marş, divan, çocuk şarkıları, mevlevi ayini ve ilahi formunda eserler vermiş, “Türk Musikisi'nde Kompozisyon ve Beste Biçimleri” ve “Devlet Sanatçısı Alaeddin Yavaşca Besteleri I” adlı iki kitap yazmıştır. Aynı zamanda Kök, Musiki Mecmuası, Mızrap, Musiki ve Nota Mecmuası isimli dergilerde müzik ile ilgili yazıları yayınlanmıştır.
Doktor, bestekâr, yönetici, yazar vasıflarının yanı sıra devlete bağlı ilk Türk Müziği Konservatuarı olan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın kurucularındandır. 1976'dan itibaren bu kurumun yönetim kurulunda ve öğretim kadrosunda görev alarak, özellikle verdiği repertuar dersleriyle öğrenciler yetiştirmiştir.
Birçok müzik insanın Türk Musikisi’nin “büyük imzalarından” diye nitelendirdiği Alâeddin Yavaşça’nın en büyük özelliği Türk Musikisi meşk zincirinin yaşayan son halkalarından biri olmasıydı.
Aynı zamanda bir tıp doktoru olan Profesör Dr. Alâeddin Yavaşca, kadın doğum uzmanı olarak çalışmış, başhekimlik görevine kadar yükselmişti.