‘Forkliftlerde işaretçi personel olmalı’
İşçi Asiye Önal’ın forkliftin altında kalarak hayatını kaybetmesinin ardından, Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı forkliftlerde işaretçi yardımcı personel olması gerektiğine dikkat çekti.
Fotoğraf: Freepik
Hilal TOK
İstanbul
Tekirdağ’ın Saray ilçesinde tekstil fabrikasında manevra yapan forkliftin altında kalarak can veren 52 yaşındaki Asiye Önal’ın ölümüne işçiler tepkili. Fabrikada çalışan işçi kadınlardan biri, “Forklift geri geri gidiyor, Asiye ablanın da sırtı dönük, altında kalınca işçiler çıkarıyor” diyerek olay anını anlattı. Ardından forklift sürücüsünün yanında yedek personel olması gerektiğine de dikkat çeken işçi kadın, “Yedek personel olmalıydı yanında. Arkayı görebilmesi geleni gideni görebilmesi, uyarı yapabilmesi için” dedi. Aynı fabrikada daha öncede iş cinayetinin gerçekleştiğini, üzerine malzeme düştüğü için bir işçinin can verdiğini söyleyen işçi, fabrikadaki işçilerin de böyle bir ihmalden dolayı bu iş cinayetine tepkili olduğunu dile getirdi.
İŞARETÇİ YARDIMCI PERSONEL ŞART!
Yükleri kaldırma ve taşımada, kullanım kolaylığı sağlayan forkliftlerin kullanımında güvenliğin ihmal edilmesi sonucu her yıl onlarca işçi hayatını kaybediyor. HSE (operatör eğitimi ve güvenli kullanım, onaylı uygulama kuralları) verilerine göre forklift kazaları işyerlerinde meydana gelen tüm ulaşım kazalarının dörtte bire yakın kısmını teşkil ediyor. Bunun en önemli sebeplerinin başında işaretçi yardımcı personelin olmaması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı şöyle devam ediyor: “Forklift kazaları genel itibariyle devrilen bir cismin altında kalarak yaralanma, motorlu taşıtın devrilmesi sonucu yaralanma, hareket eden cisimlere çarpma, hareket eden cisimlerin arasına sıkışma ve motorlu taşıtın insana çarpması gibi başlıklar altında kendisine yer bulmuştur. En fazla gerçekleşen kazalar forkliftlerin manevrası sırasında, üretimde bulunan işçilere çarpması veya ezmesi ya da forkliftlerin devrilmesi şeklinde gerçekleşiyor. Özellikle bu gibi iş makinelerinde manevra sırasında onlara yardımcı olacak bir işaretçi yardımcı personele ihtiyaç var. İşaretçi yardımcı personel; iş yeri içinde uygun manevralar yapmasını sağlıyor forkliftin. Bu araçlar normal araçlar, otomobiller gibi geri görüşü olan, dikiz aynasından bakınca arkası görülen araçlar değil. Çalıştığı alanda birçok kör noktası da bulunabiliyor. Bu bakımdan; hem ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartlarının yönetmeliği uyarınca hem de pek çok yönetmelikteki uyarılara göre forkliftlerin muhakkak yardımcı personel yardımıyla kullanılması gerekiyor. Kavşaklarda, köşelerde, diğer çalışanların bulunduğu ortamlarda, forkliftlerin durdurulması ve çalışanların korna ile uyarılması gerekiyor.”
İHMALİN NEDENİ DAHA AZ MALİYET
Forklift kullanan çalışanların da mutlak suretle yetkili ve sertifikalı olması gerektiğine dikkat çeken Gürcanlı, “Manevra sırasında forkliftlerin çevredeki işçilere çarpması kazalarıyla çok sık karşılaşıyoruz. Bir de forkliftler yayalar ile aynı ortamda çalışıyor, görüş alanı dışında kör noktalar çok fazla olabiliyor. Çok yoğun bir yük taşıma indirme yapılan bir iş yeri ise tek işi işaretçilik olan işaretçi personel muhakkak gereklidir. Ama çok yük taşıma indirme yoksa, mevcut çalışanlardan bir işçinin işaretçi eğitimi alması ve taşıma, indirme, manevra sırasında bulunması gerekir” diye konuştu.
İşaretçi yardımcı personelin pek çok işyerinde olmadığına dikkat çeken Gürcanlı, “Büyük fabrikalarda yalnızca bir işaretçi personel bulundurmamanın anlamı tamamıyla maliyetten kısmak anlamına geliyor” dedi.