Muğlalılar: Bayır’da çimento fabrikasını istemiyoruz
Muğla’da yapılması planlanan Çimento fabrikasına karşı bir araya gelen Muğlalılar fabrikanın vereceği zararları hatırlatarak çimento fabrikasının kurulmasını istemediklerini söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Muğla Bayır’da kurulması planlanan Çimento Fabrikasına karşı Muğla Kent Konseyi, MUÇEP Menteşe Meclisi, DEŞTİN Çevre Platformu basın açıklaması yaparak, fabrikanın çevre ve canlı yaşamı yönünden yaratacağı sıkıntıları hatırlattı.
Sınırsızlık Meydanında yapılan açıklamayı Muğla Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan okudu.
Aldan, “Gelinen aşamada gerek imar planı ve gerekse de ÇED olumlu kararı kesinleşmiş durumdadır. Muğla Çimento isimli şirket tarafından Menteşe Belediye Başkanlığına yapılacak fabrika için ruhsat başvurusunda bulunulmuş durumdadır. Ancak ruhsat aşamasından bulunan bu çimento fabrikası ile ilgili olarak çok ciddi sakıncalar bulunduğu da ortadadır” dedi.
“ÖN GÖRÜLEMEZ ZARARLARA YOL AÇACAKTIR”
Projeye ilişkin teknik sakıncaları TMMOB Mimarlar Odası’nın açıkladığı Mesleki Denetimde ÇED Çekince Raporu’nda ayrıntılı olarak dile getiren Aldan, “40 yıl faaliyet göstermesi planlanan fabrikada, fabrika alanında bulunan maden ocaklarında patlatmalı üretim yapılması öngörülmüştür. Patlayıcı maddeler kullanılarak yapılacak üretimin yer altı su kaynaklarına ve akış yollarına yaratacağı etkinin öngörülmesi mümkün değildir. Çimento fabrikası atığının açık alana taşınarak bırakılmasının çevre üzerinde sakıncalı etkiler yaratacağı da muhakkaktır” diye konuştu.
ÇED Raporundan ve TMMOB’un hazırladığı çekince raporundan kaynaklanan sakıncalar dışında başkaca sorunların da olduğunu söyleyen Aldan, “Çimento fabrikasından başlamak üzere ilimizde yapılacak ve çevreye büyük ölçekli etkide bulunacak her türlü faaliyetin 2021 yangınlarının etkisi ile birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Yangınların, canlı yaşamının yerleşim alanlarında değişikliklere yol açması, orman alanlarının rehabilite edilmesinin eskisine göre daha zor olması gibi gerçeklikler ışığında güncel olmayan değerlendirmelere dayanarak büyük kapsamlı faaliyetlere girilmesi ön görülemez zararlara yol açacaktır” dedi.
“YERLEŞİM VE TARIM ALANLARININ YANINA FABRİKA KABUL EDİLEMEZ”
Çimento fabrikası girişimi ile ilgili en büyük kaygılarından birinin de bu kadar büyük bir faaliyetin kamuoyundan neredeyse gizlenerek yürütülmesi olduğunu belirten Aldan, son olara şunları kaydetti: “Bu kadar güzel ve bereketli bir kentin termik santraller, maden ocakları, ticari liman işletmeleri gibi kirletici faaliyetlerle işgal edildiği görülmektedir. Bu yükün üzerine bir de yerleşim ve tarım alanlarının hemen yanı başında bir çimento fabrikasının eklenmesi kabul edilemez. Bayır’da kurulması planlanan Çimento Fabrikasının çevre ve canlı yaşamı yönünden yaratacağı sıkıntıları tekrar hatırlatıyor ve Bayır’da çimento fabrikası istemediğimizi bir kez daha duyuruyoruz”(Muğla/EVRENSEL)