23 Aralık 2021 11:34
/
Güncelleme: 23:29

EMEP: Irkçı söylemlerden derhal vazgeçilmeli

3 Suriyeli işçinin katledilmesine ilişkin açıklama yapan EMEP, olayın üzerini örtenlerin açığa çıkarılması gerektğini belirterek, "Bir arada yaşamın koşulları sağlanmalıdır" dedi.

EMEP: Irkçı söylemlerden derhal vazgeçilmeli

Fotoğraf: Deysem Siti

Emek Partisi Genel Merkezi, izmir'in Güzelbahçe ilçesinde 3 Suriyeli genç işçinin, bir saldırgan tarafından yakılarak katledilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Olayın ırkçı saikler ile işlendiği hatırlatıla açıklamada "16 Kasım tarihinde gerçekleşen olayın üzeri örtülerek kamuoyundan saklanması, yaşanan cinayetlerin göçmen düşmanlığının bir sonucu olduğunun da üzerinin örtülmesi demektir" ifadeleri kullanıldı.

Savaştan kaçarak, hayatlarını kurtarmak için göçen milyonlarca Suriyelinin Türkiye’de hayatta kalabilmek için kötü koşullarda ucuza ve uzun çalışma saatleri içerisinde, barınma hakkı olmadan yaşamak zorunda kaldığına işaret edilen açıklamada. Çalıştıkları inşaatın içerisinde bir barakada yaşayan 3 Suriyeli işçiyi öldüren kişinin "temizlik operasyonu” ifadeleri hatırlatıldı. Saldırganın akli dengesinin bozuk olduğu söylemlerinin yaşanan olayın vahametini ortadan kaldırmak üzerine kullanılmaması gerektiği belirtildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

" 'DIŞ GÜÇLER' SÖYLEMİ CİNAYETİN ANA SEBEPLERİNDEN BİRİ"

"İktidar, muhalefet ve medya üçgeninde örülen ırkçılık bu cinayetin yaşanmasının ana nedenlerinden biridir. Ülkede yaşanan ekonomik darboğaz ve yaşam koşullarının giderek zorlaşmasını “dış güçlere” ve ülkede mültecilerin yaşamasına bağlayan siyaset odakları toplumun içerisine nefret tohumu ekmektedir. 3 genç işçinin hayatta kalmak için en ağır koşullarda yaşadığı Türkiye’de, mültecilerin rahat içerisinde bedavaya yaşadığını ifade eden siyasiler dolaylı olarak bu tür cinayetlere alan açmaktadır.

Yaşananlar münferit bir olay gibi ele alınmamalıdır. Bugün yaşamlarına kastedilenler toplumun en kırılgan kesimi olan mülteciler olabilir. Bugün mültecilere yönelmiş olan nefret aynı zamanda bütün ötekileştirilen toplulukları da tehlikeye atmaktadır.

"OLAYIN ÜZERİNİ ÖRTENLER ORTAYA ÇIKARILMALI"

Yerli mülteci ayrımı yapmadan bu ülkede yaşayan herkesin can güvenliğinin sağlanması bir zorunluluktur. Hükümetin çarpık göç politikası ve burjuva muhalefetin ayrımcı dili, göçmen ve yerli işçi emekçilerin birbirlerine düşmanlaşmasına neden olmaktadır. Bu düşmanlığı yükseltenler, yaşananların münferit olmayacağını, ırkçı saldırıların gün geçtikçe artacağını bilmelidirler.

Suriyeli 3 işçinin hayatını kaybettiği bu olay ivedilikle aydınlatılmalıdır. 1 ay önce yaşanan bu olayın üzerini örtenler açığa çıkarılmalı, olayın katili ve cinayete yol verenler yargı önüne çıkarılmalıdır. Nefret suçlarına ağır cezalar verilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Türkiye’yi “göçmenlerin bekleme odasına” dönüştüren geri kabul anlaşması derhal iptal edilmelidir. Mültecilerin hakları tesis edilerek bir arada yaşamın koşulları sağlanmalıdır."

(HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yasak çuvala sığmıyor

Yasak çuvala sığmıyor

KAMUAR’ın hesaplamalarına göre son bir yılda meyve fiyatları yüzde 154.5, sebze fiyatları yüzde 116.5, gıda fiyatları ortalama yüzde 70 arttı. Hane halkının bir yıl sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 59’u, işçilerinki ise yüzde 62’yi aştı. Emekçiler için bıçak kemikte! Yasak, tutuklama, işten atma tehdidi işçilerin harekete geçmesini durduramıyor.

Has Çuval 37 ülkeye ihracat yapıyor.

İstanbul Sanayi Odası nın ikinci en büyük 500 listesinde.

Has Çuval'ın iki fabrikasında 600 işçi fiili greve katıldı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan: Dünya bir imtihan yeridir, ekonomik zorluklar gelip geçer.

Evrensel'i Takip Et