25 Aralık 2021 08:48

Valilik yasağına rağmen yüzlerce kişi Maraş'ta: Hesap soracağız

Maraş Katliamı’nın 43'üncü yıldönümünde, Valilik yasağına karşı yüzlerce kişi yürüdü, "Maraş'ın hesabını soracağız" dedildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Alevi örgütleri, 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında resmi açıklamalara göre 120 kişinin katledildiği, 100'ün üzerinde kişinin de yaralandığı, 200'ün üzerinde evin yakıldığı ve 100'e yakın işyerinin tahrip edildiği Maraş Katliamı’nın 43’üncü yıldönümü nedeniyle kitlesel anma yaptı. Katliamın yaşandığı Maraş’ın merkez Yörük Selim Mahallesi’nde bulunan Erenler Cemevi’nde yapılan anma programına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Musa Kulu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Zeynel Özen, Kemal Bülbül, HDP Parti Meclisi üyesi Nesimi Aday'ın yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Anmanın yapıldığı Yörük Selim Mahallesi anmaya saatler kala polis tarafından ablukaya alındı. Anmaya katılanlar 3 farklı polis kontrol noktasından geçtikten sonra Erenler Cemevi'ne ulaşabildi.

Anma Maraş Valiliği'nin "Kamu düzeni" gerekçesiyle yasaklanma kararına karşı Erenler Cemevi'nin bulunduğu sokakta yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşle başladı. Yürüyüşte sık sık "Maraş'ı unutma unutturma", "Maraş'ın hesabı sorulacak", "Maraş, Sivas, Koçgiri unutulmaz hiçbiri", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

Erenler Cemevi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuna geçti. Anmanın açılış konuşmasını Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz yaptı. Ardından hayatını kaybedenlerin anısına semaha duruldu.

"YÜZLEŞME OLANA KADAR BU DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özel, aradan geçen 43 yılda olumlu bir değişiklik yaşanmadığını belirtti. AKP ve kalemşorlarının her gün Alevilere saldırdığını belirten Özel, "Toplumda da bir değişim yok. Maraş katliamıyla yüzleşmek için biz buradayız. Bizim istismar ettiğimizi söyleyenler insanlığını kaybetmişler. Hala mezarlarımızın yeri belli değil. İnsanlar dua okuyacakları bir mezar istiyorlar. Maraş yarası hala kanıyor. Bize yapılan hiç bir katliamı unutmayacağız. Hesap soracağız. Yüzleşme olana kadar bu davanın takipçisi olacağız" diye konuştu.

CEZASIZLIK

Ardından kürsüye çıkan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, benzer katliamlarda yaşanan cezasızlık politikalarına dikkati çekerek "Gerçek bir adalet tesis edilmeli. Bu katliamcı zihniyete karşı birlikte mücadele etmeliyiz" dedi.

"EŞİT YURTTAŞLIK HAKKI"

Avrupa'da faaliyet gösteren Alevi kurumları adına konuşan Hüseyin Mat, her yıl Maraş'ta toplanıp yaşamını yitirenleri andıklarını belirtere "Katliam yapanların eline ne geçti?" diye sordu. Maraş'tan sürülen Alevilerin Avrupa'da inançlarını özgürleştirdiğini ifade eden Mat, "Cemevleri Avrupa'da inanç merkezi. Bizi katlettiniz ama amacınıza ulaşamadınız. Türkiye'de kimliğimizi kabul edeceksiniz. Eşit yurttaşlık hakkını vereceksiniz. İnkar ederek bir yere varamazsınız. Bizi çembere almış polisler ama korkmuyoruz. Geçen sene olduğu gibi buradayız. Biz kimliğimizi yaşamak istiyoruz. Aleviler örgütlü artık, hesap soracağız" ifadelerini kullandı.

"BU DAVAYI UNUTTURMAYACAĞIZ"

Türkiye’de faaliyet gösteren Alevi kurumları adına ise Hüseyin Güzelgül konuştu. Güzelgül, yüzlerce Alevinin 43 yıl önce katledildiğini, binlercesinin sürüldüğünü kaydetti. Maraş'ta Alevilerin varlığına tamahül edemeyenlerin organizeli bir katliam planladığını dile getiren Güzelgül, "Biz Kerbela, Sivas ve Maraş'ı Cuma günü yaşadık. İnsanlar canice katledildi. Burada verilen mücadele mazlum ile caninin davasıydı. Bu davayı unutturmayacağız. Yüzleşme olana kadar buralardayız. Bu yolun, erkanın bir sahibi var. Mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Bize unutturmaya çalışıyorlar. Bunun yolları ise anmayı yasaklamak. Ama bizler bu zihniyet ile yüzleşene kadar buradayız. Maraş'ı unutmayacağız, unutturmayacağız" diye belirtti.

'KATLIAMI LANETLİYORUZ'

Anmanın tertip komitesi adına konuşan Erenler Kültür Derneği Başkanı Müslüm İbili ise, 1978 yılında Maraş’ta çeşitli ölüm şekilleriyle Alevisiyle, Sünnisiyle öldürülen canları anmak için bir arada olduklarını belirtti. Bu olayın sadece Alevi yurttaşların bir sorununu olmadığını vicdanı olan herkesin sorunu olduğunu vurgulayan İbili, şöyle devam etti: “İnanıyoruz ki Maraş halkı da barışı, kardeşliği ve kucaklaşmayı arzu etmektedir. Maraş’ta gerçekleştirilen katliam bir insanlık suçudur. Bu suça ortak olmak istemeyen tüm canlar, bu katliamı lanetlemeli ve kınamalıdır. Katliam hazırlıkları mahallemizde bulunan kahvehanenin taranmasıyla başladı. Ancak biz bu kadar yapılan zulme rağmen yüzyıllardır Anadolu topraklarında birlikte yaşayan Alevisiyle, Sünnisiyle, Kürdüyle, Türküyle inanç farklılığına rağmen yaşayan bir toplumuz. Bu ülkede daha mutlu olmanın yolu olan eşit yurttaşlık temelini yaratmak zorundayız. Ülkemizde barışın, huzurun ve kardeşliğin daim olmasını temenni ederek, katliamı bir kez daha lanetliyorum.”

Konuşmaların ardından yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılıp karanfiller bırakıldı. Anma lokma dağıtımı ile son buldu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kültürpark’ı yapılaşmaya açmayı onayladı

SONRAKİ HABER

BOSCH işçileri: Taslak böyleyken kaybedecek hiçbir şeyimiz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa